Кандидатствай Вход

Да помогнем на приятел

Всичко, което трябва да знаеш за Бяла Карта

Как да организирам бюджета си в извънредни ситуации?

Изключително важно в ситуация на извънредно положение е правилното управление на личните финанси с оглед избягването на сериозни сътресения в следващите месеци, в които никой не знае какво точно ще се случи.

Приоритизирай сметките си и плащай първо неотложните разходи.

Не е нужно да си финансов експерт, за да си наясно, че има разходи, които са неотложни. Това са разходите за нещата, без които не можеш – за храна, за подслон, за отопление, за дрехи, за транспорт, за образование и за медицинско обслужване. Към неотложните разходи се причисляват и разходите, свързани с плащанията по кредитни карти, кредити и заеми. Когато организираш бюджета си, трябва да осигуриш пари първо за тях. Прецени за кои от тях трябва да отделиш средства в точно определени срокове и кои могат да бъдат отложени във времето. Вземай решения, които няма да доведат до бъдещ финансов стрес за бюджета ти.

Направи разбор и преосмисли второстепенните разходи.

Второстепенните разходи са всички разходи, които не покриват неотложните ти нужди или спадат към групата разходи за удоволствия. С други думи, това са разходи, за които си свикнал да осигуряваш средства, но не трябва да ги правиш, ако финансите ти не го позволяват. В условията на физическа дистанция част от тези разходи вече са намалени заради невъзможността да ползваш услугите на фитнес и СПА центрове, хотели, ресторанти, фризьорски салони и други. Но това, че не използваш определена услуга, не винаги означава и че не я плащаш. Сега е моментът да направиш списък с абонаментите, които плащаш и да спреш тези от тях, които няма да ползваш по време на извънредното положение. Намаляването на второстепенните разходи ще ти осигури по-голям бюджет, които ще покрие неотложните разходи за по-дълго време.

При нужда ползвай и спестяванията си.

Спестяванията са един от важните фактори за гарантирането на личната финансова сигурност и всеки човек полага различни усилия в тази насока. Провери каква е сумата на наличните към настоящия момент спестявания, с които разполагаш, но запомни, че тези средства трябва да се използват само при спешна нужда. Те могат да влязат в употреба в най-трудните за теб моменти и да ти помогнат да преодолеш кризата и да си стъпиш на краката.


Беше ли тази статия полезна?
  • Да
  • Не
793 намериха тази статия като полезна