Кандидатствай Вход
Какво означава номерът на кредитната ви карта?

Какво означава номерът на кредитната ви карта?

Динамиката на времето, в което живеем, изисква да го пестим като най-ценния ни ресурс. Отделно от това стандартът на живот се повишава, което увеличава масовото пазаруване и е причина да развиваме постоянно своята финансова култура, за да сме адекватни на промените в бързо развиващия се технократичен свят. 

Все повече хора се възползват от удобството, което съвремените финансови инструменти предлагат. Такъв инструмент са популярните кредитни карти.

Финансовата грамотност е най-добрият начин да използваме пълноценно предимствата, които ни дава съвременната финансова система. Едно по-спокойно сърфиране в динамичния ден с дебитните или кредитните карти е част от тази култура. 

Друга важна част от тази култура обаче е да умеем да запазим от чужди „погледи“ детайлите на нашата дебитна или кредитна карта, докато „сърфираме“ или пазаруваме с нея в някой магазин. Защото „погледите дебнат на всеки ъгъл“ и без да усетим може да станем жертва на онлайн престъпници.

Ако някой недобросъвестно се добере до номера на твоята кредитната карта, това би било равносилно на това да има твой документ за самоличност. Всеки знак върху дадена банкова карта или такава издадена от небанкова финансова институция, има ключово значение за идентифициране на собственика й, банката, получаване на информация, свързана с личния акаунт, както и е проверка за сигурност.

СЪДЪРЖАНИЕ НА КАРТАТА НА ЛИЦЕВАТА СТРАНА

Независимо каква кредитна карта имате, ако вземете пластиката й в ръце то вие ще откриете еднакви реквизити. Това е, защото всички кредитни карти по света са с унифицирана визия. Наименование на банката или институцията, която е издател на кредитната карта. Чип – осигуряващ максимална защита срещу злоупотреби. 

Съществуват три вида и кредитни карти: 

  • карти с чип и магнитна лента 
  • карти само с магнитна лента 
  • карти само с чип 

Чип картите се считат за най-сигурните карти срещу злоупотреби. България е на челни позиции по използване на тези кредитни и дебитни карти. Последните два вида карти – тези с само с чип или само с магнитна лента, стават все по-непопулярни, тъй като са по-лесни за скимиране и позволяват по-лесна манипулация и източване на данните на твоята кредитна карта.

Номер на кредитната карта или дебитната такава – гладко или релефно напечатан и строго секретен за всяка една карта.

Име на картодържателя - долу вляво.

Дата на валидност на дебитната или кредитна карта - долу център.

Лого на вида карта (Visa, Mastercard, Maestro, American Express или друг вид) - долу вдясно.

СЪДЪРЖАНИЕ НА КАРТАТА НА ОБРАТНАТА СТРАНА

Магнитна лента – черна лента на гърба на всяка карта, която съдържа електронна информация за картодържателя.

Лента за подпис на картодържателя.

Номерът на дебитната или кредитната карта или само четири цифри, отпечатани с наклонен наляво шрифт.

CVC код (Card Validation code) - Трицифрен код за разпознаване на картата, отпечатан с наклонен наляво шрифт.

До тук изброихме всички реквизити на една кредитна или дебитна карта. Неясно обаче остава какво се крие зад номера на картата. Той не е комбинация от случайно избрани цифри. 

Всяка цифра в номера на нашата карта крие подробна информация и за правилното ползване на една банкова карта е от значение да знаем какво означава за нас като собственици и самият номер върху картовата пластика. Затова ето малко подробности за как да разчетеш детайлите, които „крие“ номерът на кредитната карта.

От какво се състои номерът на кредитната карта?

1. Основен индустриален идентификатор

Стойност на MIIКатегория на издаване
0ISO/TC 68 и други зададени индустрии
1Въздушни линии
2Въздушни линии и други зададени индустрии
3Пътуване и забавление
4Банкиране и финансови
5Банкиране и финансови
6Търговия и банкиране
7Петрол
8Телекомуникации и други зададени индустрии
9Държавна служба

2.  Идентификатор за номер на издаване     

Номерът на кредитната ви карта идентифицира, включително основният индустриален идентификатор, съставя идентификационния номер на издателя (IIN). Тази информация се крие в първите 6 цифри.

3. Номер на акаунта и/или банковата сметка 

Номерът на акаунта/банковата сметка се образува от цифрите от седмата до втората предпоследна и съдържа максимум 12 цифри.

4. Проверка на цифри

Последната цифра е цифра за проверка. Тя се изчислява по определен алгоритъм, наречен Алгоритъмът на Лун, който определя валидността на кредитната карта.

В България най-масово разпространени са дебитните и кредитни карти, издадени от Visa и Mastercard. Тези две институции издават номерът на кредитната ви карта или дебитната такава, която носи тяхното лого. С всеки изминал ден нараства броят на потребителите на кредитни карти, като статистиката сочи, че делът на онлайн пазаруването у нас се увеличава непрестанно.

Познавайки реквизитите на нашата дебитна или кредитна карта, ние ще боравим много по-уверено и успешно с нея, както и ще се чувстваме по-спокойни в ежедневното и ползване.

Номерът на кредитната ви карта е важен елемент от данните, който трябва да бъде пазен, за да гарантирате сигурността на финансовите си средства. Същото се отнася и за всички данни, които биха могли да дадат информация за теб, финансовото ти състояние или потреблението ти с твоята кредитна карта например.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш