Кандидатствай Вход

Да помогнем на приятел

Всичко, което трябва да знаеш за Бяла Карта

Какво да направя, за да не доведе извънредната ситуация до финансови затруднения?

След Covid, който нанеесе щети върху световната икономика, си дадохме сметка, че извънредните ситуации ни връхлитат изневиделица и в такива случаи финансовите проблеми са близо до домове на много семейства. За да поддържаш финансите си стабилни и да не изпаднеш във финансови затруднения е важно като кредитополучател да обърнеш внимание на следните съвети:

Не пропускай всички новини и email-и от кредитора си.

Входящата ти поща вероятно е залята с email-и, но трябва да обръщаш специално внимание на всички email-и, които получаваш от твоя кредитор. Финансовите компании изпращат съобщения за това как техните оперативни процедури се променят в условията на извънредното положение и ти трябва да си запознат с това. В допълнение е добре да следиш и всички новини в уебсайта и социалните профили на твоя кредитор. Информираността ти по отношение на това как да плащаш вноските по кредита или кредитната си карта, как можеш да се свържеш с компанията и нововъведенията, които могат да те облекчат, е изключително важна.

Ако доходите ти са засегнати от кризата, информирай кредитора си.

Ако доходите ти са засегнати от кризата, трябва да предприемеш бързи мерки за организиране на бюджет и разпределението му за неотложните плащания, които предстоят. За да си спокоен, че няма да изпиташ финансови притеснения дори и при удължаване на извънредното положение, предвиди средства за неотложните разходи за следващите 2 или 3 месеца и останалият бюджет разпредели за всички други разходи.

Но ако все пак смяташ, че ще имаш проблеми с плащането, вместо да избягваш кредитора си, се свържи с него. В такъв момент ще е важно да си наясно каква е минималната дължима сума, която трябва да платиш и какви ще са допълнителните разходи (лихви и такси), които ще дължиш, ако изпаднеш в крайно затруднение и не успееш да платиш вноската си.

Повиши финансовата си грамотност.

Ако следваш препоръките да си останеш в къщи, сега е моментът да отделиш време, за да повишиш финансовата си грамотност. Налични са много безплатни финансови ресурси с полезни съвети за оптимизиране на бюджета, управление на дългове, техники за пестене и други. Допълнителните финансови знания ще ти помогнат да се справяш по-добре с личните си финанси не само в условията на извънредно положение, но и след него.


Беше ли тази статия полезна?
  • Да
  • Не
793 намериха тази статия като полезна