Кандидатствай Вход
Как да се предпазиш от фишинг мейли?

Как да се предпазиш от фишинг мейли?

Предотвратяването на фишинг стана изключително важно, тъй като все повече престъпници се насочват към онлайн измами, за да откраднат лична информация. Научихме се да избягваме спам имейли, но фишинг имейлите могат да изглеждат измамно достоверни. Някои дори са персонализирани специално за теб. Тъй като вероятно ще бъдеш изложен на фишинг атака в крайна сметка, ще трябва да знаеш “червените знамена”, които сигнализират за фишинг. Тъй като измамите не са нищо ново в мрежата, но фишингът е по-труден за откриване, отколкото си мислиш.

В мрежата фишинг атаките примамват нищо неподозиращите жертви да предават банкова информация и други лични данни. Освен това киберпрестъпниците са станали още по-разумни с маскировките си.

Най-често срещаните фишинг атаки изглеждат така:

Отваряш имейла си и изведнъж във входящата ти поща се появява сигнал от твоята банка - мейл. Когато щракнеш върху връзката в имейла, ще бъдеш отведен до уеб страница, която изглежда горе-долу като твоята финансова институция.

Ето и уловката: този сайт всъщност е създаден да открадне твоята информация. Предупреждението ще каже, че има проблем с твоя акаунт, и ще те помоли да потвърдиш твоето потребителско име и парола.

След като въведеш идентификационните си данни на страницата, която се показва, обикновено се изпращаш до реалната институция, за да въведеш информацията си за втори път. Насочвайки те към законната институция, ти не осъзнаваш веднага, че информацията ти е била открадната.

Тези заплахи могат да бъдат много сложни и да показват всички видове комуникация, дори телефонни обаждания. Опасността от фишинг е, че може да заблуди всеки, който не е скептичен към по-малки подробности.

  • Измамите с фишинг обикновено се опитват да:
  • Инфектират устройството ти със злонамерен софтуер
  • Откраднат личните ти данни, за да получат парите или самоличността ти
  • Получават контрол върху твоите онлайн акаунти
  • Убедят да изпращаш с желание пари или ценности

Кой е изложен на фишинг атаки?

Фишингът може да засегне всеки от всяка възраст, независимо дали в личния му живот или на работното място.

В днешно време всички от възрастните до малките деца използват интернет устройства. Ако измамникът може да намери информацията ти за контакт публично, той може да я добави към списъка си с цел фишинг.

Днес твоят телефонен номер, имейл адрес, идентификатори за онлайн съобщения и акаунти в социалните медии са по-трудни за скриване. Така че, има голям шанс, че само едно от тях те прави цел. Плюс това, фишинг атаките могат да бъдат широкообхватни или силно насочени сред хората, които решат да подмамят.

Как да разпознаеш и избегнеш фишинг имейл?

Откриването на фишинг имейл се свежда до посочване на нещо непоследователно или необичайно.

Понякога е трудно да се разпознае какво е истинско и какво е опит за фишинг. Първо, ще искаш да си сигурен,, преди да отвориш връзки, прикачени файлове или да изпратиш отговор.

Ето пример за това как трябва да реагираш, ако получиш подозрителен имейл:

Получаваш имейл с учтиво искане за дарение за жертвите на най-новия ураган. Домейнът на подателя гласи „help@ushurricanesurvivors.net“ и въпреки че организацията може да е легитимна, не си чувал за нея.

Обикновено твоята папка за нежелана поща те предпазва от този вид имейли, но по някаква причина тази се намира в горната част на входящата ти поща.

Правейки пауза, вместо да предприемеш незабавни действия, ти си предприел важна стъпка, за да се предпазиш. Все пак трябва да определиш дали това е законно или измама.

Сега трябва да знаеш точно какво да търсиш във фишинг имейла, за да вземеш решение.

Как изглежда фишинг имейл?

Една от причините фишинг имейлите да са толкова зловещи - и за съжаление често успешни - е, че са създадени, за да изглеждат легитимни. Като цяло, следните функции са често срещани сред фишинг имейлите и трябва да повдигат червени знамена:

  • Прикачени файлове или връзки
  • Правописни грешки
  • Лоша граматика
  • Непрофесионална графика
  • Излишна спешност за незабавна проверка на твоя имейл адрес или друга лична информация
  • Общи поздрави като „Уважаеми клиенти“ вместо твоето име.

Хакерите често бързат да създават фишинг сайтове, така че някои от тях ще изглеждат значително по-различно от оригиналната компания. Може да използваш тези фактори, за да набележиш злонамерен имейл от входящата си поща.

И все пак не винаги е ясно какви стъпки да предприемеш, когато получиш фишинг имейл, който е заобиколил папката ти със спам.

Съвети за работа с фишинг имейли:

Бдителността по отношение на засичането на фишинг имейли е от ключово значение.

Изтрий имейла, без да го отваряш. Повечето вируси се активират, когато отвориш прикачен файл или щракнеш върху връзка в имейл. Но някои имейл клиенти позволяват скриптове, което прави възможно получаването на вирус само чрез отваряне на подозрителен имейл.

  • Ръчно блокирай подателя.
  • Осигури си допълнителна сигурност.
  • Помисли за закупуване на антивирусен софтуер, за да ти помогне да наблюдаваш твоята поща.

Само не забравяй, че най-добрият начин да се справиш с фишинг имейл е да ги блокираш или изтриеш незабавно. Дали ще предприемеш някакви допълнителни действия, за да ограничиш излагането си на тези атаки, е бонус.

Никога не се доверявай на тревожни съобщения. Повечето реномирани компании няма да изискват лична информация или данни за акаунта по имейл. Това включва твоята  банка, застрахователна компания и всяка компания, с която работиш. Ако някога получиш имейл с искане за какъвто и да е вид информация за акаунта, незабавно го изтрий и след това се обади на компанията, за да потвърдиш, че акаунтът ти е наред.

Не отваряй прикачени файлове в тези подозрителни или странни имейли - особено прикачени файлове в Word, Excel, PowerPoint или PDF.

Запознай се с предимствата на кредитна карта Бяла Карта, с която можеш да менажираш средствата си изцяло онлайн чрез персонален акаунт.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш