Кандидатствай Вход
Къде да пътуваш през септември?

Къде да пътуваш през септември?

  • Бяла Карта
  • 15.09.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 641

Септември вече е тук, но едва ли някой бърза лятото да свършва. Напротив, голяма част от българите избират именно първия месец от есента, за да отидат на мечтаната почивка или морска ваканция. Септември е месец, през който все още има летни температури, но пък няма юлските непоносими жеги. Точно това го прави идеално време за отпуск, за да попътуваш из България или друга близка дестинация в чужбина. Дори и да си фен на морските пейзажи, септември е идеално време за плаж.

В този материал ти даваме няколко добри идеи за почивка през този месец, като е добре да се запознаеш предварително и с мерките срещу COVID-19, преди да планираш пътуване извън страната.

Европейската комисия вече е предупредила за връщане на вътрешните граници в ЕС, което означава ограничаване на пътуванията между държавите през студените месеци. За пътуване ти е необходим и цифров COVID сертификат, който е в сила от първи юли в целия ЕС. Той дава възможност на пътуващите да покажат, дали са били ваксинирани вече или вече са преболедували. Сертификатът значително улеснява пътуването в ЕС, като той е доказателство, че си ваксиниран, получил си отрицателен резултат от теста или вече си изкарал вируса. Самият сертификат е безплатен и се признава във всички държави-членки на ЕС.

Ако планираш пътуване в чужбина идните седмици, може да използваш и приложението Re-open EU, което дава актуална информация във връзка с границите, мерките за опазване на общественото здраве, наличните средства за транспорт, както и друга полезна информация за всеки турист. С това приложение може безопасно и значително по-лесно да планираш пътуване в ЕС.

Къде обаче да е следващата ти дестинация?

Ето няколко свежи дестинации, до които може да стигнеш бързо и лесно:

  • Румъния

Румъния е сравнително близко и има интересни дестинации, които са още по-привлекателни през есенния сезон. Ако си фен на нетрадиционните туристически места, където не се срещат познатите тълпи туристи, със сигурност ще намериш подходяща дестинации в северната ни съседка. Може да започнем от Брашов, който е познат като “сърцето на Дракула”. Брашов е заобиколен от Карпатите, в центъра на Трансилвания и е осмият по големина град в Румъния. В близост се намира и най-известният зимен ски курорт - Пояна Брашов. Една от главните забележителности в града е Черната църква - огромна готическа църква, която е строена близо сто години. Разбира се, замъкът Бран си остава най-впечатляващото за туристите място - дворецът е построен през 13-ти век и е “предполагаемият” дом на Граф Дракула.

Магистралата Трансфагарашан също е едно от най-впечатляващите неща в северната ни съседка - това е най-зрелищният и най-известен път в Румъния. Шосето съединява Влахия и Трансилвания, пресичайки невероятни планински масиви. Ако планираш пътуване с кола, задължително трябва да минеш по този път.

Солната мина в Турда също е едно от най-интересните места, които да посетиш - намира се отново в Трансилвания, в район, който е играл важна роля за икономиката със солните си мини.

  • Гърция

Гърция също е от страните, които са най-посещавани през септември и има защо. Температурите са все още летни, но не толкова високи, а кристално чистите плажове могат да са и на няколко часа път с автомобил. Керамоти, Тасос, старинния град Арнея, Солун, Метеора са само част от популярните летни дестинации, които са любими на хиляди българи. Разбира се, ако не разполагаш с много дни за пътуване, може да избереш някой от близките плажове до нашата граница - Тоска, Амолофи, Неа Перамос, Авдира.

  • България

Ако предпочиташ да пътуваш из родните места и да разглеждаш непознати български забележителности и села, винаги имаш голям избор между морски и планински пейзажи. Есента е идеалното време да посетиш места като Велинград, Чепеларе, Велико Търново, село Ковачевица или село Долен. Ако искаш да използваш последните топли дни за плаж, то може да къмпингуваш в близост до някой язовир - Студен кладенец, Доспат, Батак, Пчелина. За любителите на природата и нетрадиционния туризъм, това са идеални места за почивка. А Южното Черноморие също ще ти предложи страхотни условия за къмпинг, за да обиколиш дивите плажове в близост до Турция.

И ако са ти нужни бързи пари, за да си гарантираш страхотната ваканция, без да се притесняваш, кредитна карта Бяла Карта е пластиката с лимит до 3000 лв. С нея можеш да разполагаш с парични средства до заплата всеки месец, а кандидатстването е повече от лесно - онлайн или по телефон.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш