Кандидатствай Вход
Известни личности с името Георги /Джордж/

Известни личности с името Георги /Джордж/

  • Бяла Карта
  • 04.05.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1968

Наближава Гергьовден. И тъй като Георги е най-популярното име в България хиляди семейства се готвят да празнуват. На този ден празнуват имен ден над 180 хиляди българи. И Бяла Карта има куп Георгевци за поздравяване, както в екипа си, така и сред клиентите си. На всеки от тях ще честитим лично. Но за останалите ни читатели и приятели решихме да обобщим.

Първо ще направим кратко резюме на личности с това име, известни в световен мащаб.

1. На първо място поставяме Джордж Клуни. Към днешна дата той е един от най-известните персони кръстени Джордж. Освен носител на това прочуто име, той е носител и на три награди Златен Глобус и две награди на Американската филмова академия „Оскар“. Джордж  Клуни е актьор, писател, продуцент, режисьор, активист, а съвсем скоро ще бъде и баща на близнаци.  

2. Джордж Вашингтон няма нужда от представяне. Той е първия президент на Америка, главнокомандващ на армията по време на Американската революция и един от основателите на САЩ.

3. Говорейки за президенти на САЩ няма как да не споменем и Джордж Буш – баща и син. Те за съответно 41-вия и 43-тия президент на Щатите.

4. Заслужено място сред известните именици заема Джордж Майкъл, чието истинско име е Георгеос Кирякос Панайоту. За съжаление, през изминалата 2016г., навръх Коледа света се сбогува с неговия талант. Той беше едва на 51 години, но зад гърба си остави изключително творчество. Като музикант, певец, мултиинструменталист и продуцент той е продал повече от 100 милиона плочи. Носител е и на най-престижните музикални награди.

5. Последен в нашата световна класация е не кой да е, а принцът на Кеймбридж Джордж. Той е едва на 3 години, но със сигурност цял свят е чувал за него. Цялото му име е Джордж-Александър-Луис и е  първородния син на принц Уилям и Катрин, херцогиня на Кембридж.

Има още редица световно известни личности с това име, но решихме да се спрем и на няколко българи,които носят и са прославили името Георги.

1. Георги Аспарухов – Гунди

Той е най-добрият футболист на 20-ти век. Играл е в Левски и Ботев – Пловдив като има изиграни 247 мача и отбелязани 150 гола за първенството на България. А за националния отбор има изиграни 50 футболни срещи с отбелязани 19 гола. Роден е на 4 май 1943г. и загива в автомобилна катастрофа на 30 юни 1971г.

2. Георги Калоянчев – Калата

Този незабравим актьор е роден през 1925г. в град Бургас и умира през 2012г. на 87-годишна възраст. Той безспорно е сред най-великите български актьори на нашето време, изиграл редица забележителни роли в киното и театъра. Но сред най-запомнящите се е тази на Бай Ганьо, в която се превъплъщава през 1990г. Носител е на десетки награди и отличия, а таланта му ще се помни от поколения българи.

3. Георги Наджаков

Вероятно много малко от нас знаят кой е Георги Наджаков. Той е изтъкнат български физик, преподавател, активен обществен деец и е автор на първото българско откритие, с което става известен по цял свят. А именно фотоелектретното състояние на веществото. Това откритие стои в основата на създадената в последствие фотокопирна машина. Затова Георги Наджаков е наричан „дядото“ на ксерокса.

4. Георги Иванов

Няма как да не споменем първият български космонавт. Роден е на 2 юли 1940г. През 1978г. е избран за космонавт във втора група на Интеркосмос. Полетът е изстрелян в орбита около земята на 10 април 1979г. с командир Николай Рукавишников. Поради неизправност кораба не успява да се свърже с орбиталната станция. Рукавишников припада и Георги Иванов приземява кораба. Екипажът на кораба прекарва в космоса 1 ден 23 часа и 1 минута.

5. Георги Христов

Георги Христов няма нужда от представяне. Той е оставил своята следа в българската поп музика. Популярен е с песните „Черно и бяло“, „Нямам нужда от много приятели“, „Не съжалявайте“, „Илюзия“, „Повтаряй ми, че ме обичаш“, „Сезони“, „Нещо невероятно“.

Роден е на 28 януари 1964г. в София и от малък мечтае да се занимава с музика. През 1983г. завършва поп музика в Държавната музикална академия. И до днес пълни най-големите зали на свои концерти.

След като те потопихме в света на известните личности с името Георги, не ни остава нищо друго освен да им честитим наближаващия празник. И не забравяй, ако празнуваш и сметката се окаже по-голяма от очакваното, винаги можеш да се възползваш от Бяла Карта.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш