Кандидатствай Вход
Как да избереш подходящия онлайн курс?

Как да избереш подходящия онлайн курс?

  • Бяла Карта
  • 04.06.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 508

Когато се отнася до онлайн обучението, голям брой хора не го преминават или завършват. Навярно и ти вече си пробвал няколко онлайн курса, но колко от тях си финализирал всъщност?

Вземи например Coursera. Степента на завършване на курса им е от 50% до 60%. Нещо повече, степента на завършване на масивни отворени онлайн курсове (MOOC) от институции като Харвард, Масачузетски технологичен институт и Станфорд е само около 20%. По някаква причина много хора просто не завършват онлайн курсове.

Ако търсиш подходящото онлайн обучение, ето няколко полезни стъпки, които ще ти помогнат да избереш курс, в който можеш да успееш:

1. Ограничи търсенето.

Първо, трябва да разбереш какво искаш да изучаваш и какво точно искаш да научиш. Увери се, че програмата е в съответствие с текущия ти график и налично време. Ако това е формат за дългосрочно обучение, помисли внимателно. Трябва ясно да знаеш къде отиваш, каква диплома предлага програмата или какъв университет е, колко полезна може да е за теб и т.н.

Оцени уебсайта, отдели време за изучаване на използваната методология и прочети отзивите. В противен случай може да платиш пари и да осъзнаеш, че курсът е пълна глупост. Можеш да бъдеш разочарован - независимо от университета, който предлага въпросния курс. Накратко, оцени и проучи какво, къде и как ще учиш.

2. Разбери мотивацията си.

Защо искаш да учиш? Някои хора обичат да учат. Други търсят нещо ново, което да преследват, защото личният растеж е вълнуващ. Или може би желанието ти за обучение е свързано с факта, че искаш да постигнеш успех или пробив в кариерата си.

Друга причина хората да учат е, че купуват курс, защото е евтин. Изследванията в Lectera потвърждават, че почти 80% от онлайн обучението е резултат от импулсно закупуване. Разбира се, в момента на покупката си мислиш, че ще успееш с ученето. И тогава дори не отваряш курса, просто защото покупката е била спонтанна.

Ако разбираш мотивацията си и защо имаш нужда от тази програма, тогава вероятността да стигнеш до края на курса е голяма.

3. Бъди честен относно твоите срокове.

Колко време имаш на разположение за обучение? Работиш ли между осем и 10 часа на ден и имаш ли задължения около къщата, деца и натоварени уикенди? В същото време, ако трябва да отделяш по няколко часа на ден за образованието си, вероятността да завършиш обучението си е ниска. По някое време със сигурност ще кажеш: "Толкова съм уморен. Имам други приоритети." Представи си, че трябва да избираш между твоя онлайн курс и да се грижиш за детето си и да му помагаш с нещо важно. Без съмнение би избрал детето си.

За щастие, цялата тази информация може да се научи в по-бърз учебен формат - формат с минимум теория и максимум практика. За да успееш, разумен вариант е да направиш кратко обучение, за да придобиеш специфични умения, а не теория.

4. Приложи знанията си на практика сега.

Основният съвет е да не изоставяш образованието си! Когато учиш, е много важно веднага да интегрираш придобитите знания в живота си. Защото теорията никога не е практична, освен ако не се опиташ да я приложиш на практика. Винаги трябва да търсиш начини, по които може да се използва в бизнеса или в личния ти живот. Ако не знаеш как да приложиш знанията, може да не си разработил нови умения. Твоята задача е да превърнеш обучението си в умение.

Ако имаш умение, страхотно - имаш и теоретична основа. Потвърждаването на твоите знания с практика и развитие на умения е чудесен стимул да продължиш да учиш. Какво означава това на практика? Научил си нещо, опитал си го, видял си резултата и осъзнаваш, че ученето “работи”. Сега имаш повече мотивация да продължиш да учиш. Ако внедряването не се получи, опитай отново. Укрепването на знанията с практика е много ценен стимул за продължаване на ученето.

5. Мисли стратегически.

Хората са склонни да подценяват количеството усилия, необходими за успеха. Ние надценяваме простото учене без никакво практическо приложение. Няма много смисъл да се учи с цел обучение; има смисъл да разглеждаш живота и кариерата си стратегически. Важно е да разбереш къде искаш да отидеш и пътната карта на кариерата си. Само тогава ще разбереш следващата необходима стъпка: Уменията, от които се нуждаеш, за да напредваш. Твоята основна задача е да съчетаеш работата си с набор от умения и да намериш обучение, което да ти помогне.

Когато разбереш защо учиш и как това се вписва в твоите житейски цели и кариерно развитие, тогава имаш възможно най-силната мотивация.

Вземи и своята кредитна карта Бяла Карта с лимит до 3000 лв., за да разполагаш с пари винаги, когато ти потрябват.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш