Кандидатствай Вход
Кога е подходящо да се тегли кредит?

Кога е подходящо да се тегли кредит?

Нека си го кажем направо - повечето хора не обичат кредитите. В обществото те имат „лоша слава“ и много от потребителите теглят заеми само при наистина неотложни нужди

Всъщност, ако знаеш как да използваш кредита си правилно, той може да се превърне в силен финансов инструмент.

Тези, които не обичат кредитите, по-често не осъзнават всички предимства и възможности, които те могат да им дадат. 

Благодарение на кредитите много от хората съумяват да си подсигурят по-добро бъдеще. Управляван правилно и разумно, този финансов инструмент може да ти помогне да осъществиш плановете си навреме, но и да инвестираш в идеите си. 

Причини, поради които да не взимаш кредит

Кредитите могат да бъдат полезни, когато наистина имаш нужда от пари. Има обаче ситуации, в които е по-добре идея да се въздържиш от вземането на заем. 

Тези поводи може да бъдат различни и няма как да ги изброим, но ти даваме насоки. Ако причината да искаш да изтеглиш кредит попада в някоя от тези категории, по-добре потърси алтернатива. 

Не можеш да си позволиш да имаш кредит 

Кредитът на практика е услуга, която се предоставя от банка или небанкова финансова институция

Както много други услуги, кредитът има своята цена. Преди да го изтеглиш, виж каква ще бъде тя. Как се вписва в месечния ти бюджет и колко дълго ще можеш да си позволиш да използваш тази услуга. 

Не тегли кредит, за да задоволиш желание

Помисли добре преди да изтеглиш заем, с който да удовлетвориш свое желание като - семейна почивка, последен модел телефон. 

Премисли дали не е по-добра идея да спестиш пари за това желание и тогава „да си го позволиш“. 

Преди да изтеглиш кредит, претегли всички позитиви и негативи. Увери се, че заемът няма да отиде за прищявка и можеш да си го позволиш. 

В кои ситуации е необходимо да се вземат пари на заем?

Има различни видове кредити, които са подходящи според съответните нужди. 

С ипотечен кредит можеш да си купиш жилище.

С потребителски кредит можеш да запишеш курс, който ще ти помогне да започнеш по-високоплатена работа или да инвестираш в енергийната ефективност на дома си.

Бързите онлайн кредити или кредитната ти карта може да ти помогнат при спешна нужда от пари - например да ремонтираш колата, с която водиш детето на училище.

Стоковият кредит ще ти помогне да купиш нужен уред за дома. 

Бизнес кредити може да ти помогнат да стартираш нещо свое, а кредит за рефинансиране може да намали разходите ти. 

Възможностите са много. Разбира се, те идват с отговорност, която трябва да поемеш. 

Винаги, когато теглиш заем, трябва да прецениш какво можеш да си позволиш. Претегли предимствата и недостатъците. 

Всяко теглене на кредит увеличава твоя дълг, за който ще имаш отговорност. Това може да е за период от няколко месеца до няколко години. 

Внимателно прецени възможностите си, за да не изпаднеш в състояние на неплатежоспособност.  

Винаги, когато теглиш заем, прецени доколко нуждата отговаря на критериите - важна, неотложна, в рамките на възможностите ми и смислена. 

И така, нека разгледаме кога е подходящо да се тегли кредит:

При спешна нужда от пари

При спешна и неотложна нужда от пари, можеш да разчиташ на кредит. Неотложни ситуации може да са изненадващи сметки, медицински разходи, спешен ремонт на автомобила или у дома. 

В подобни ситуации не можеш да чакаш да заделиш пари. Ето защо, можеш да разчиташ както на потребителски кредити, на бързи онлайн кредити или на своята кредитна карта. 

Зависимо колко спешно ти трябват парите, можеш да избереш начина на финансиране. 

Някои финансови институции могат да ти дадат одобрение и да ти преведат парите от няколко часа до ден, докато на други отнема повече време.

Изплащане на дългове с голяма лихва

Ако в някакъв момент си изтеглил кредит, който е с по-голяма лихва или има някакви допълнителни такси, добра идея е да изтеглиш нов, по-изгоден, с който да го погасиш. 

Тази „размяна“ на заеми може да ти спести пари. 

Преди да изтеглиш заем, добре прецени каква ще бъде цената му и дали си заслужава. Провери всички параметри - лихва, вноска, ГПР, такси за кандидатстване, необходимост от застраховки и други. 

Финансиране на подобрения в дома ти 

„Моят дом е моята крепост“ - тази сентенция най-точно описва необходимостта от това всичко у дома да бъде в изправност. 

Средата в дома ти може да повлияе на здравето ти и трябва да полагаш грижа, за да я поддържаш. 

Понякога пък може да ти попречи да отпочиваш максимално, което да намали твоята работоспособност. 

Инвестициите в твоето жилище могат да направят живота ти по-лесен, по-удобен, по-здравословен и дори да ти спестят пари във времето.

Каквато и да е причината да искаш или да трябва да ремонтираш или закупиш нещо ново за дома, това е подходяща причина за теглене на кредит.

Развален бойлер, спукана тръба, изолация на жилището - не чакай да събираш пари, а действай на момента. Разбира се, прецени дали можеш да си позволиш спокойно да погасиш кредита. 

Не искаш да натоварваш семейният бюджет

Ето ти и една тайна от кухнята на хората, които знаят как да управляват семейния си бюджет: Можеш да взимаш по-малки кредити, за да задоволяваш нужди на момента. Изплащайки ги във времето, няма да натовари бюджета ти, а в същото време ще ти подсигури комфорт. 

Какво имаме предвид? Представи си, че искаш нова пералня - не защото старата е счупена, а защото вече е стара, има висок разход и не се справя добре с прането. Приемаме, че ще можеш да отделиш 600 лева от заплатата си, но ще трябва да се лишиш от много други неща. 

За да избегнеш това, можеш да вземеш краткосрочен заем - за 3 или 6 месеца. Ако редовно плащаш своите вноски - няма да усетиш такъв натиск върху бюджета. В същото време, няма да трябва да чакаш няколко месеца, за да събереш необходимите пари. 

Имай предвид, че понякога можеш да се натъкнеш и на стокови кредити с 0% лихва. Това е още по-изгодно за теб. Ще вземеш необходимото на момента, няма да натовариш бюджета и няма да плащаш никакви такси.

Разбира се, преди да вземеш някакъв заем, виж какви са таксите, лихвите, вноските и крайната му цена. Не взимай прибързани решения. 

Искаш да подобриш кредитния си рейтинг

Изрядното използване на кредитни продукти може да повлияе положително на твоя кредитен рейтинг. 

Това от своя страна може да ти даде шанс да получиш по-голямо финансиране - за нов дом, за бизнес идея или друго.

Ето защо, ако искаш да изградиш добра кредитна история, има логика да изтеглиш заем. Не забравяй обаче, че трябва да го обслужваш изрядно, плащайки всички вноски спрямо твоя договор за кредит.

Има обаче и една алтернатива на кредита - кредитната карта. Тя може да ти помогне в част от изброените по-горе ситуации. Как - разказваме в следващата точка.

Защо да изберем кредитна карта? Защо Бяла Карта?

Кредитната карта на практика е одобрен кредит в джоба ти. Веднъж отпуснат, може да използваш кредитния си лимит, както намериш за добре. 

С кредитна карта можеш бързо да посрещнеш спешни разходи, можеш да покриеш неочаквани разходи за ремонт у дома.

Разумното използване и изрядното плащане на задълженията по кредитната карта могат и да ти помогнат да изградиш добра кредитна история. 

Каква обаче да бъде кредитната карта, която да избереш? 

Казвали сме го много пъти, но ще повторим - най-добрата кредитна карта е тази, която отговаря на нуждите ти. 

Ако искаш кредитна карта, която да ти служи като „буфер“ в спешни ситуации, но да не натоварва излишно бюджета ти, избери такава, която няма годишна такса. 

Точно такава е кредитна Бяла Карта - без годишна такса за обслужване. Това означава, че тя няма да ти струва нищо, когато не я използваш. 

Бяла Карта е международна карта с кредитен лимит до 5000 лева и без такси за теглене на пари в брой от банкомати в България и останалите страни от Европейския съюз. Тя също така няма такси при плащане на ПОС терминал.

Бяла Карта е за тези, които искат да имат допълнителни пари до заплата, когато пожелаят. 

1 Коментар



Стоян преди 11 месеца | 0

Полезен материал.


Кредитна карта, с която имаш, когато искаш