Кандидатствай Вход
Какво означава номерът на кредитната ви карта?

Какво означава номерът на кредитната ви карта?

 • Бяла Карта
 • 08.03.2017
 • Кредитни карти
 • Коментари: 0
 • 48843

Динамиката на времето, в което живеем, изисква да го пестим като най-ценния ни ресурс. Отделно от това стандартът на живот се повишава, което увеличава масовото пазаруване и е причина да развиваме постоянно своята финансова култура, за да сме адекватни на промените в бързо развиващия се технократичен свят.

Финансовата грамотност е най-добрият начин да използваме пълноценно предимствата, които ни дава съвременната финансова система. Едно по-спокойно сърфиране в динамичния ден с дебитните или кредитните карти е част от тази култура. Друга важна част от тази култура обаче е да умеем да запазим от чужди „погледи“ детайлите на нашата кредитна или дебитна карта, докато „сърфираме“ или пазаруваме с нея в някой магазин. Защото „погледите дебнат на всеки ъгъл“ и без да усетим може да станем жертва на онлайн престъпници.

Ако някой недобросъвестно се добере до номера на кредитната ти карта, това би било равносилно на това да има твой документ за самоличност. Всеки знак върху дадена банкова карта има ключово значение за идентифициране на собственика й, банката, получаване на информация, свързана с личния акаунт, както и е проверка за сигурност.

Затова ето малко подробности за как да разчетем правилно реквизитите на банкова карта:

СЪДЪРЖАНИЕ НА КАРТАТА НА ЛИЦЕВАТА СТРАНА

Независимо каква кредитна карта имате, ако вземете пластиката й в ръце то вие ще откриете еднакви реквизити. Това е, защото всички кредитни карти по света са с унифицирана визия.

 • Наименование на банката или институцията, която е издател на кредитната карта.
 • Чип – осигуряващ максимална защита срещу злоупотреби. Съществуват три вида банкови карти: карти с чип и магнитна лента, карти само с магнитна лента и карти само с чип. Чип картите се считат за най-сигурните карти срещу злоупотреби. България е на челни позиции по използване на тези кредитни и дебитни карти. Последните два вида карти – тези с само с чип или само с магнитна лена, стават все по-непопулярни, тъй като са по-лесни за скимиране и позволяват по-лесна манипулация и източване на данните на картата.
 • Номер на картата – гладко или релефно напечатан и строго секретен за всяка една карта.
 • Име на картодържателя - долу вляво.
 • Дата на валидност на картата - долу център.
 • Лого на вида карта (Visa, Mastercard, Maestro, American Express или друг вид) - долу вдясно.

СЪДЪРЖАНИЕ НА КАРТАТА НА ОБРАТНАТА СТРАНА

 • Магнитна лента – черна лента на гърба на всяка карта, която съдържа електронна информация за картодържателя.
 • Лента за подпис на картодържателя.
 • Номерът на картата или само четири цифри, отпечатани с наклонен наляво шрифт.
 • CVC код (Card Validation code) - Трицифрен код за разпознаване на картата, отпечатан с наклонен наляво шрифт.

До тук изброихме всички реквизити на една кредитна или дебитна карта. Неясно обаче остава какво се крие зад номера на картата. Той не е комбинация от случайно избрани цифри. Всяка цифра в номера на нашата карта крие подробна информация и за правилното ползване на една банкова карта е от значение да знаем какво означава за нас като собственици и самият номер върху картовата пластика.

ВСЕКИ НОМЕР НА КАРТА СЕ СЪСТОИ ОТ:

1. Основен индустриален идентификатор

Стойност на MIIКатегория на издаване
0ISO/TC 68 и други зададени индустрии
1Въздушни линии
2Въздушни линии и други зададени индустрии
3Пътуване и забавление
4Банкиране и финансови
5Банкиране и финансови
6Търговия и банкиране
7Петрол
8Телекомуникации и други зададени индустрии
9Държавна служба

 2.  Идентификатор за номер на издаване     

Първите 6 цифри, включително основният идустриален идентификатор, съставят идентификационния номер на издателя (IIN). 

3. Номер на акаунта и/или банковата сметка – номерът на акаунта/банковата сметка се образува от цифрите от седмата до втората предпоследна и съдържа максимум 12 цифри.

4. Проверка на цифри

Последната цифра е цифра за проверка. Тя се изчислява по определен алгоритъм, наречен Алгоритъмът на Лун, който определя валидността на кредитната карта.

В България най-масово разпространени са картите на Visa и Master Card. Тези две институции издават номера на всяка една карта, която носи тяхното лого. С всеки изминал ден нараства броят на потребителите на кредитни карти, като статистиката сочи, че делът на онлайн пазаруването у нас се увеличава непрестанно.

Познавайки реквизитите на нашата банкова карта, ние ще боравим много по-уверено и успешно с нея, както и ще се чувстваме по-спокойни в ежедневното и ползване.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш