Кандидатствай Вход
Как да направиш прехода от лятната ваканция обратно към работното ежедневие?

Как да направиш прехода от лятната ваканция обратно към работното ежедневие?

  • Бяла Карта
  • 09.09.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1257

Лятната ваканция е периодът, който повечето работещи хора очакват общо взето цяла година. Период, изпълнен с релакс, положителни емоции и незабравими моменти със семейството и приятелите по различни дестинации и екзотични места. Колкото и хубава да е обаче, лятната ваканция си има край и идва време за връщане обратно към работното ежедневие. Последният процес може да е доста труден и неприятен, особено ако не протече по правилния начин. В следващите редове ще ти дадем няколко полезни съвета относно това как да направиш възможно най-добрия преход от своята лятна ваканция към традиционните задачи в офиса.

На първо място, е хубаво да се прибереш от ваканцията си един ден предварително. Или казано с други думи, ако си на работа в понеделник, да се върнеш у дома не в неделя, а в събота вечер. От една страна, подобна практика ще ти даде възможност на спокойствие да разопаковаш багажа си, да подредиш отделните вещи и принадлежности, както и да си починеш от пътуването. От друга страна, прибирането с ден по-рано ще ти даде повече време, за да се настроиш психически за предстоящите задачи и предизвикателства в офиса. Точно обратната е ситуацията със завръщането в неделя вечер, при която всичко става прекалено припряно, ти самият се чувстваш психически изтощен, а първият ти работен ден след ваканцията се превръща в истински ад.

Сред стартовите стъпки, които трябва да направиш при пристигането в офиса, е внимателното преглеждане на личната си поща. Тя до голяма степен ще ти покаже какви ангажименти ти предстоят през следващите дни. В случай, че за периода от време, в който си отсъствал, личната ти поща буквално е „прегряла“ от известия и имаш над 100 непрочетени писма, то не се мъчи да отговаряш на всичко наведнъж. Това само ще ти създаде допълнително напрежение още в началото на първия работен ден след края на ваканцията. Препоръчваме ти да сортираш писмата по подходящ начин (най-добре по подател) и в началото да отговориш само и единствено на тези от тях, които са много важни и не могат да чакат във времето. Впоследствие, когато се успокоиш и свикнеш относо с офис атмосферата, ще имаш време и възможност да се заемеш и с останалите писма.

И като заговорихме за подредба, такава трябва да бъде направена и във връзка с очакващите те работни задачи и ангажименти. Срещи с клиенти, попълване на документи, финализиране на дадени проекти, подготовка на отчети и т.н. Със сигурност след ваканцията ще са ти се натрупали множество разнообразни задачи, но все пак няма как да свършиш всичко наведнъж, нали? Затова отново подреди съответните ангажименти на база тяхната приоритетност. Заеми се с веднага с тези, които е нужно да се свършат веднага, а другите изпълнявай постепенно във времето. Ще видиш, че когато си направиш удачна програма и се заемаш със задачите си една по една, всичко ще върви много по-бързо и гладко.

За да си способен след ваканцията наистина да се концентрираш по най-добрия начин върху своята работа в офиса, ти препоръчваме да се абстрахираш от всички странични дейности, които биха могли да те разсеят. В това число четенето на новини или развлекателна информация, преглеждането на снимки, общуването с приятели или хора, с които си се запознал по време на ваканцията, и т.н. Пълното абстрахиране от подобни дейности може да стане само ако изключиш мобилния си телефон, излезеш от профилите си в социалните мрежи и затвориш всички несвързани с работата страници на лаптопа. В първите дни след почивката е наистина много важно да поддържаш максимална концентрация в офиса, за да успееш да влезеш в обичайния работен ритъм.

И накрая, не прекалявай с работата и усилията си да свършиш повечето задачи още в първите дни след завръщането. Вземай си полагащите ти се почивки през деня, храни се здравословно и се старай да отделяш достатъчно часове за сън. Само така ще запазиш добрата си кондиция, ще си работоспособен и ще се представяш в офиса по начина, по който очакват от теб шефовете, колегите, клиентите и самият ти.

Напълно е възможно завръщането след ваканцията да бъде съпроводено и с някои проблеми от чисто финансов аспект. За да не останеш на червено до следващата заплата, използвай свойствата и възможностите на твоята кредитна карта Бяла Карта. Тази кредитна карта ще ти послужи за лесно и удобно разплащане, както и за пълно покриване на текущите разходи в кризисния период. Защото кредитна Бяла Карта е кредитната карта, която е винаги до теб в трудните моменти и ти помага да си стъпиш на краката по най-бързия и безпрепятствен начин.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш