Кандидатствай Вход
Кредит без поръчител – всичко, което трябва да знаеш

Кредит без поръчител – всичко, което трябва да знаеш

На почти всички – в някакъв етап от живота се е налагало или ще се наложи да изтеглят кредит. В тези моменти обаче, може да възникнат препятствия или изисквания, на които не всеки потребител може да отговори. В тази статия ще ти разкажем за една от тях, а именно – теглене на кредит без поръчител. 

При разглеждане на заявка за отпускане на кредит, финансовите институции често изискват да бъде предоставен поръчител. Това важи с пълна сила при нужда от заем с по-голям размер. Поръчителят служи като гарант на кредиторите, че ще успее да си получи обратно отпуснатата сума, дори и кредитополучателят да не може да погасява вноските си в уговорените срокове. 

На пазара обаче има и финансови институции, които предлагат кредити, за които не се изисква гарант или още „кредит без поръчител“. Разбери какво е кредит без поръчител – най-важното, което трябва да знаеш. 

Какво точно означава кредит без поръчител?

Кредитът без поръчител е такъв, при който банковата или небанковата финансова институция не изисква друг човек да гарантира връщането на заема на кредитоискателя. 

Поръчителят се явява страна по договора за кредит и е отговорно лице в случаите, в които кредитополучателят не може да погасява задълженията си. Той поема отговорност пред финансовата институция, че напълно или частично ще погаси задължението.  Поръчителите могат да бъдат роднини, приятели или физически лица. 

В повечето случаи, този вид заеми са за по-малки суми и за по-кратки срокове. Потребителите по-скоро биха търсили заем без поръчител, когато имат спешна нужда от пари за непредвидени разходи.

Как се кандидатства за кредит без поръчител?

Различните финансови институции имат свои процедури за кандидатстване. Някои предлагат кредит онлайн без поръчител, други пък изискват посещение на банков клон или офис. 

Кредиторите се стремят да направят заявяването на кредити без поръчител максимално улеснено. Необходимо е да имаш валиден документ за самоличност, да имаш навършени минимум 18 години и при необходимост – да работиш на трудов договор. 

Макар да има възможност някои компании да предлагат и кредити без поръчител и без превод на работна заплата, или без трудов договор, както и да изискват по-висока възраст на кредитоискателя. Преди да кандидатстваш за заем, прочети изискванията и условията на финансовата институция. 

Хубавото е, че кандидатстването е само от твое име, не е необходимо да намесваш близки и роднини. Това означава, че отговорността за погасяването на заема е изцяло твоя. 

Какви видове кредити без поръчител има на пазара и за какви нужди могат да се използват?

Кредит без поръчител може да бъде изтеглен както от банкова, така и от небанкова финансова институция. На пазара има различни варианти да вземеш пари на заем без поръчител като: кредит до заплата без поръчител, който обикновено е с много кратък срок на погасяване, потребителски кредит без поръчител, кредит на вноски без поръчител и т.н. Кой от тях ще избереш зависи от нуждите ти. 

Този тип кредитиране е възможно да ти предложи бързо и скоростно финансиране, тъй като процесът по отпускане на заема се съкращава. 

При одобрение, това ти позволява да финансираш неотложни и спешни нужди като:

  • Медицински разходи
  • Неотложен ремонт
  • Пари до заплата
  • Разход по ремонт на колата ти и много други

Предимства и недостатъци на този вид кредит?

Когато и какъвто и заем да теглиш, важно е да разгледаш не само положителните, но и отрицателните му страни. Ето защо, разглеждаме какви са предимствата и недостатъците на кредит без изискване на поръчител. 

Започваме с положителните страни

Сред безпорните предимства на този тип кредити е бързината, с която можеш да заявиш и да ти бъде отпуснат заема. Не е необходимо да търсиш човек, който да гарантира задълженията ти. Това ти дава възможността да намериш бързо решение при спешна нужда от пари. 

Друго голямо предимство е фактът, че не е необходимо да намесваш свои близки и приятели. Нека бъдем честни, никой не обича да говори за финансовите си затруднения. 

В случай, че ти трябва заем, който изисква поръчител, ти ще трябва да намериш човек, който ти има достатъчно доверие и е склонен да поеме отговорността. Това прави говоренето и обясненията за финансовите ти нужди или затруднения неизбежно. 

Освен това, знаем, че на всеки може да се случи да забави вноска или да изпадне в неприятна финансова ситуация. Попадането в нея обаче ще прехвърли финансова отговорност на твоя поръчител, което е възможно да влоши или дори прекрати взаимоотношенията ви. Помисли дали си заслужава и можеш ли да поемеш тази отговорност, когато представяш поръчител.

А, какво трябва да знаем за негативните страни ?  

И макар изброените предимства да са големи, трябва да знаеш, че е възможно тегленето на заем без поръчител да има и своите негативни страни. Съветваме те, винаги да взимаш информирано решение, когато става въпрос за личните ти финанси.  

Сред негативните страни на кредитите без поръчител е размерът на кредита, който може да бъде отпуснат. 

При нужда от по-голяма сума, е възможно да не намериш финансова институция, която да ти го отпусне. Например, възможно е да намериш компания, която да ти даде кредит за 1000 лева, но в пъти по-малко са финансовите институции, които биха отпуснали кредит в размер на 15000 лева без поръчител.

Също така, независимо от институцията, от която заемаш пари, може да попаднеш на кредит с по-висок лихвен процент, допълнителни такси, начисления и други. Обикновено, финансовите институции дават най-добри условия за кредит, когато има превод на работна заплата, имаш поръчител, доходите и кредитната ти история са добри. 

Имай едно на ум и се информирай предварително за всички условия. Ако търсиш нисколихвен кредит, този тип заем може и да не е подходящото за теб решение. 

Защо да изберем Бяла Карта?

Бяла Карта е международна карта с кредитен лимит размер на до 5000 лева. За да кандидатстваш за Бяла Карта, ти е необходим само валиден документ за самоличност. Кандидатстването е също толкова лесно, колкото онлайн кандидатстване за кредит. Разликата и предимството е, че заявявяш Бяла Карта веднъж, а при одобрение, ползваш допълнителни пари до заплата винаги, когато имаш нужда.

При кандидатстване е необходимо да предоставиш обезпечение. Тъй като знаем, че не винаги е лесно да намериш поръчител, отговарящ на условията, можеш да предоставиш и друго обезпечение - банкова гаранция.

 

И макар това да е изискване, с което трябва да се съобразиш, когато вече имаш Бяла Карта, не е необходимо да предоставяш поръчител всеки месец. Използваш я свободно при нужда от допълнителни средства. 

Вместо да се луташ в морето от предлагани кредити без поръчител всеки път, когато имаш нужда, можеш да вземеш Бяла Карта. За нея можеш да кандидатстваш без изискване за трудов договор и дори имаш шанс за одобрение с влошена кредитна история.
Независимо какъв вариант за финансиране на нуждите си избереш, винаги събирай цялата информация и подробно се запознавай с условията на кредитора. Изрядните кредитополучатели имат възможността да изградят добра кредитна история, която отваря вратите им към по-изгодни кредити и финансиране в по-голям размер.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш