Кандидатствай Вход
7 начина да подредиш и стабилизираш финансите си

7 начина да подредиш и стабилизираш финансите си

  • Бяла Карта
  • 07.12.2015
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 3331

Без значение дали в момента изпитваш парични затруднения или просто доходите не ти достигат, финансовите предизвикателства, с които понякога трябва да се справим, могат да бъдат доста стресиращи и обезкуражаващи.

Особено когато желаем да постигнем определени неща в живота си и имаме поставени цели, които се стремим да достигнем. Точно в този случай се нуждаем да от работеща стратегия, която ще ни помогне да сложим финансите си в ред и разумно да ги управляваме.
Един добър подход да започнем е като открием онези малки грешни решения, които сме взимали в миналото и които са ни довели до състояние, в което се тревожим как ще покрием разходите си. Върху миналите ни грешни стъпки и решения ще изградим нови, които ще ни помогнат да създадем здрава и стабилна финансова основа. Възпитаването на добри финансови навици у самите нас може да ни бъде единствено от полза, тъй като ще избегнем подобни стресови ситуации, чудейки се как ще изкараме до следващ заплата и в същото време ще ни даде свободата да се фокусираме върху нещата, които желаем да постигнем.

#1 Открий грешните решения, които са те довели до финансова несигурност и спри да ги правиш като започнеш ДНЕС!

Изключително важна стъпка, която следва да предприемеш, ако имаш желанието и мотивацията да възвърнеш финансовата си сигурност и спокойствие. Поучи се от минали избори и решения. Научи се да забелязваш точно какво от поведението ти не е било правилно спрямо дадена ситуация и как е било редно да постъпиш. Разбира се, докато изследваш грешните си решения, не си позволявай да се обезсърчаваш. Всеки един от нас може да се научи как правилно да управлява финансите си и как да се справи с финансовите си затруднения. В допълнение на това, провалът сам по себе си не бива да се подценява, тъй като той е двигателна сила на промяната, на чиято основа можеш да се научиш да взимаш правилните решения, свързани с финансите ти.

#2 Бъде SMART! Използвай кредитната си карта разумно. 

Кредитната карта като финансов инструмент ти предоставя не едно и две удобства като това е и причината да имаш такава в портмонето си. За да стабилизираш финансите си, обаче, погасявай месечните си вноски редовно и в срок, като най-добрият вариант е да погасяваш цялата използвана сума, когато ти е възможно. Бъди дисциплиниран в това отношение, за да вземеш максимално най-доброто от употребата на финансовия инструмент в ръцете ти.

#3 Промени начина си на живот, ако се налага.

Понякога се налага да жертваме нещо, с което сме свикнали или с което желаем да се сдобием, за да стабилизираме финансовите си ресурси. Помисли от какво можеш да се откажеш за определен период от време и което ще ти помогне да стабилизираш по-бързо паричната си разполагаемост. Например, може да изчакаш малко преди да закупиш новия iPhone 6, да изчакаш със закупуването на нова кола или по-голям апартамент или пък да намалиш малко шопинга. Идеята, че ще се лишиш от нещо, не бива да те кара да се чувстваш зле. Запомни, че това е стъпка от стратегията, която имаш, за да разполагаш отново спокойно със средствата си. За да стабилизираш финансовата си независимост, трябва да имаш ясна цел и стратегия и да осъзнаваш важността им.

#4 Спести определена сума пари за определен период от време.

Приоритетна стъпка по пътя към финансовото ти оздравяване! Няма нищо по-хубаво от това да знаеш, че няма да се разориш напълно за два месеца, ако да кажем, нещо се случи и останеш без работа. Постави си цел да спестиш определена сума пари до края на годината и я следвай последователно. Сумата може да не е голяма. Трябва да бъде реална и съобразена спрямо възможностите ти в момента. Това решение ще ти помогне да се мобилизираш и с мотивация да гониш целта си. Ще забележиш как започваш сам да се предпазваш от необмислени решения, като например как да похарчиш малко повече “ненужни” пари.

#5 Инвестирай време в собствената си финансова грамотност.

Най-сериозната причина да попаднеш в положение на финансова несигурност и да се тревожиш как ще оцелееш до следващата заплата, е свързана с липсата на финансова грамотност и отговорност. Опитай се да прекарваш поне по 1 час на седмица да се образоваш как се гради богатство и финансова сигурност, както и какви са най-подходящите методи и начини да използваш различните финансови инструменти на пазара. Чети книги, статии, посети дори някой семинар на същата тема. Освен, че ще добиеш ценно знание, ще се запознаеш и с други хора, които също се интересуват как да оздравеят финансово.

#6 Кажи “Не” на емоционалния харч.

Случвало ли ти се е да похарчиш някой и друг лев от вина или гузна съвест? Или в опит да оправиш настроението си в края на деня? Пазаруваш ли често, когато се чувстваш зле? Купуваш ли си неща, които не са толкова по възможностите ти просто защото те карат да се чувстваш по-добре и  по-специално? Ако поне веднъж отговориш с “Да” на един от тези въпроси, то ти се причисляваш към клуба на емоционалните разточителници. А това си е един доста “скъп” навик. Как можеш да го неутрализираш? Започни да забелязваш в кое емоционално състояние можеш с лека ръка да похарчиш ненужно повече пари и се опитай да промениш поведението си. Изчакай поне 24 часа преди да направиш импулсивна покупка. Запитай се дали наистина имаш нужда да дадеш парите си, преди всъщност да ги дадеш и да съжаляваш за необмисленото си решение. Действай спрямо поставената си цел на финансово оздравяване. Винаги, преди да се впуснеш в поредната емоционална прищявка, се попитай "Това трябва ли ми наистина?".

#7 Цел, Цел, ... Постави си цел!

Постави си конкретна цел за постигане на финансова независимост, самочувствие и най-вече спокойствие. Действай спрямо тази цел. Това ще ти помогне да си фокусиран и да взимаш обмислени решения. Така ще ти е по-лесно да осъзнаеш кога е възможно да кривнеш от правилния път. Без ясна финансова цел, нещата могат да станат наистина лоши, когато вече ще ти е доста трудно да ги промениш.

Да се пребориш с паричните си проблеми може да направи живота ти много по-лесен. Но би било прекрасно да си повтаряш, че всеки проблем си има своето решение. Особено когато проблемът е финансов. Ти можеш да определиш и да идентифицираш действията, която са те довели до стресовата ситуация, в която се намираш в момента. На същите тези грешни постъпки и действия, които си взимал в миналото, можеш да избереш правилните, които започнеш ли да следваш, ще ти помогнат да станеш отново финансово независим - с нужните знания за това и правилната стратегия.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш