Кандидатствай Вход
Жегата дойде – как да запазиш своята добра кондиция през летния сезон?

Жегата дойде – как да запазиш своята добра кондиция през летния сезон?

  • Бяла Карта
  • 30.06.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 728

Летният сезон вече е тук и всички имаме възможност да се порадваме на слънчевите лъчи, приятните разходки навън с близки и приятели, както и на релаксиращите почивки на морето или планината. Трябва да се имат предвид обаче и рисковете, които носят прекалено силното слънце и непоносимо високите температури. Дори да си напълно здрав човек в активна възраст, би могло да ти прилошее при директно излагане на слънце или пък по време на изпълнението на интензивните работни задачи, което се налага да бъдат извършени точно в най-топлите периоди от деня. За да не ти се случват подобни инциденти, е нужно да вземеш необходимите мерки. В следващите редове ще ти дадем няколко полезни съвета за това как да запазиш своята добра кондиция през летните жеги.  

1. Гарантирай наличието на чист въздух в дома и офиса – жегата в комбинация със замърсен въздух може да бъде доста неприятна за твоята моментна кондиция. Затова се старай да гарантираш постоянното наличие на чист въздух в дома, офиса и на останалите места, които редовно обитаваш в ежедневието си. Отваряй редовно прозорците, за да се освежи атмосферата и да се постигне пълноценен обмен на въздуха. Също така почиствай мебелите и останалите елементи на интериора от праха, който би могъл да раздразни сетивата ти. 

2. Носи шапка – директното нагряване на главата от слънцето е възможно да доведе до нежелани последствия, като например замайване, прилошаване и т.н. За да предотвратиш въпросните последствия, е нужно да си осигуриш преграда срещу слънцето. Излизането навън с шапка е чудесен начин да се предпазиш. Една подходяща шапка ще ти осигури надеждна защита срещу слънчевата светлина, давайки ти възможност да излизаш навън, без да се притесняваш, че по пътя ще ти стане лошо и ще трябва да търсиш медицинска помощ.

3. Спазвай основните хигиенни навици – основните хигиенни навици по принцип би трябвало да се спазват постоянно, но през лятото това е по-важно от всякога. Мий си ръцете често и си носи мокри кърпички, когато си навън. Избягвай постоянното пипане на устата, очите и ушите си. Къпи се всеки ден (а може и да си пускаш бързи душове сутрин и вечер), за да си винаги чист, освежен и да неутрализираш вредното влияние на жегите върху тялото и организма ти.

4. Почивай си достатъчно – за да издържиш на ежедневното работно натоварване по време на летните жеги, трябва да не правиш никакви компромиси със своето физическо и психологическо състояние. Храни се здравословно, разпределяй удачно времето си между работата и почивките, отделяй необходимите часове за сън. Последното е от особено голямо значение, тъй като пълноценният сън и почивка през нощта ще ти дадат нужната свежест и кондиция, за да се справиш с очакващите те на следващия ден предизвикателства.

5. Поемай необходимите количества вода – през лятото не само задължително трябва да поемаш стандартните за своето тяло и организъм количества вода, но и дори е препоръчително да повишиш леко въпросните количества. Като цяло жегите ни карат да се потим непрекъснато и съответно телата ни губят хидратация. Тази хидратация може да бъде възстановена само и единствено с поемане на достатъчно вода. Умишлено пишем „вода“, а не „течности“, защото второто понятие включва и много други неща, като например безалкохолните напитки, които са с високо съдържание на захар и не само, че не утоляват жаждата, но и дори я увеличават още повече.

6. Тренирай редовно – много хора са на мнение, че е излишен разход на сили да се тренира в летните горещини. Всъщност обаче именно редовните тренировки са един от най-добрите начини да поддържаш тялото си в желаната кондиция. Така че се опитай да отделяш поне по половин час на ден за физически упражнения. Ако през деня температурите станат прекалено високи и непоносими, би могъл да си направиш тренировките рано сутринта или пък вечер, след скриване на слънцето и падане на градусите надолу.

Твоята кредитна карта Бяла Карта и това лято ще бъде до теб, за да ти помогне да запазиш отличното си здравословно състояние и кондиция в летните жеги. На страницата ни „Промоции“ ще видиш всички оферти. Кредитна карта Бяла Карта – кредитната карта, която се грижи само и единствено за теб, твоите нужди, навици и изисквания!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш