Кандидатствай Вход
Стъпките, които трябва да извървиш по пътя към финансовата независимост

Стъпките, които трябва да извървиш по пътя към финансовата независимост

  • Бяла Карта
  • 08.09.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 909

Финансовата независимост е нещо, към което почти всеки човек в днешно време се стреми. И това е напълно естествено и логично. Прекрасно е да знаеш, че притежаваш собствено жилище, бизнес или инвестиции, които ти носят постоянни доходи, както и солидни спестявания, които би могъл да използваш в трудни ситуации. Подобни фактори те освобождават от твоята зависимост от благоволението на настоящи работодатели, роднини или други близки хора. Защо обаче толкова малко хора успяват да се доближат до истинската финансова независимост? Истината е, че тя не е никак лесна за постигане. В следващите редове ще изведем накратко стъпките, които трябва да извървиш в случай, че се стремиш и силно желаеш да бъдеш финансово независим.

Определи дали мотивацията ти е по-силна от страха – мотивацията ти да бъдеш финансово независим задължително трябва да бъде по-силна от страха от промените, които преследването на тази цел ще предизвика в твоя живот. Или казано с други думи, нужно е да можеш да спазваш стриктна финансова дисциплина и дори да се лишаваш от някои удоволствия, когато това се налага. Прецени много внимателно дали наистина си готов докрай да преследваш целта си, свързана с извоюването на пълна финансова независимост. Ако имаш колебания или не се чувстваш подготвен за това, най-добре въобще не се захващай.

Идентифицирай най-големите източници на ненужни разходи – за какви неща обикновено прахосваш парите си и след това съжаляваш? Може би става въъпрос за неразумни покупки за дома и ежедневието или пък за прекаляване със заведенията, нощните купони и други подобни развлечения? Идентифицирай най-големите източници на ненужни разходи и се постарай да се справиш с тях по най-ефективния начин. Ако в твоята приятелска компания са налице хора, които те подтикват към прахосническо и неразумно от финансова гледна точка поведение, би било добре да се дистанцираш от тези хора. Вероятно последната мярка ти звучи прекалено крайна, но в същото време тя е абсолютно необходима за постигане на крайната цел.

Винаги се опитвай да заделяш спестявания – независимо какви са доходите ти към настоящия момент, винаги трябва да се стремиш в края на месеца да заделяш известна сума като спестявания. Дори и въпросната сума да е на пръв поглед много малка, тя ще ти свърши отлична работа в дългосрочен план. Редовното добавяне на подобни малки суми в спестовен фонд след време ще ти гарантира доста солидни спестявания, носещи ти необходимите дози финансово спокойствие и сигурност.

Стреми се непрекъснато да се развиваш в професионален план – кариерното развитие и израстване е един от най-преките пътища към бъдещата ти финансова независимост. Така че се стреми винаги да се развиваш в професионален план и да бъдеш наясно с процесите и тенденциите в твоята бизнес сфера или сектор. Когато се налага, преминавай през съответните обучения и курсове, необходими, за да бъдеш по-конкурентен на пазара на труда и да си намериш по-добри и заплатени позиции.

Диверсифицирай своето инвестиционно портфолио – реализирането на успешни инвестиции е чудесен начин да си гарантираш сигурни доходи за дълго време напред. Но инвестициите винаги носят и определен риск от загуба на средства, който трябва да се опиташ да намалиш до минимум. Решителна стъпка в тази посока е диверсифицирането на инвестиционното портфолио. Диверсификацията на практика означава да включиш в портфолиото си инвестиции, които се развиват независимо една от друга на пазара. По този начин ако една от въпросните инвестиции пропадне, тя няма да повлече със себе си другите и съответно да срине цялото ти портфолио.

Намери подходящ ментор – за да се справяш с трудностите и предизвикателствата, следващи те неизменно по пътя към финансовата независимост, е добре да потърсиш подходящ ментор. Ментор, който може да те подкрепя и да ти дава ценни съвети по време на този процес. Възможно е това да бъде твой роднина или близък, на когото имаш доверие, както и специализиран финансов консултант.

Твоята кредитна карта Бяла Карта ще ти бъде пръв помощник в процеса на постигане на финансова независимост. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще ти предостави допълнителни финансови средства винаги, когато имаш нужда от такива – за покриване на спешни разходи, за финансиране на обучения и курсове за професионално развитие, за реализиране на определени инвестиции и т.н. Кредитна карта Бяла Карта – верният избор за всеки, стремящ се към бъдещ просперитет и благополучие! 

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш