Кандидатствай Вход
5 съвета за постигане на перфектния баланс между работата и личния живот

5 съвета за постигане на перфектния баланс между работата и личния живот

  • Бяла Карта
  • 30.04.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1356

За голяма част от хората е предизвикателство да постигнат добър баланс между работата и личния си живот. Хората, които живеят в големите гредове, са с все по-динамично ежедневие. От тях се очаква да покриват високи очаквания в личен и професионален план, а това може да доведе до ръба на емоционален срив, бърнаут или дори депресия. В днешната статия в блога ни ще ти дадем няколко полезни съвета, за да не се сблъскваш и ти с подобен проблем. В следващите редове ще причетеш кои са стъпките, които трябва да направиш, за да вървиш в посока на по-умело синхронизиране на различните аспекти в ежедневието си:

Разбери всички изисквания на работодателя си – проучи каква е политиката при желание от твоя страна да извършваш задълженията си вкъщи. Дистанционната работа вече не е мираж и се практикува в множество компании в различни икономически сфери. Тя позволява по-голяма гъвкавост на служителя и му помага да  съчетава професионалните и личните си ангажименти. Ако подобен метод на работа ще ти помогне да балансираш задълженията си по-добре, няма нищо лошо да го обсъдиш с работодателя си. Шансовете ти за успех в подобни преговори биха се увеличили, ако имаш важен принос и роля в компанията, в която си.

Научи се да казваш „Не“ – това е основно умение, което трябва да придобиеш, за да можеш да се справяш по-успешно както с работата, така и с личния си живот. Ако често се налага да работиш извънредно или приятелите ти те търсят, за да поемеш някакъв ангажимент, научи се да приоритизираш. Обмисляй ситуациите добре преди да се съгласиш. Не позволявай чувствтото на дълг да поставя другите на преден план.  С други думи – ако нямаш желание да поемеш даден ангажимент, откажи и приключи разговорите по темата.  

Отделяй време за себе си – без значение колко натоварен е графика ти, научи се да отделяш необходимото време за себе си. Ако не си позволяваш почивка и моменти, в които да се позабавляваш, няма да излезе нищо добро. Ще си все по-изморен и с времето ще започнеш да изоставаш с нещата в ежедневието си. За да не стигаш до прегряване, ти препоръчваме да набележиш дейност, която обичаш, и да я сместиш в рамките на деня си. Сам избери – може да е спорт преди или след работа или разходка на чист въздух в близкия парк. Ако пък нямаш възможност да свършиш това през седмицата, научи се да се наслаждаваш на уикендите, практикувайки любимо хоби – градинарство, риболов, четене и т.н. Времето, отделено за теб е отлична инвестиция в здравето на духа и тялото ти. То ще ти помогне да запазиш работоспособността и енергията, които са ти нужни да преследваш личните и професионални цели.

Не бъди перфекционист – добре е да се стараеш да правиш нещата все по-добре, но не трябва да се вманиачаваш. В един момент перфекционизмът ще отнеме удоволствието от нещата, които харесваш и ще те превърне във вечно недоволен и критичен към себе си човек. Няма безгрешни хора и не е проблем, ако си направил малка грешка в работата си или не си успял да изчистиш през уикенда. Стреми се да гледаш позитивно на тези ситуации и се радвай на малките неща в ежедневието си. С времето всичко това ще даде резултат и ще си по-спокоен и удоволетворен.   

Не се притеснявай да смесиш работата с удоволствието – това е една полезна компбинация, която ще те държи мотивиран и в добро настроение през цялата работна седмица. Чудиш се как е възможно да комбинираш двете неща? Например можеш да отидеш да тренираш в обедната си почивка, да обядваш с приятел или да пиеш кафе с колегите си. Когато работата и удоволствието вървят ръка за ръка, дните ти ще минават повече от приятно.

Запомни, че амбицията и преследването на целите до край са полезни качества, но не забравяй за личния си живот. Не позволяавй работата да отнема радостта от ежедневието ти. Стреми се да разнообразяваш с дейности, които обичаш да практикуваш – пътуване, хобита, срещи с приятели и т.н. А ако имаш нужда от допълнително финансиране за хубавите и важни моменти, твоята кредитна карта Бяла Карта е насреща да ти помогне. Благодарение на тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще покриеш всички разходи бързо, лесно и удобно. Избери кредитна Бяла Карта и се наслаждавай пълноценно на живота!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш