Кандидатствай Вход
5 правила от спорта, които ще ти помогнат в бизнеса

5 правила от спорта, които ще ти помогнат в бизнеса

  • Бяла Карта
  • 18.12.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1259

Всеки един спорт е свързан с постигане на резултати. Във всеки един спорт има една единствена цел – все по-нагоре и все по-добри постижения. Индивидуален или не, спортът изисква определени качества, които са двигателя на спортните постижения.

По подобен начин, бизнесът се намира в полето на собствената си битка, където победител е този, който е подготвен и последователен. Добрият бизнесмен е решителен, той притежава лидерски качества и носи отговорност за поетите решения. Стремежът към върха и към най-добрите е негово работно поле и също като спортистa търси решения за това, излизащи извън рамките на обикновения мечтател.

За да бъдеш „човек на бизнеса” трябва да носиш определена доза авантюризъм и смелост, да излизаш извън рамките си и зоната на комфорт и да си неуморим. Точно какъвто е добрият спортист.

Ако обичаш работата си, ако си находчив, ако предугаждаш своето развитие, ако притежаваш нужната отдаденост, ако знаеш че не си за един ден в бизнеса, то тогава ти си истински спортист на арената на бизнеса.

Не на последно място, за целия този бизнес процес е необходима и голяма доза гъвкавост, защото нещата не се движат винаги в релсите на идеалния план.

Освен лични качества, бизнесменът трябва да бъде и социална личност, да умее да общува, да работи в екип и да увлича други хора в идеята си.

Бизнесменът е като боксьора - често му се налага да излиза на ринга сам и да защитава идеите си.

Качествата, които свързват добрия спортист с добрия бизнесмен не са едно и две. Бяла Карта ще разкаже за най-общите черти между тях.

Майсторство

Успехът в бокса, както и във всеки един спорт, е резултат на много упорити и тежки тренировки. Талантливият боксьор всеки ден работи за своите по-добри резултати, поддържа физическата си и емоционална форма като основа за добрите си резултати. Треньорът е негов наставник, но отговорността как ще се представи на ринга зависи единствено от решителността му. Времето, прекарано в спортната зала е неговият залог за успех.

Така е и в бизнеса. Най-големите бизнесмени, каквито са Бил Гейтс и Марк Зукерберг, са изключителен отдадени на работата си и. Те „излизат на ринга“ на бизнеса си и завоюват нови постижения.

Преодоляване на препятствия

Тежките и трудни моменти в спорта не са илюзорни. Настъпването на физическа умора, претърпените травми и болки, загубване на вяра в това, което правиш се преодоляват със силата на волята и очакваните и отработени бъдещи резултати. И отново на ринга, отново в спортната зала, отново надскачане на самия себе си. Защото спортистът знае, че границите са само в неговите възприятия.

Бизнесменът също има критични моменти в своето израстване като такъв. Понякога му се иска да замени работното си кресло с дивана, понякога губи доверие в себе си. Но и той, също като спортиста, преодолява тези моментни кризи и продължава, надскачайки себе си и собствените си възможности.

Търпение и отдаденост

Отличният спортсмен знае, че пътя до успеха е дълъг и нелесен и не е нужно само целеустременост и трудолюбие, за да го измине. Затова пътят до почетната стълбичка и до личната победа в никакъв случай не е случаен. Той е резултат от истински силен дух и характер.

По подобие и бизнесменът рискува, жертва своето свободно време, работи неуморно с години, създава своето търпеливо постоянство и присъствие, защото знае и е уверен в своите успехи.

Самодисциплина и самостоятелна работа

Трудът в залата или на спортния терен е невидим за тези, които ще аплодират триумфa на постиженията. Същото важи и за страничните наблюдатели на успелия бизнесмен.

Зад постигането на спортния или професионалния успех обаче, често стоят години лишения в личен план. Години, в които и спортистът, и бизнесменът отработват онази нагласа в себе си, която ще им донесе успеха. И ако успехът на спортиста се измерва в спечелени титли и рекорди, то успехът на бизнесмена е да може да доведе идеята си до монетизиране, да изпита онази радост и опиянение от това, което е постигнал в професионалното си развитие.

Смелост

За преодоляване на емоционалните проблеми, преодоляването на страховете и стреса и всички останали трудности, спортистът търси, освен личния си треньор, и консултанта психолог.

За да надскочиш себе си е важно да премахнеш вътрешните си бариери и съпротиви. Затова добрият спортист и добрият бизнесмен не се страхуват да признаят, че имат проблем и да потърсят помощта на добрите специалисти.

Спортът и бизнесът имат много общо. Затова, ако си добър в едната „дисциплина”, повярвай в себе си. Защото със сигурност имаш шанс да успееш и в другата! Просто пренеси навиците си от едното поле на изява в другото. Бяла Карта вярва в успеха ти и е винаги насреща в нужда на помощ.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш