Кандидатствай Вход
Финансова грамотност – как да научиш децата си да спестяват?

Финансова грамотност – как да научиш децата си да спестяват?

  • Бяла Карта
  • 05.12.2020
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 697

Финансовата грамотност е една от предпоставките за успешно развитие в живота на всеки. Поради тази причина, трябва да се възпитава от ранна детска възраст. Можеш да започнеш да запознаеш децата си с концепцията за финансова грамотност от момента, в който се научат да броят.

Започни с разговори за това как се изкарват парите, защо за необходими, как и за какво е приоритетно да се похарчат и т.н. Добрите финансови навици и финансовата грамотност са ключови умения.

В училище децата се учат да смятат, но добрите им финансови навици и грамотност са отговорност на родителите. Когато децата са малки, разговорите за пари и финанси може да изглеждат сложни, но няма по-добро време да им помогнеш да изградят навик да спестяват и да бъдат отговорни.

Основните правила, когато учиш децата на финансова грамотност е да направиш процеса забавен и да ги награждаваш за постигнатото. За да ти помогнем, в днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта, ще споделим няколко съвета, които ще ти помогнат да изградиш у децата си отговорност към парите.

Не възпитавай с незабавно удовлетворение на желанията.

Понякога, в стресовото ежедневие, родителите попадат в капана на незабавното удоволетворяване на желанията. Постарай се да не глезиш детето си и да му купуваш неща, от които наистина имат нужда или са заслужили. По този начин децата се учат, че за да получат нещо, трябва и да дадат. Разбира се, това не означава, че не трябва да биват глезени от време на време.

Най-добрият начин да ги научите да дават на другите и да оценяват труда и парите е благотворителността. Когато децата дадат нещо от сърце – време или някаква дори малка сума без да очакват нещо в замяна, у тях се възпитава отговорност и емпатия.

Децата трябва да имат цел. Дали да бъде краткосрочна или дългосрочна – зависи от възрастта.

За да научиш детето си да не харчи на момента, а да спестява за нещо, което наистина иска, трябва да му поставиш цели.

Когато са малки, вниманието на децата е по-краткотрайно. Поради тази причина за предпочитане е да се поставят по-бързо осъществими цели. С порастването, целта може да става все по-голяма и по-далечна. С времето обаче и търпението и вниманието на детето ще бъдат по-трайни.

Илюстрирай прогреса им

Много вероятно е голяма и цветна графика или дъска, която показва прогреса, който детето ти е постигнало, да е силна мотивация. На графиката можеш да сложиш снимка на целта им – ново колело, компютър, ролери, ски, посещение в Дисниленд или друго. Това ще помогне на децата да свържат спестяването с целта си.

Награждавай ги за усилията им.

Това е различно от моменталното задоволяване на нуждите, за което споменаваме по-горе. Наградите трябва да бъдат заслужени и да са спрямо усилията. Този подход помага на децата да запазят мотивацията си.

Открий спестовна сметка.

Идва момент, в който детето ти е достатъчно голямо, за да разбере какво представлява лихвата по депозитите. Много от банките имат детски спестовни сметки и те може да са подходящия вариант, когато спестяванията се увличат. Споделяй наличността на сметката с децата, за да са наясно с постигнатото, както и лихвите, които са се натрупали.

Играйте игри, свързани с пари.

Има много настолни игри, с които можете да се забавлявате вкъщи и в същото време да бъдат част от възпитанието. Монополи например е игра, в която детето лесно може да види стойността на това на спестиш, вместо да похарчиш.

Креативността е водеща, когато става дума за изграждане на финансови навици при децата. Използвай въображението си и създай предпоставка за доброто финансово бъдеще на децата си.

Не забравяй и за своята финансова сигурност, тъй като тя ще ти даде възможност да осигуриш най-доброто за себе си и семейството ти. Кандидатствай за кредитна карта Бяла Карта. Когато си лоялен клиент ще започнеш да градиш добрата си кредитна история. Кредитна карта Бяла Карта е без такси за издаване, без годишна такса за обслужване на картата и без такси при теглене на пари от банкомати в България. Бяла Карта не ти струва нищо в месеците, в които не я използваш.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш