Кандидатствай Вход
Как да спестяваш умно? Спазвай 4 прости правила

Как да спестяваш умно? Спазвай 4 прости правила

Без значение на каква възраст си, какви са приходите ти, какви са целите ти – спестявай. Заделените настрана пари ти дават свободата да взимаш решения по-лесно и без да се притесняваш за финансовата си стабилност.

Спестяванията ще ти дадат възможност да изпълниш желанията и мечтите си. Независимо дали имаш някакви заделени пари или не, в днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти даваме 4 съвета, с които да започнеш да спестяваш умно.

Първо си направи фонд за спешни случаи.

Пандемията от COVID-19 показа на всички колко важни и спасяващи могат да бъдат допълнителните средства и заделените пари. Още през март месец много хора останаха без работа и сметките им започнаха да се трупат, тъй като нямаха т.нар. фонд за спешни случаи.  

За да не проваляш останалите си планове, „взимайки пари на заем“ от спестените за целите ти пари, отдели лесно достъпна сметка, в която да отделиш пари за спешни ситуации. Фондът ти за спешни случаи трябва да бъде достатъчен за период от 3-6 месеца, в които да не променяш значително начина си на живот.

Научи повече: Какво да правиш, ако резервният ти фонд се изчерпи?

Плащай първо на себе си.

Веднъж, когато имаш фонд за спешни случаи, започни да поставяш себе си на първо място. Не, тук не става въпрос за това да си купиш нова дреха, козметика или обувки. Говорим за това, че когато получиш заплата, трябва веднага да отделиш пари за спестявания.

Дръж спестяванията си в отделна сметка, за да си „напомняш“, че тези пари не трябва да се харчат. Тази стратегия ще ти помогне да изградиш навик да спестяваш.

Намери правилното място да държиш парите си спрямо целите и размера им.

Инфлацията може да изяде финансите ти. Ето защо е важно да избереш правилното място да държиш парите си.

В зависимост от размера на спестяванията ти, можеш да намериш депозит с изгодна за теб лихва. Интересувай се внимателно от размера на таксите, датите на теглене и лихвата. Предварителното проучване, ще ти спести нерви и пари в бъдеще.

Помисли дали пенсионният фонд не е подходящ вариант за теб. Според целите ти – може да помислиш за нискорисков или високорисков инвестиционен фонд.

Продължи да спестяваш въпреки трудностите. Лесно можеш да се откажеш от спестяването на пари, когато бюджетът ти е малък. Нашият съвет е да не го правиш. Намали размерът на сумата, която отделяш всеки месец.

Не фиксирай сумата, която заделяш, я пресметни в процент от заплатата ти. Ако заплатата ти е 1000 лева на месец, ще заделяш 200 лв. Ако заплатата ти е 2000, 20 процента от приходите ти ще са 400 лв.

Когато определиш процент от приходите си, ще ти бъде по-лесно да се справиш с психологическата граница, в случай че бюджетът ти се свие. С този лесен трик винаги ще отделяш Х процента от заплатата си, за да сбъднеш желанията си в бъдеще.

Запомни – спестяването на пари не е лесно, но си заслужава. Добавиш ли ги към спестовния ти фонд, опитай се да нe разчиташ на тях за ежедневни разходи. Ако веднъж посегнеш към спестовния си фонд, ще го направиш отново, а това ще направи постигането на целите ти по-трудно и бавно.

В случай че имаш нужда от пари до заплата или пък ти трябват, за да покриеш неочаквани разходи, довери се на кредитна карта Бяла Карта. Бяла Карта е без такси за издаване, без годишна такса за обслужване на картата и без такси при теглене от банкомат в България и целия Европейски съюз.

Можеш да кандидатстваш за Бяла Карта изцяло дистанционно, а при одобрение ще я доставим до посочен от теб адрес – напълно безплатно.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш