Кандидатствай Вход
Как да бъдеш по-добър родител: полезни съвети

Как да бъдеш по-добър родител: полезни съвети

  • Бяла Карта
  • 17.02.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 780

Родителството не е никак лесна задача. Освен чисто финансовите аспекти, свързани със закупуване на необходимите дрешки и обувки, храна, играчки и т.н., то изисква и да умееш да разбираш добре чувствата и емоциите на малкото съкровище. От твоите думи, отношение и дори цялостно поведение в ежедневието зависи дали малчуганът ще се чувства добре и ще бъде възпитан правилно. В днешната статия от блога на Бяла Карта ще ти дадем няколко полезни съвета, следването на които би те превърнало в по-добър родител.

Не бъди перфекционист – перфекционизмът по отношение изискванията към децата е една от най-лошите черти на съвременните родители. Черта, която повишава излишно напрежението върху малчуганите и поставя сериозна сянка върху тяхното детство. Разбира се, като родител трябва да стимулираш своя наследник да има добри оценки в учлищище, да спортува, да развива своите таланти и способности, и т.н. Нека обаче това не преминава определени граници. Караниците заради една единствена ниска оценка, иронизирането и епитетите заради това, че спортовете не му се отдават както на другите деца, са напълно погрешни подходи. Старай се да не бъдеш перфекционист и винаги подхождай с необходимото разбиране и подкрепа към малчугана в трудните за него моменти.

Говорете си редовно – ежедневните разговори между родител и дете са важни с оглед създаването на необходимите дози на доверие. Малкото съкровище трябва да е наясно, че може да споделя с теб всичко, както и да ти задава въпроси без притеснение. Така че провеждайте редовни разгори по различни теми – от училище и работа през хобита и развлечения до базови позиции, ценности и идеали в живота. Хубаво е да знаеш какво се случва в детското съзнание, което постоянно се сблъсква с нови и непознати неща в процеса по изграждане на представа за заобикалящия свят.

Бъди внимателен в поведението си – истината е, че децата наблюдават поведението на своите родители в ежедневието и дори често копират определени елементи от него. В този смисъл е нужно да бъдеш внимателен в каква светлина се представяш пред малкото си съкровище. Не избухвай, не използвай нецензурни думи и избягвай всякакви прояви, които не би желал да виждаш и от наследника си. Ако в даден момент напрежението върху теб е прекалено голямо и усещаш, че си на път да избухнеш, би било най-добре да излезнеш на кратка разходка и да се върнеш, когато си се успокоил.

Отделяй време през уикенда уикендите са шанс да компенсираш наследника си заради това, че през работното ежедневие няма как да прекарваш голямо количество време с него. Постарай се да се възползваш от този шанс в максимална степен. Налице са безброй начини ти и твоят малчуган да направите уикенда наистина вълнуващ и запомнящ се. От гледане на любим филм или четене на някоя хубава книга през посещение на увеселителен парк или детски кът до похапване в близкия ресторант или пицария.

Стимулирай развитието на неговата обща култура – прави всичко възможно, за да стимулираш развитието на общата култура на своето дете, както и да обогатиш познанието му за света. Излишно е да казваме, че четенето на книги трябва да бъде задължителна част от този процес. Подбери обаче книги, които не само са информативни за малкото съкровище, но и са написани по интересен и увлекателен начин, който би му допаднал. Друга добра идея би била занимаването с различни бордови игри през свободното време. Освен забавни и подходящи за хора от всички възрасти, бордовите игри могат да спомогнат за подобряване на финансовата грамотност, логическото мислене и още редица умения, полезни в живота.

Самоусъвършенствай се – и не на последно място, за всеки родител е важен стремежът да се самоусъвършенства непрекъснато. Разговаряй с други родители, които имат повече опит от теб, търси мнения на специалисти и психолози, участвай в тематични форуми и групи в социалните мрежи, свързани с родителството. Всяка странична помощ е добре дошла по пътя към самоусъвършенстване и ставане на още по-добър родител.

Твоята кредитна карта Бяла Карта ще бъде винаги до теб, за да ти помага за изпълнението на родителските ти отговорности. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта е способна да ти предостави допълнителни финансови средства за всякакви покупки и разходи, отиващи за малкото съкровище. В допълнение, притежателите на кредитна карта Бяла Карта могат да се възползват от постоянни отстъпки в редица търговски обекти, предлагащи стоки и услуги за деца. Избери кредитна карта Бяла Карта и гарантирай, че наследникът ти винаги ще бъде снабден с всичко, от което се нуждае!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш