Кандидатствай Вход
Как да разграничиш личните и бизнес разходите?

Как да разграничиш личните и бизнес разходите?

  • Бяла Карта
  • 05.02.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 994

Разграничаването на личните и бизнес разходите е умение, което задължително трябва да се усвои от всеки човек, управляващ собствен бизнес. От една страна, то позволява да избегнеш разходи, които е възможно да ти създадат излишни проблеми във финансов план. От друга, подобна практика прави изготвянето на семейни и фирмени бюджети много по-бърза и лесна задача. В следващите редове ще ти дадем няколко полезни съвета, които ще ти помогнат да отделиш личните от бизнес разходите и да вкараш в необходимия ред финансите си.

Определи си заплата – ти като собственик на фирмата сам да превеждаш заплата по личната си сметка и да ограничаваш извънработните си разходи само и единствено до тази заплата. Звучи ти абсурдно, нали? Въвеждането на такава практика обаче ще ти помогне доста по отношение разграничаването на личните и бизнес разходите. Тя ще ти даде възможност по-лесно да преценяш от кои точно средства е удачно да се възползваш, за да доставиш необходимите удоволствия и удобства на теб и твоето семейство. Всички останали средства ще си останат притежание на фирмата и ще се употребяват само и единствено за текущите плащания във връзка с материали и доставчици, производство и пакетиране, промоции и разрастване на бизнеса, и т.н. 

Добий ясна представа кой разход е личен и кой – бизнес такъв – действително много хора понякога се объркват във връзка с идентифицирането на личните и бизнес разходите. Най-често срещани са случаите, при които несъзнателно те смятат част от своите лични разходи за бизнес такива и на практика натоварват допълнително фирмения бюджет. За да ограничиш подобни грешки, ще си позволим да изясним нещо много важно. Обедите, вечерите и като цяло излизанията със семейството по никакъв повод не биха могли да бъдат смятани като бизнес разходи. Независимо дали по време на този обяд или вечеря си имал телефонен или конферентен разговор с клиент или пък си успял да си свършиш някоя друга професионална задача. Така че отнеси разходите, отишли за въпросните излизания, към перо „лични разходи“ и не си търси извинения, за да ги приспаднеш от фирмените средства.

Следи използването на личните вещи за бизнес цели – в това отношение имаме предвид най-вече личния ти автомобил. Да, всеки би желал да има фирмена кола или дори самолет, които да използва при организиране на бизнес пътувания и други начинания. Ако си собственик на малък бизнес обаче, реалността е съвсем различна. Вероятно автомобилът, с който ходиш до фитнеса и водиш децата си на училище, и този, служещ за пътуване до работа, е един и същ. Затова е от особено значение да си отбелязваш случаите, в които използваш въпросната иначе лична вещ за бизнес цели. Впоследствие направените разходи биха могли да бъдат приспаднати от дължимите данъци на фирмата. Същата практика важи за мобилния телефон и за всяка друга лична вещ, която е възможно да се употреби с бизнес предназначение.

Употребявай отделни кредитни карти – за да не ти се налага непрекъснато да разграничаваш разходите, направени посредством кредитната ти карта, на лични и бизнес такива, си изкарай две отделни кредитни карти. Така всичко в този аспект ще бъде много по-лесно и подредено за теб. Личната кредитна карта ще ти служи за пазаруване на храни и стоки за дома. Посредством бизнес кредитната карта ще можеш да покриваш значителна част от разходите си в професионален аспект. Използването на отделни кредитни карти ще те постави в съвсем ново положение по отношение на финансовите въпроси. От една страна ти ще разграничаваш по-добре личните и бизнес разходите, а от друга – ще бъдеш по-наясно със стъпките, които трябва да направиш, за да си гарантираш бъдещата финансова сигурност и благополучие.

Направи семейството и близките си съпричастни към процеса – определено ще имаш нужда от подкрепата и разбирането на твоето семейство в процеса по разграничаване на личните и бизнес разходите. Партньорът и децата трябва да са наясно например защо в определени случаи не е възможно да се използват средства, заделени за фирмата, за реализиране на мечтаната екскурзия в чужбина или пък за подаряване на различни удобства и развлечения. Когато семейството ти е съпричастно към постигането на съответната цел, нещата ще преминат много по-лесно и гладко.

И накрая, всеки един човек може да изпадне в ситуация, в която има спешна нужда от средства. Независимо дали става въпрос за нужда от средства, отиващи за професионални или лични поводи, ти препоръчваме да използваш възможностите, които ти предлага кредитна карта Бяла Карта. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще ти предостави необходимото финансиране в най-точния и подходящ за теб момент. Защото кредитна карта Бяла Карта се съобразява само и единствено с твоите нужди, желания и изисквания.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш