Кандидатствай Вход
Пари за спешни случаи -какви са възможностите?

Пари за спешни случаи -какви са възможностите?

Когато възникнат финансови затруднения, може да се нуждаеш от пари бързо. Ако нямаш спешен фонд или други спестявания, за да се възползваш, може да се почувстваш така, сякаш няма добри възможности.

Важно е внимателно да прецениш избора си, за да си осигуриш възможно най-добрите условия за твоята ситуация, с най-малък риск. 

Как обаче да стане това? Трябва да имаш предварителен план и информация какви са опциите ти да се сдобиеш с пари в спешни случаи.

Стратегии и подход за създаване на фонд за спешни случаи

Ако искаш да имаш необходимата подготовка при нужда от пари, създаването на фонд за спешни случаи е едно от най-добрите финансови решения и действия, които можеш да направиш. 

То може да помогне на всеки да има удобен буфер срещу неочаквани събития - като загуба на работа, нужда от ремонт и др. Но също така дава възможност и на хора с кредити да имат възможност да реагират, без да увеличават своята задлъжнялост.

Мнозина биха се запитали какви са възможностите на обикновен човек на заплата да отдели достатъчно средства, за да успее да формира фонд за спешни случаи?

На първо място е удачно да провериш в какво състояние са разходите ти за ежедневни нужди. Имаш ли навици от които може да се откажеш - например цигари, алкохол, доставка на храна?

На второ, задай си въпроса колко са парите за спешни случаи, които искам да заделя? 

Според множество финансови експерти, такъв фонд трябва да възлиза на не по-малко от три месечни заплати. Сумата от 1000 лева например, също може да изглежда внушителна, но разпределена в 365 дни е малко под 3 лева на ден.

Използването на бюджетиране, мобилно банкиране и други приложения за лични разходи може да даде ясен поглед върху финансите ти и да ти помогне да намериш къде да спестиш необходимите средства.

Създаването на подобен фонд не се изчерпва само с психологическите или практични ползи. То е и съвсем естествено предотвратяване от необмислени и емоционални покупки, както и предпазване от прекомерно натрупване на дълг.

Видове финансови услуги, които могат да бъдат използвани като фонд за спешни случаи

Ако решиш  да търсиш заем, за да покриеш спешни неочаквани разходи, то следва да разгледаш внимателно всички условия по неговото връщане. Най-важното от които е основният лихвен процент. Внимателно отдели време да сравниш какво предлагат различните компании.

Що се отнася до финансовите услуги, които можеш да използваш като фонд за спешни случаи, ето кои са най-популярните.

Потребителски кредит

Потребителският кредит е привлекателен за потребителите. Това най-вече е така заради изгодните условия и лихвен процент.

В наши дни е често срещано потребителски кредити да могат да бъдат отпускани в размер дори до 80 и 100 хил. лева, като тези без поръчител достигат размери до 20 хил. лева. Това прави потребителския кредит подходящ избор за справяне и посрещане на множество нужди.

Не винаги отказът за потребителски кредит е поради рисковия профил на кандидата. 

Често пъти финансовата институция просто няма достатъчно публични данни за кандидатите. Те може да работят, но да не са на постоянен трудов договор. 

Именно за такива потребители Бяла Карта може да бъде полезна. Тя дава шанс за кандидатстване и одобрение, без изискване за постоянен трудов договор. С нея можеш да имаш достъп до пари в спешни случаи или до заплата. 

Бърз кредит

Той е популярно финансово решение при неочаквани разходи, основно поради неговата достъпност и разбираемост. Популярността му се дължи, както се разбира и от името на бързината, с която могат да бъдат отдадени пари на заем.

Често пъти, това се случва изцяло онлайн, без чакане на досадни опашки и предлага гъвкавост при избирането на подходящ план за изплащане. Лихвите също са фиксирани, което прави продукта достъпен и разбираем.

По-често парите за спешни нужди могат да бъдат получени с бърз кредит в рамките на един ден - срок, за който повечето потребителски кредити не могат да се конкурират.

Минус на бързите кредити може да бъде по-високата им цена спрямо заемите, предлагани от банките. Винаги се информирай подробно за размера на лихвите, но и разучи какви могат да бъдат наказателните такси при неизпълнение на задължението.

Кредитна карта

Кредитната карта започва да намира своето място сред финансовите инструменти, които са познати и използвани от българина.

Предимствата на кредитната карта е в още по-голямата скорост, с която необходимите пари могат да бъдат придобити. Казано иначе, ако някой има вече издадена карта, това са пари, които могат да бъдат изтеглени на мига.

Минус на кредитните карти за ползване при спешни случаи е, че те имат фиксиран лимит, който при спешни нужди може да се окаже недостатъчен. За ежедневни разходи обаче, няма да имаш нужда от толкова голям лимит. 

Пример за кредитна карта, на която можеш да разчиташ при спешни ситуации е Бяла Карта. За да кандидатстваш не е нужно да ходиш до офис - заявяваш бързо и лесно - изцяло дистанционно. 

Можеш да държиш Бяла Карта в портфейла си. Ако не я използваш - не ти струва нищо, защото няма годишна такса за обслужване на картата. 

В случай, че искаш да покриеш неочаквани разходи, можеш да се възползваш от отпуснатия ти кредитен лимит.

Сред другите предимства на Бяла Карта е фактът, че имаш възможност да теглиш пари от банкомат в България, при това без никаква допълнителна такса.

Това означава, че не само, че ще имаш допълнителните средства, когато пожелаеш, но и ще са под формата, която искаш. 

Кредитна карта Бяла Карта може да бъде твой помощник при нужда от пари на заем. Тя има кредитен лимит до 5000 лв.

Съвети за планиране и управление на финансите в случай на спешна ситуация

Разбира се, нека не забравяме, че когато ти потрябват спешно пари, най-добре е да се довериш на сигурен източник. Или по-точно - да знаеш, че наистина може надеждно и гарантирано да получиш желаната сума по най-бързия начин. 

Точно затова, добре е да имаш резервен вариант, такъв, който в крайна сметка да действа при всякакви обстоятелства.

Ако все още се чудиш какви са възможностите ти за финансиране при нужда от пари - по-долу ще разгледаме опциите, от които можеш да се възползваш. 

Те могат да ти помогнат при избора на най-подходящ метод за решаване на различни по характер спешни финансови нужди. 

Опции с по-нисък риск

Преди да вземеш заем, адресирай съществуващите дългове. Може да успееш да преговаряш с кредитор за по-добри условия или намалени плащания по съществуващи дългове. Това може да освободи пари в брой за спешна помощ.

Рискове: Възможно е да заплатиш такси за рефинансиране на дългове или санкции за забавяне на плащането.

Говори с приятели или семейство

Ако твой приятел или роднина е готов да ти даде пари назаем, за да ти помогне в неприятна ситуация, може да успееш да платиш много ниска лихва по заема.

Рискове: Ако по подразбиране или не си съгласен с условията, това може да влоши приятелството или семейните отношения. Това обаче няма да повлияе на кредитния ти рейтинг.

Потърси помощ от работодатели

Някои работодатели предлагат заеми с ниски лихви, за да помогнат на работниците да преодолеят временни финансови затруднения. Кредитните съюзи и банките предлагат и лични заеми.

Заемай срещу собствения си капитал

Заемането срещу собствения капитал или рефинансиране при изплащане може да бъде надежден начин да получиш пари в брой.

Продай непотребни за теб вещи онлайн

Ако се нуждаеш спешно от пари в кеш, един от начините е да се сдобиеш с пари, чрез продажба на вещите си. Със сигурност имаш редица ненужни неща вкъщи, които само събират прах или се чудиш в кой кашон да складираш. 

Всъщност, добра идея е подобни вещи да имат приложение и да могат да бъдат полезни на някой друг, ако за теб вече са непотребни. Точно затова трябва да ги имаш предвид като средства за изкарване на допълнителни пари

Ако инцидентно ти потрябват пари, можеш да преразгледаш вещите си и да пуснеш за онлайн продажба някои, които не употребяваш вече. Има редица уебсайтове, които са полезни за целта и могат да ти осигурят купувачи изключително бързо. 

Така, само за няколко дни, можеш да продадеш ненужните неща и да получиш съответно пари срещу тях.

Организирай си гаражна разпродажба

Това е още един креативен начин да се сдобиеш с бързи пари, без да се занимаваш излишно с документации и други процедури. Просто селектирай нещата от къщата, които вече не използваш и направи своеобразна разпродажба пред вас. 

Тук може да включиш всякакви неща, включително и книги, електрически уреди и картини. Ще се учудиш колко хора ще намерят за интересни и потребни твоите забравени вещи и електроуреди.

Разбира се, горните опции не винаги ще ти гарантират 100% осигуряване на желаната сума. Например, продаването на неща в интернет е страхотна идея, но никой не може да ти обещае, че на същия ден още някой ще купи твоята вещ и ти ще получиш парите до няколко дни. 

Въпреки това могат да бъдат от помощ, ако попаднеш в ситуация, в която имаш неотложна нужда от бързи пари.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш