Кандидатствай Вход
COVID-19 - Докъде можеш да пътуваш и при какви условия?

COVID-19 - Докъде можеш да пътуваш и при какви условия?

Само за няколко месеца светът, в който живеехме се преобърна. Благодарение на дигиталната революция имаме връзка с останалия свят, макар и вкъщи, но това сякаш не е достатъчно. 

След близо 2 месеца, през които трябваше да си стоим у дома, пътешествениците имат нужда отново да тръгнат на път.

В тези несигурни времена се опитваме да ти дадем полезни източници на информация за вече планирано пътуване или за дългъг уикенд в Европа. В днешната статия в блога на Бяла Карта ще ти разкажем за най-актуалните начини да се информираш и ще ти представим общата картинка.  

Ако и ти си пътешествник, вероятно ще ти се стори добра новина, че Европейският съюз има платформа, в която имаш възможност в реално време да следиш регулациите за пътуване във всяка една държава членка на Европейския съюз.

Платформата се казва Re-open EU

Има за цел да подпомогне възстановяването на туризма и свободното пътуване на държавите членки в Европейския съюз. Информацията в платформата се обновява в реално време и имаш възможност да следиш регулации и изискване за влизане в съответната страна, както и има полезни връзки към съответните национални източници. Платформата Re-open EU ти дава възможността да планираш пътуванията си информирано.

В някои държави българските граждани и всички, пристигащи от България имат задължителна 14 дневна карантина, както е в Италия. За да влезнеш в други държави е достатъчно да предоставиш официален документ за PCR тест с негативен резултат, направен не повече от 72 часа преди заминаването, какъвто е случая в Гърция.

Имай предвид, че цената на PCR тестовете в повечето случаи варира от 60 до 120 лева.

Хотелите и платформите за резервации 

Бързо се ориентираха в екстремната ситуация.

В момента лесно можеш да анулираш резервацията си. Голяма част от хотелите предлагат безплатно анулиране до 24 часа преди пристигането ти, но не разчитай на това. Преди да запазиш нещо, намери ясно описаните условия за анулиране, за да си сигурен, че няма да загубиш пари.

Не забравяй да прочетеш какви мерки срещу разпространението на COVID-19 са взели в хотела или квартирата, на която си се спрял.

Авиокомпаниите

Te също имат политики за възстановяване на средства при някои обстоятелства, но отново е добре да прочетеш пълните условия за анулиране.

Ако например, сам се откажеш да летиш поради някакво обстоятелство, вероятно няма да можеш да се възползваш от възстановяване на средствата за полета. Но, ако полетът ти бъде отменен, има голяма вероятност да получиш парите си обратно.

Преди да заминеш, не забравяй да си направиш здравна застраховка за пътуване. Проучи какви са възможностите ти. Така ще си сигурен и по-спокоен, дори и да изпаднеш в неблагоприятна ситуация. Преди да сключиш застрахователна полица, прочети внимателно общите си условия, за да се увериш, че покритието за коронавируса не е изключено.

В очакване на втора вълна в Европа, не ти препоръчваме да си правиш дългосрочни планове за международни пътувания. Ситуацията с коронавируса е изключително динамична и данните трябва да се проверяват своевременно. Решенията за пътуванията тази година със сигурност трябва да са импулсивни и в последния момент.

За щастие, ако имаш изненадваща нужда от допълнителни финансови средства Бяла Карта е твоята кредитна карта. Кандидатсването е изцяло онлайн, а при одобрение ще получиш картата до посочен от теб адрес. Най-хубавото е, че кредитна карта Бяла Карта е без таска за издаване, преиздаване, няма годишна такса за обслужване и не ти струва нищо, ако не я използваш. Бяла Карта е международна карта, с която ще имаш пари, а това ще ти даде свободата да решаваш в последния момент. 

 

Преди да поемеш към нова или любима твоя дестинация в Европа, не забравяй:

  • Не пътувай, ако си болен или ако си контактувал с някой, болен от коронавирус през последните 14 дни.
  • По време на пътуването си, ако забележиш някой, който изглежда болен или кашля, пази безопасна дистанция.
  • Не забравяй дезинфектанта си, защитната си маска и всички предпазни средства.
  • Спазвай препоръчителната дистанция от другите хора.
  • Не пипай лицето, носа и устата си.

Ако имаш силно желание да пътуваш, но прецениш, че риска не си заслужава, насочи се към някое красиво кътче в България.

Страната ни може да е малка, но има богата и история и култура. Имаш възможност да спестиш стреса от организирането на всичко в последния момент и да се насладиш на почивка в България. Тук можеш да се потопиш в спокойствието и мистерията на планината, да обърнеш поглед към историята и да вкусиш новото. В крайна сметка, най-важното на едно приключение са хората, с които можеш да споделиш емоцията, която само едно пътуване може да донесе.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш