Кандидатствай Вход
Фейсбук с иновативна услуга за безплатни парични преводи

Фейсбук с иновативна услуга за безплатни парични преводи

  • Бяла Карта
  • 18.03.2015
  • Технологии
  • Коментари: 0
  • 1732

От създаването си до ден днешен социалната мрежа Фейсбук извървя дълъг път. Връщайки се назад към онези дни, когато тя стартира, идеята за социалните мрежи тепърва бе започнала да се развива като никой не подозираше какви мащаби ще придобие влиянието на социалката.

Днес, обаче, трудно бихме си представили какво би било ежедневието ни без Фейсбук.

От своето ранно начало на 04 февруари 2004г. досега, Фейсбук постоянно разработва и пуска нови ъпдейти, предназначени за улеснение на самите потребители, както и на бизнесите, които активно използват социалната мрежа, за да пропагандират дейността си, един от друг по-удобни, по-добри и по-интересни.

Цялото преживяване във социалката до такава степен е оптимизирано спрямо предпочитанията на потребителите и техните навици, че тя се е превърнала в един малък дигитален свят, който събира познати и непознати на едно място, в една среда, като им дава неповторимата възможност за неограничена комуникация и интеракция.

Подобни взаимоотнешения преди Фейсбук не биха били мислими.

Днес Фейсбук си остава водеща социална мрежа, която ден след ден продължава да се развива както откъм брой потребители, така и откъм технологична гледна точка.

В този ред на мисли стигаме с теб до днешните събития, изкарани на преден план.

Съвсем прясна е новината, че Фейсбук пуска услуга за безплатни парични преводи между своите потребители.

Услугата е интегрирана в Messenger, чат приложението на Фейсбук.

Благодарение на тази услуга ние като потребители ще можем да изпращаме един на друг парични средства съвсем безплатно. Достатъчно е да отворим Messenger, да изберем някой от приятелите ни, да зададем конкретната сума, която искаме да преведем и да натиснем бутона, изобразен под формата на доларче - „$“.
Задължително условие, за да бъде паричният превод успешен, е той да се извършва между приятели в социалната мрежа.

Преди да имаш възможността, обаче, да преведеш известна сума на твой приятел, ти ще трябва да въведеш еднократно данните от твоята дебитна карта и след това да потвърдиш желанието си за транзакцията като натиснеш бутончето. Системата на Фейсбук ще преведе веднага паричната сума, като времето, в което тя ще се отрази в реалната банкова сметка на потребителя зависи единствено от банката на потребителя.

Ще имаме и допълнителната възможност да въведем отделен ПИН код за идентификация. Интересното е, че е възможно идентификацията да може да се осъществява чрез сензора за пръстови отпечатъци Touch ID за iOS.

Фейсбук планира да стартира услугата тестово първо в САЩ. Идеята е първоначално да се поддържат дебитни карти на Visa и MasterCard.

Дотук всичко звучи страхотно! И най – вероятно услугата ще е доста полезна и практична. Не можем, обаче, да не повдигнем въпроса за допълнителните лични данни, които ще бъдат изискани от нас да въведем в ролята ни на Фейсбук потребители. Данни за дебитна карта, а защо не и кредитна карта... Това, лично мен, ме притеснява. От друга страна, можем да зададем и следния въпрос – доколко услугата ще е безплатна. От Фейсбук твърдят, че услугата ще е напълно безплатна, но тя ще функционира, базирайки се на платформите на картовите оператори MasterCard и Visa. А самата идея те да кооперират без никакви %-ни такси от транзакциите чрез услугата е меко казано изненадваща...

Което неминуемо ни навежда на мисълта, че първоначалната идея на услугата за безплатни парични преводи между потребители, впоследствие може да прерасне и да се развие в нещо много по-грандиозно и мащабно. Може би отиваме в сферата на фантастиката, ако кажем, че Фейсбук е напът да се превърне в глобална система за електронни разплащания. Така представени нещата, ползата ще е както за потребителите, така и за бизнесите, които рекламират и активно използват социалката за своите нужди, а от друга страна, при подобни транзакции е твърде възможно да се въведат и такси към тях.

Както и да разсъждаваме над въпроса, със сигурност в момента само може да гадаем дали сме близо или по-скоро далече от истината. Единствено времето ще покаже в коя посока ще задуха вятъра в развитието на конкретната иновация.

По-долу можеш да изгледаш и официалното видео на услугата!

This video is owned by Facebook

 

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш