Кандидатствай Вход
5 финансови навика за финансова независимост

5 финансови навика за финансова независимост

  • Бяла Карта
  • 14.08.2017
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1896

Всеки човек иска да бъде успешен и да има финансова стабилност. Но трупането на състояние има свой собствен алгоритъм. В неговата основа са изграждането на определени навици. Според американския социолог Томас Корли навиците на богатите хора са като снежинки, които натрупвайки се ти носят лавинообразен успех.

Как да направиш така, че да попаднеш в топ листата на 10% от работещите хора, които независимо от това дали има криза или не, са финансово непоклатими? Виж по-надолу как са го постигнали един от най-богатите хора.

Първо, ще започнем с една бегла демографска разходка, която ще те отведе в градовете с най-много милионери - Ню Йорк - 389 000, Лондон – 281 000, Париж – 219 000, Фракнфурт – 217 000, Пекин – 213 000, Шанхай – 166 000, Хонконг– 187 000, Токио – 461 000, Осака - 190 000.

Според изследване на FORBES 68% от общо 400 американците, попаднали в списъците на най-богатите хора в света, самостоятелно са заработили своето богатство, без да са били наследници на несметни богатства. Всички те са имали 168 часа в седмицата, 1440 минути в денонощието, точно толкова, колкото имаш и ти.

Ако не си роден със сребърна лъжичка, но искаш да бъдеш финансово независим, си длъжен да се погрижиш за своите финансови навици. Запознавайки се с някои факти от живота на богатите хора, ще можеш да идентифицираш онези техники и положителни навици, които кореспондират с теб.

Много от богатите и финансово независими хора също са минали процесите на изграждане на своите положителни и ефективни навици.

Ето и топ 5 на навиците, чийто алгоритъм определя пътя на успеха и богатството.

  • Богатите хора винаги си поставят ясни цели

Целта ти трябва да бъде не поредното коледно пожелание и изградена на принципа на случайността, а добре планирана.

Богатите хора са постоянни и последователни. Те не се спират пред поредния провал.

Повече от 90% от богатите хора са претърпявали неуспехи. Всеки провал приемат като поредна опитност, част от прогреса и част от пътя, който са приели за своя житейска мисия.

Да се учат от грешките си и да намират нови пътища – това е ценният опит на богатите хора.

Те са силно ангажирани и емоционално стабилни.

Всички богати хора, които сами са изградили своя финансов успех и финансова независимост, са преди всичко отдадени на своите цели и са последователни в преследването им.

  • Богатите хора умеят да рискуват

Богатите хора са хора на риска. Премерен или не, той носи своето развитие. Всеки настоящ неуспех носи в себе си потенциала на бъдещи успехи, затова богатите не се вписват само в полето на сигурността. Те „скачат“ в дълбокото и знаят, че един ден ще се научат да плуват и ще станат шампиони.

Много финансови неуспехи се дължат на това, че не всеки може да поема рискове. Пътят на рисковете е пътят на успелите в бизнеса хора, затова не се страхувай, а рискувай умело.

Но богатите хора не разчитат единствено и само на риска, а непрекъснато се самоусъвършенстват. Интелектът привлича богатство. Успоредно с поемането на рискове те винаги развиват нови умения и навици, не се страхуват да придобиват нов опит.

  • Богатите хора ценят своето време

За тях „Времето е пари“. Богатите хора изчисляват своята работа на час. Те планират времето си и го разпределят по най-рационалния начин като го запълват със смислени занимания, които им носят развитие.

Важно е обаче да се каже, че на фона на натовареността си винаги намират и време за пчоивка.

  • Богатите хора са щедри

Щедростта е тяхна отличителна черта. Сред тях има много меценати, филантропи и радетели на благотворителни каузи. Много богати хора са приели това като собствена житейска философия. Андрю Карнеги утвърждава щедростта с постулата „Hиĸoй чoвeĸ нe мoжe дa зaбoгaтee, бeз дa oбoгaтявa дpyгитe".

Изданието Business Insider изработва „Индекс на щедростта“ като съотношение мeждy дapeниятa на богатите пpeз цeлия живoт и нacтoящoтo им нeтнo cъcтoяниe. За Джeймc Бoнд нa щедростта се смята Чapлc Фpaнcиc Фийни с общ бpoй дapeния пpeз живoтa $6,3 млpд. Heтнo cъcтoяниe $1,5 млн. Индeĸc нa щeдpocттa 420 000%.

Колкото и малко да получаваш, ако съумееш да развиеш тази черта на характера си, ще започнеш да мислиш като истински богат човек и да изживяваш удовлетворението от живота си.

  • Богатите хора се обграждат с богати хора

 Ако искаш да станеш богат, търси съвет от богатите.

Ако твоята цел е богатство, общувай с хора, които имат също такива цели.

Богатите хора харчат по-малко отколкото получават. Това е максима, която следват постоянно. Богатите хора винаги инвестират част от приходите си. Така те освен активните си доходи реализират и пасивни. Те знаят, че пасивните доходи осигуряват спокоен и финансово стабилен живот.

Може би е добре да си припомним, че думата „богатство“ произлиза от „бог“, а думата „бедност“ от „беда“.

Богатият човек е човекът творец, който поема изцяло отговорността за това да бъде богат.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш