Кандидатствай Вход
Действия, свързани с личните финанси, с които да стартираш новата година

Действия, свързани с личните финанси, с които да стартираш новата година

Началото на календарната година винаги е доста особен период от финансова гледна точка. От една страна, той следва коледно – новогодишните празници, които по принцип са свързани с повече разходи от обикновено, понякога водещи до сериозна допълнителна тежест върху личния или семейния бюджет. А от друга, това е периодът, в който трябва да се поставят конкретни и реалистични финансови цели за новата година, както и да се планират методите за реализирането им. В днешната статия от блога на Бяла Карта ще се опитаме да ти помогнем с така определената задача. По-надолу ще изведем действията, свързани с личните финанси, които би било добре да стартираш:

Правене на необходимите равносметки

Хубаво е да започнеш с равносметка на предишната финансова година. Кои от поставените цели си успял да изпълниш и кои – не, изпадал ли си във финансови кризи и неблагоприятни периоди, как са се променили доходите ти през изминалите 12 месеца? Не забравяй също така да провериш как са се отразили празниците на твоя портфейл. Ако си прекалил с купоните и харчовете, е възможно да ти се наложи поне за известно време да спазваш малко по-строга финансова дисциплина от обикновено.

Съставяне на план за новата година

След като си направил необходимите равносметки, е време да съставиш план за идващите месеци. Този план задължително трябва да бъде изграден на база доходите, които получаваш към настоящия момент, както и перспективите за тяхната промяна в близко бъдеще. Изчисли какви са средните месечни разходи, които можеш да си позволиш през настоящата година, и за какво биха ти стигнали въпросните средства. Не забравяй да предвидиш и по-големи плащания, които вероятно ще направиш в точно определени периоди от годината. Сред тях са например данъците за имоти или превозни средства, както и разходите, отиващи за традиционната годишна почивка.

Обръщане внимание на спестяванията 

Спестяванията са сред най-важните фактори за гарантирането на личната финансова сигурност. Несъмнено трябва да обърнеш внимание и на тях в началото на новата календарна година. Провери каква е сумата на наличните към настоящия момент спестявания, с които разполагаш. След това състави план за тяхното нарастване през следващите 12 месеца. Дори и малки стъпки в тази посока биха били достатъчни, стига да бъдат правени редовно. Помни, че спестяванията могат да влязат в употреба в най-трудните за теб моменти (загуба на работа, нещастни инциденти и т.н.), помагайки ти да преодолеш кризата и да си стъпиш на краката по най-бързия начин.

Проучи инвестиционните възможности 

Съвременните пазари са доста динамични и непрекъснато променят перспективите пред настоящите и потенциалните инвеститори. Поради тази причина е добре в началото на годината да проучиш внимателно пазарните тенденции, както и инвестиционните възможности, които се откриват пред теб. В какво е най-удачно да инвестираш през следващите месеци – ценни книжа, имоти или благородни метали? И кога би бил точният момент да пристъпиш към действие? Постарай се да направиш своето проучване така че да имаш отговори на поставените въпроси или най-малкото да си способен да съставиш някакъв инвестиционен план, който да адаптираш според възникващите събития и процеси.

Коригирай финансовите си навици

Освен всичко друго, началото на годината е добър период и за коригиране на личните финансови навици. Отговори честно пред себе си кои са най-лошите ти практики в това отношение, коствали ти най-сериозни финансови проблеми в миналото. Постави си за цел през следващите месеци да се освободиш от поне част от въпросните навици и по този начин да си спестиш редица проблеми и главоболия. Същевременно се стреми към придобиване на нови положителни, свързани със спестяването и разумното разпределение на наличните средства. Всяка промяна към по-добро по отношение на финансовите ти навици ще се отрази благоприятно на личните ти финанси и ще ти даде по-добри бъдещи перспективи в житейски план.

И през 2020 година твоята кредитна карта Бяла Карта ще бъде до теб, за да ти помага да се справяш с всички финансови проблеми и предизвикателства. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта е способна да ти осигури допълнителни средства по всяко време и във всяка една точка от света. Избери кредитна карта Бяла Карта и направи необходимите гаранции за своята финансова сигурност и стабилност в близко и по-далечно бъдеще!   

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш