Кандидатствай Вход
Бяла Карта за ежедневни покупки

Бяла Карта за ежедневни покупки

Използването на кредитна карта в ежедневието вече е нормалност. Причината за това е по-голямото удобство и сигурност в сравнение с носенето на пари в брой.

Освен това, използването на кредитна карта може не само да помогне за повишаване на кредитния рейтинг, но и да предостави достъп до специални оферти, кешбек, промоции, трупане на точки и други.

С всички предимства на кредитната карта не е изненада, че толкова много се възползват от този начин на плащане.

Въпреки това е важно да имаш предвид, че независимо какви финансови инструменти използваш, трябва да изградиш положителни навици за харчене.

Ако харчиш твърде много или не правиш плащанията си навреме, може да се окажеш с дългове и влошена кредитна история. 

Съвети как да предотвратиш подобни ситуации, ще засегнем по-долу в статията.

Преди това обаче ще започнем с предимствата и недостатъците да използваш кредитна карта в ежедневието, но и ще и засегнем основни правила за избор на правилната карта за нуждите ти.

Предимства и недостатъци при използването на кредитна карта в ежедневието

Използването на кредитна карта може да бъде чудесен начин за печелене на пари, проследяване на разходите в ежедневието и изграждане на кредитен рейтинг.

Всъщност, ако се използва отговорно и правилно, в някои случаи тя дори може да ти спести пари.

Човек плаща с кредитна карта в супермаркета.

Източник на изображение: AdobeStock

Нека обаче разгледаме какви са потенциалните ползи при използването на кредитна карта за ежедневни покупки и за какво не е добра идея да я използваш.

Лесно проследяване на разходите в ежедневието и сигурност

Използването на кредитна карта може да улесни проследяването на разходите ти.

Това е така, защото можеш да виждаш всяко движение по картата в електронното си банкиране или личен онлайн акаунт.

По този начин можеш да видиш къде точно отиват парите ти и при нужда да модифицираш бюджета спрямо целите и възможностите си.

Освен това, можеш да получаваш известия за всяка трансакция, което от друга страна повишава и сигурността ти.

Кредитна карта Бяла Карта например дава точно това на потребителите си.

В мобилното приложение, в което е регистрирана твоята Бяла Карта ще получаваш известие за всяка трансакция.

Това ти дава по-голяма сигурност, защото ще забележиш веднага в случай, че някой използва картата ти неправомерно.

Това ти дава възможност да обобщиш разходите си за месеца и да анализираш потреблението си, както и да забележиш и реагираш при сгрешено плащане с картата ти. 

Финансиране на големи покупки

Не е препоръчително да се финансират големи покупки с кредитна карта, но това не означава, че тя изобщо не може да се използва в такива ситуации.

С нея можеш да допълваш сума, която не ти достига. По този начин можеш да помогнеш за разпределяне на редовните разходи до заплата, което може да улесни бюджетирането.

Също така, с кредитната си карта можеш да реагираш бързо в случай, че се появи продукт на промоция. 

Разбира се, прави такива покупки само, ако можеш да ги върнеш необходимата сума и натрупаните лихви в уговорените в договора за кредит срокове.

Кредитната карта може да повлияе на кредитната ти история

Друга характеристика на твоята кредитна карта може да бъде и предимство, и недостатък.

Всичко зависи от начина, по който управляваш парите си и как използваш кредитната си карта.

Кредитната карта може да ти бъде полезна, ако искаш да подобриш кредитния си рейтинг

За да направиш това, трябва винаги да я използваш изрядно и да погасяваш задълженията си изцяло в посочените в договора ти срокове.

Подобно управление на кредитния продукт е сигнал за банковите и небанковите финансовите институции, че потребителят може да бъде надежден.

Това от своя страна може да ти помогне да получиш по-голямо финансиране като ипотечен кредит, да финансираш бизнес идея или друго.

Кредитната карта може да влоши кредитната ти история

Ако не умееш да управляваш средствата си правилно и не си лоялен кредитополучател, кредитната ти история ще бъде влошена. 

Имай предвид, че това важи не само за некоректното използване на кредитна карта, но и за всички кредитни продукти

Съвети за отговорно използване на кредитната ти карта

Ключовите елементи на отговорното използване на кредитната карта са да избягваш прекомерните разходи, да погасяваш дължимото всеки месец и да спазваш съветите за сигурност на картата си. 

За да ти дадем повече яснота върху това какво стои за понятието „отговорен картодържател“, даваме 4 съвета:

  • Запознай се с условията на кредитната си карта, преди да направиш каквато и да е покупка

Важно е да знаеш точно за какви цели е предназначена кредитната ти карта. Някои карти не са подходящи за теглене на пари от банкомати, защото имат по-високи лихви или такси, а други пък най-добре да използваш, за да покриеш разходите си за пътуване. 

Запознай се и с основни термини за кредитните карти като годишен процент на разходите (ГПР), лихва, минимална вноска по кредитна карта, мораторна лихва и т. н.

  • Плащай задълженията си изцяло всеки месец

Най-добрата практика за отговорно използване на кредитната карта е изплащането на задължението всеки месец плюс натрупаните начисления, а не само минималната дължима сума.

Ако си изряден кредитополучател, ще можеш да изградиш добра кредитна история във времето.

  • Състави си бюджет

Независимо дали планираш да използваш  своите кредитни карти за ежедневни покупки или просто искаш състоянието на личните ти финанси да е добро - създай си бюджет.

Това ще ти помогне да контролираш и управляваш разходите си и ще предотврати взимането на повече дългове, отколкото можеш да си позволиш да изплащаш всеки месец.

  • Контролирай разходите си

Разбира се, за да има смисъл от бюджет, той трябва да бъде спазван. Ето защо, анализирай разходите си и при нужда ги оптимизирай.

Както казахме по-горе, кредитната карта може да ти помогне за целта, давайки ти възможност да проследяваш извлеченията си.

Как да избереш правилната кредитна карта за нуждите си?

Кредитните карти могат да бъдат удобен инструмент за ежедневни покупки, но е важно да намериш подходящата за твоите нужди.

Множеството предложения на пазара може да се окажат препятствие, когато трябва да избереш правилния продукт. 

За щастие има някои ключови характеристики, на които да обърнеш внимание, когато взимаш решението. 

Следвай стъпките и отговори на изброените по-долу въпроси, за да намериш правилната кредитна карта за ежедневието:

  • Първо, трябва да оцениш навиците си за харчене и да си направиш финансов план. Ако знаеш какви суми харчиш обикновено, това може да ти помогне да определиш размера на кредитния лимит, от който имаш нужда. 
  • Ако нуждите и целите ти са свързани с трупане на точки при пътуване, това също може да повлияе на избора на кредитна карта. В тези случаи ще търсиш карта, която има съответните бонуси и награди. Имай предвид, че ако реално нямаш план да се възползваш от бонусите на кредитната си карта, може да се окаже, че само утежняваш бюджета си с годишната такса за обслужване
  • След като определиш нуждите си, разгледай какво предлагат банковите и небанковите финансови институции. 

Когато сравняваш офертите, вземи под внимание различните такси, като например годишни такси, такси при теглене на пари в брой и такси за чуждестранни трансакции - тези разходи могат да оскъпят използването на картата ти.

Освен това вземи предвид лихвените проценти, бонусите, нивата на сигурност, които кредиторът предоставя, максималния кредитен лимит и т.н.

И накрая, след като намалиш възможностите, на база проучването си, потърси мненията на потребителите за съответната банкова или небанкова финансова институция. 

Това ще ти даде възможност да избереш най-подходящата кредитна карта за ежедневни покупки.

Следването на тези стъпки, може да ти помогне да вземеш правилното решение за това коя карта отговаря на нуждите ти.

Ако се чудиш например дали Бяла Карта е подходяща за ежедневни разходи, продължаваме материала с очертаване на някои от основните и предимства. 

Усмихната жена тегли пари от банкомат с картата си.

Източник на изображение: AdobeStock

Какви предимства има Бяла Карта за ежедневни покупки?

Кредитна карта Бяла Карта е добър избор за ежедневните разходи, но и не само.

Тя е международна кредитна карта Mastercard с лимит до 5000 лева и може да бъде изключително подходяща за тези, които искат да я използват като кредит до заплата.

За разлика от други кредитни карти на пазара, Бяла Карта няма такси при теглене на пари в брой от банкомати в България и Европейския съюз. Макар безконтактните плащания да са във възход, всеки има нужда в някакъв момент от пари в брой. 

Друго предимство на Бяла Карта е фактът, че дава шанс за одобрение при влошена кредитна история. 

Това я прави подходящ избор за тези, които имат нужда от кредитен продукт, с който да започнат да подобряват своят кредитен рейтинг. 

Както казахме по-горе, кредитната карта може да бъде добър избор за тези, които искат да проследяват разходите си лесно и ефективно. 

Вече споменахме за възможността да получаваш известие за всяка трансакция с картата ти в мобилното приложение. Освен това, ще можеш да виждаш всички свои трансакции там и в личния си онлайн профил на my.bialakarta.bg. 

Лесното проследяване на трансакциите може да помогне за по-ефективното управление на бюджета ти, но и ти дава допълнително ниво на сигурност.

В приложението и профила можеш да блокираш определени функции на картата или изцяло нейното използване в случай на кражба или загуба.

Това е изключително ценно, за да защитиш парите  си по най-добрия начин. 

Освен това, Бяла Карта няма годишна такса за обслужване на картата. Или казано по друг начин - няма да ти струва нищо, ако не я използваш. 

Това я прави и добър избор, ако имаш нужда не от карта за ежедневни покупки, а от такава, която да използваш само при спешни случаи

Как потребителите използват Бяла Карта за ежедневни покупки?

Употребата на кредитни карти в ежедневието вече не е изключение, а практика.

Бяла Карта също се превърна в един от предпочитаните продукти на пазара със своите над 130 000 картодържателя. 

Как обаче тези потребители използват своята Бяла Карта?

Статистика на потреблението на кредитна карта Бяла Карта показва, че безконтактните трансакции продължават да бележат забележителен ръст през изминалата година спрямо 2021 г. 

Общата сума, платена онлайн е нараснала с над 85%, а сумата платена на ПОС с над 50%. 

Макар най-голям процент от трансакциите с Бяла Карта да продължават да бъдат на банкомати, забелязва се, че делът им спада с почти 10% от всички трансакции.

Потребителите на Бяла Карта използват картите си, за да покрият различни нужди в ежедневието си - в супермаркети, плащат гориво, данъци, куриерски услуги и пазаруват дрехи, електроника, лекарства и т.н.

Освен това, с Бяла Карта картодържателите покриват и разходи за почивки и ремонтни дейности. Това може да означава, че потребителите виждат кредитната си карта като партньор, с който да покрият нуждите си.

Данните сочат, че Бяла Карта става все по-голяма част от ежедневието на своите клиенти. През 2022 година общата сума, платена с Бяла Карта в топ 20 категории отчита над 60% спрямо същите категории през 2021 година.

Категорията „Супермаркети и хранителни магазини“ категорично илюстрира потреблението за ежедневни разходи. Именно в нея се забелязва голям ръст на общата похарчена сума през 2022 спрямо 2021 година с Бяла Карта, а именно - 38%.

Този ръст на общата сума, платена с Бяла Карта не се дължи на повишените цени, тъй като данните за средна стойност на трансакцията в супермаркети сочат ръст от малко над 10%. 

В същото време, броят на трансакции на ПОС и онлайн в категория „Супермаркети и хранителни магазини“ се покачва с над 20%. 

Друга категория, която попада в графата „ежедневни разходи“ са разходите на бензиностанции. Общата похарчена сума през 2022 година спрямо 2021 година е нараснала с цели 84%. 

Забележителен ръст се отчита и в категорията „Ресторанти и обекти за хранене“ с над 120% ръст. Това можем да си обясним с някои ограничения, свързани с COVID-19, които все още бяха в сила през 2021 година.  

Въпреки, че трябва да се отчете ръстът на инфлацията през 2022 година, процентният ръст е забележителен. 

В обобщение, отговорното използване на кредитната ти карта в ежедневието може да ти донесе множество предимства като: лесно проследяване на разходите, повишаване на кредитния рейтинг, подобряване на сигурността ти и т.н. 

Преди да започнеш да се възползваш от всички предимства на кредитните карти за ежедневни покупки, не забравяй, че е важно да избереш точната за твоите нужди. 

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш