Кандидатствай Вход
Практични съвети за бюджета ти

Практични съвети за бюджета ти

Добре е да запомниш този съвет, защото той е първият и най-важният - бюджетът не ограничава твоята свобода, а напротив - той ти дава такава.

Да, истината е, че бюджетирането всъщност не означава нещо лошо. И със сигурност не води до лоши неща, напротив. Бюджетът е планът за твоите парични средства. Бюджетирането означава, че харчиш с цел и мисъл, а не прибързано и импулсивно. За някои хора, бюджетирането изглежда като пречка, която ги спира да правят желаните разходи, които ги правят щастливи.

Както споменахме - бюджетът не те ограничава, а дава посока на парите ти, път, който води към постигане на финансовите ти цели.

Как може бюджетирането да ти помогне?

Бюджетът ще ти даде план за действие и ясна картина за това, къде отиват парите ти всеки месец. Бюджетирането ще ти помогне да постигнеш целите, за които работиш - независимо дали става дума за изплащане на голям дълг, спестяване за пенсиониране или просто за далечна екскурзия.

След като веднъж си планирал разходите си, ще можеш да изразходваш тези пари, без да се чувстваш виновен за това.

Ето няколко практични съвета за бюджетиране, които гарантирано ще помогнат на личните ти финанси:

1. Планирай си бюджета преди началото на месеца.

Това означава, че дори и месецът да започне, ти вече си направил план и знаеш къде ще отиде по-голямата част от заплатата ти.

2. Планирай бюджета заедно с партньора си

При семейните двойки е по-добре бюджетът да се изготвя от двамата, а не само от единият партньор.  Ако една двойка се възприема като семейство, то доходите и разходите им също трябва да се възприемат като нещо общо. Следователно и правенето на предварителен бюджет също е задача за двама. Не става въпрос за твои и мои пари, винаги става въпрос за наши пари.

3. Имай предвид, че всеки месец е различен.

Трябва да имаш предвид, че бюджетът ти за всички месеци в годината няма как да изглежда по един и същ начин. Например декември ще трябва да си предвидиш повече пари за коледни подаръци, а това означава, че може би трябва от от ноември да започнеш да спестяваш за този разход. През Август най-вероятно ще трябва да си отделиш пари за почивка. В други месеци може да се наложи да спестяваш за нещо друго - рождени дни, празници и други. Независимо от случая, не забравяй да се подготвиш за тези разходи предварително.

Не забравяй да коригираш бюджета си всеки месец, когато нещата се променят. Например, ако знаеш, че тази зима ще се отопляваш на ток, може би е добре да сметнеш по-големия разход, който ще имаш в студените месеци.

4. Започни първо с най-важните категории.

Разходите по кредити и спестяванията винаги трябва да са приоритетни категории в бюджета ти. Същото важи и за храна, подслон и комунални услуги, основно облекло и транспорт. След като си се погрижил за първичните си потребности, можеш да направиш разчет за останалите си разходи.

5. Изплати дълга си.

Ако имаш дълг, изплащането му трябва да бъде основен приоритет. Не забравяй, че ако оставиш този разход за края на месеца, е много вероятно да възникне обстоятелство, заради което да закъснееш с вноската си. Подобно нещо би влошило кредитната ти история. Затова се погрижи, наред с комуналните услуги, да погасяваш и разходите по заеми и кредитни карти. За целта кредитна карта Бяла Карта ти помага да следиш всички направени трансакции и вноски, които ти предстоят. Така управляваш парите си в реално време, чрез персоналния си онлайн профил. Там ще намериш наличност по кредитната си карта, както и информация за текущо задължение. А когато става въпрос за клиентско обслужване, Бяла Карта ти предоставя 24 часа в денонощието обслужване не само по телефон, но и в live chat. Не забравяй, че кредитна карта Бяла Карта е твоят платежен инструмент, който се наглася спрямо индивидуалните ти нужди. Бяла Карта ти дава шанс за одобрение, дори при влошена кредитна история.

6. Направи график (и се придържай към него).

Докато правиш бюджета част от месечната си рутина, защо не избереш конкретни дати за други разходи? Настрой автоматично тегления от акаунта си за плащане на сметки и купувай хранителните продукти на определен ден всяка седмица. Когато знаеш какво да очакваш и кога да го очакваш, можеш да намалиш стреса около личните си финанси и да бъдеш по-уверен в управлението на парите си.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш