Кандидатствай Вход
Как да разбереш, че не управляваш правилно парите си?

Как да разбереш, че не управляваш правилно парите си?

Хората често съобщават, че са учудени, когато финансовите им средства рязко намалят и личните им финанси ги изправят пред изпитание, но в много случаи имаме признаци за неприятности преди първата пропусната сметка.

Ако забележиш предупредителните признаци за предстоящи финансови проблеми, може да си в състояние да обърнеш курса, преди да е станало твърде късно. Ето шест "червени флага", които могат да означават, че финансовият проблем е на път - освен ако не можеш бързо да обърнеш нещата:

Минималното месечно плащане с кредитна карта е нараснало двойно или тройно

Ако плащаш повече от 100 лв. месечно само за покриване на минималната месечна вноска за твоята карта, почти със сигурност имаш твърде много дългове по кредитни карти. За да постигнеш напредък в баланса си и да го увеличиш, трябва винаги да плащаш над минималната сума, която дължиш. В резултат на това, твоето салдо на картата може бързо да  излезе извън контрол.

Ако не можеш да си позволиш да плащаш повече от минималната дължима сума, може да ти отнеме повече от няколко години, за да изплатиш общия си баланс. Междувременно общата сума, която плащаш, може да се утрои.

Затова винаги плащай навреме дължимите вноски по кредитната си карта. С Бяла Карта това е лесно, защото имаш достъп до персонален онлайн акаунт, чрез който да следиш всички направени трансакции до момента, но и да виждаш дължимите вноски. Благодарение на Бяла Карта ще можеш да ползваш парични средства навсякъде и по всяко време, като знаеш, че винаги можеш да проследиш направените плащания на момента.

Зареждаш газ и хранителни стоки - и не плащаш всеки месец

Хората все повече използват кредитни карти, а не дебитни карти, за да плащат за ежедневните си разходи - често, за да могат да се възползват от по-голяма печалба от картата, под формата на допълнителен бонус. Но ако не плащаш тези покупки напълно всеки месец, това би могло да бъде знак, че твоите разходи за живот са над твоите доходи и нямаш достатъчно финансова база да плащаш за редовните си разходи. Трябва само да използваш кредитни карти, за да плащаш за ежедневни разходи, ако можеш да си позволиш да върнеш средствата в пълен размер.

Продължаваш да вземаш от спестяванията си

Ако неколкократно теглиш пари от дългосрочните си спестявания, за да се справиш или да платиш за неочаквани разходи, може да нямаш достатъчно ликвидност, за да оцениш финансово извънредно положение. Трябва да спестяваш поне три до шест месеца разходи в спешен фонд, за да покриеш разноските си в случай на загуба на работа или неочаквани разходи (като спешна медицинска помощ). Но ако продължаваш да теглиш малки и големи суми от спестовните си сметки, без значение какви са причините, то това означава, че спестяванията ти са в беда.

Плащаш редовно банкови такси

Ако установиш, че често плащаш ненужни банкови такси, като например такси за банкомат извън мрежата, овърдрафт или забавени такси върху кредитните ти карти, твоите финанси могат да бъдат толкова неорганизирани, че да застрашават финансовото ти здраве. Например, ако забравяш да плащаш сметки навреме или използваш авансови плащания с кредитна карта или банкомати извън мрежата, защото не си успял да задържиш достатъчно пари на ръка, това може да означава, че имаш проблем с разумното управление на финансовите си средства.

Твоята пенсионна сметка почти не нараства

Ако инвестираш интелигентно и редовно допринасяш за профила си, твоята пенсионна сметка трябва да нараства значително всяка година. Но ако числата във финансовите ти отчети едва се вдигат, това е сигурен сигнал, че инвестиционната ти стратегия трябва да бъде променена, или че не успяваш да допринесеш адекватно за твоите спестявания.

Твоят доход не расте

Не само, че твоите спестявания не се увеличават всяка година, а общата сума, която взимаш, също трябва да се увеличава. Ако доходите ти се задържат относително непостоянни, това може да е знак, че не се представяш добре нито в кариерата ти, нито с личните си финанси. Понякога решението е да смениш работната си позиция, да инвестираш в нова квалификация или пък дори да преговаряш за по-висока заплата. Например, ако останеш в една и съща компания години наред, може да получиш скромни годишни повишения; но би могъл да спечелиш повече пари, ако се преместиш в друга компания или ако работиш за себе си.

Важното е, каквото и решение да вземеш във връзка с кариерата ти, то да рефлектира добре в краткосрочен и дългосрочен план на финансите ти.

0 Коментара