Кандидатствай Вход
Що е то NFC?

Що е то NFC?

  • Бяла Карта
  • 15.10.2015
  • Технологии
  • Коментари: 0
  • 3773

Нещо, което със сигурност можем да кажем за така бързо развиващият се що се отнася до технологиите свят, е че тази динамична промяна се отразява на живота ни по един откровено забележим начин. Във всеки един момент се появяват нови технологии, които повлияват на ежедневието ни особено на комуникацията и начина, по които взаимодействаме помежду си.

Какво представлява NFC /Near Field Communication/ или казано на нашенски език “технологията на комуникация от близки разстояния”?

Технологията NFC позволява на смарт телефоните и други съвместими устройства да комуникират с други устройства, които притежават NFC таг. NFC тагът от своя страна е стикер или маншет, снабден с микрочип, който може да бъде прочетен от мобилни устройства, намиращи се в неговия обсег. Поради това, че именно в тези микрочипове се съхранява определена информация, те могат да изпращат данни на други NFC устройства, при което извършването на различни действия като промяна на настройките на апарат, стартиране на уеб сайт, дори и извършване на транзакция, става възможно.

Как работи NFC?

Всички сме наясно какво е Bluetooth и Wi-Fi. Технологията на NFC в своята същност се доближава изключително много до тях, поне погледнато на пръв поглед. Всичките три технологии позволяват безжична комуникация и размяна на информация между дигитални устройства каквито са, например, смарт телефоните. Въпреки това, NFC използва радиочестотни електромагнитни полета и самото предаване на информация се случва почти мигновено.

Освен това, NFC е разновидност на радиочестотната идентификация /RFID - Radio-Frequency IDentification/, различното при която е, че NFC технологията е проектирана така, че да "комуникира" с устройства в непосредствена близост

Устройства, които са снабдени с NFC, могат да бъдат определени като активни и пасивни. Пасивните NFC устройства, какъвто е NFC тагът сам по себе си, съдържат информация, която може да бъде прочетена, но не могат те самите да четат друга информация. Има, разбира се, и такива пасивни устройства, чиято съхранявана информация може да бъде предадена на верифицирани устройства и също така да бъде прочитана, но нищо повече от това.

Активното NFC устройство, в сравнение, може да прочита информацията и да я предава. Активни NFC устройства като смарт телефоните, например, могат не само да събират информация, намираща се в други NFC тагове, но също така могат да я разменят с друго съвместимо мобилно устройство или телефон и в същото време притежават възможността да изменят информацията на NFC тага, ако това действие е ауторизирано.

За да гарантира сигурността на предаването на информация, технологията на NFC често установява подсигурен канал и криптирана връзка при изпращане на специфична информация като номера на кредитна карта. Потребителите на NFC могат да предпазят допълнително личните си данни като поддържат анти-вирусна програма на смарт телефоните си и добавят парола за допълнителна защита при загуба.

Приложението на NFC в световен мащаб добива все по-голям обхват. NFC може да се използва успешно при пазаруване в близкия супермаркет или при пътуване с градския транспорт. Една от най-нашумелите тенденции, свързани с NFC и внедряването й в живота ни, е вероятността на даден етап NFC напълно да измести широко използваната кредитна и/или дебитна карта като превърне смарт телефона ти в дигитален портфейл и по този начин те лиши от неудобството да носиш със себе си и портфейл, и кредитни карти и те предпази от тяхната евентуална загуба.

Навлизането на NFC технологията в живота ни стана вече напълно осезаемо. Особено разпространена е в страни като Китай, Япония, Южна Корея, САЩ и други. Отбелязвайки динамичния темп на развитие на световните дигитални технологии, няма причина да не смятаме, че рано или късно NFC ще стане част от живота и на българина.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш