Кандидатствай Вход
Първите финансови уроци, които трябва да предадеш на своето дете

Първите финансови уроци, които трябва да предадеш на своето дете

  • Бяла Карта
  • 05.03.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1403

Никога не е прекалено рано да поговориш със своя наследник за ролята и значението на парите в живота. Дори колкото по-рано започне провеждането на подобни разговори, толкова по-добре за неговото израстване и развитие в психологически план. Истината е, че в съвременния свят притежаването на поне базова финансова култура е ключов фактор за постигане на успех в живота. Изграждането на такава култура трябва да започне още в ранна детска възраст, като отговорност за това носиш именно ти като родител. В следващите редове ще научиш кои са първите финансови уроци, необходими на твоето малко съкровище.

Същността на парите и значението им в живота

Най-важният урок, с който трябва да започнеш обучението на своя наследник е, че парите не растат по дърветата. Обръщаме внимание на това, защото редица деца могат да сметнат парите за даденост, докато гледат родителите си да се разплащат с тях и да им купуват сладолед, бонбони, играчки и всякакви други неща. Добре е да обясниш на малкото съкровище, че твоето портмоне е просто място, където се съхраняват наличните финансови средства. А за да получиш въпросните финансови средства, е било нужно да работиш здраво цял месец. За да си по-убедителен, изясни на детето какво точно работиш, как преминава денят ти в офиса и колко усилия ти коства изпълнението на работните задачи и задължения. Така малчуганът ще е наясно с реалностите в живота и няма да възприема всичко просто като една игра.

След като разберат същността на парите и начините за получаването им, малките приятели трябва да научат и защо те са толкова важни в живота. За тази цел можеш да им помогнеш най-вече чрез примери за придобивките и удобствата, които не биха били част от техния живот, ако родителите им не разполагаха с необходимото количество пари. В това число телевизия, компютърни и видео игри, любими лакомства и т.н. Обясни на своя наследник, че за всичко, на което човек се радва и използва в ежедневието си, е нужно да се заплати съответната сума пари. Най-простите примери със заобикалящите ни у дома стоки и придобивки са достатъчни, за да подскажат на мъничето колко голямо е значението на парите и какви биха били последствията от тяхната липса.

Личната отговорност и добрите финансови навици  

Още от малко детето би могло да направи първите си стъпки в изграждането на отговорност по отношение на парите и добра финансова култура. В тази връзка една полезна практика е да му предоставяш дадено количество средства, с които то трябва да се справя за определен период от време (седмица или месец например). Под „справя“ имаме предвид да разпредели тези средства така че да успее да покрие своите ежедневни разходи за целия период – закуски в училище, забавления с приятели и връстници, хобита и т.н. Знаейки, че въпросните пари са единствените, които ще получи за седмицата, малчуганът ще бъде доста по-внимателен по отношение на тяхното използване и няма да ги пилее за непотребни за него неща.

Когато става въпрос за пари, твоят наследник не бива да бъде прекалено наивен и доверчив. Какво имаме предвид? Край училищата, а и навсякъде другаде се навъртат различни просяци и хора с недобри намерения. Те лесно биха могли да измъкнат джобните на едно дете, молейки го за помощ или разказвайки му невярна история за свои проблеми и премеждия. Задължително говори с малкото съкровище и му обясни защо не само не бива да се доверява на непознати, а е добре дори да стои възможно по-далеч от тях. Разбира се, това в никакъв случай не означава да направиш детето си коравосърдечно и несъпричастно с хората, които са наистина в беда. Просто насочи добрите му намерения в правилната посока, като например обществени акции и благотворителни събития, които гарантират, че дадените средства наистина ще се използват по предназначение.

Креативност и мъдро управление на финансите

Последната стъпка от финансовото обучение на детето е свързана с развитието на добър финансов нюх и креативност по отношение на методите за припечелване на допълнителни доходи. Подходящ помощник в тази посока са бордовите игри тип „Монополи“, усъвършенстващи уменията на най-малките за правене на разумни вложения и поддържане на лично инвестиционно портфолио. От полза също би било да им обясниш как работят най-популярните финансови инструменти, като кредитните карти например. Така твоите наследници още отсега ще бъдат запознати с очакващите ги предизвикателства в живота и тайните за постигане на финансова стабилност и сигурност.  

А за да бъдеш добър пример за своето дете, е нужно самият ти да си човек, притежаващ финансова дисциплина и надеждна кредитна история. Кредитна карта Бяла Карта може да ти помогне много в тази посока. От една страна, кредитна карта Бяла Карта ще ти даде възможност трайно да повишиш кредитния си рейтинг, гарантирайки си благоприятни финансови перспективи в бъдеще. А от друга, личния потребителски профил, който получава всеки притежател на кредитна Бяла Карта, позволява по-добро следене и управление на сметките и разплащанията. Избери кредитна Бяла Карта – ключът към твоето финансово благополучие.  

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш