Кандидатствай Вход
Как да възпитаваме в децата си любов към ученето

Как да възпитаваме в децата си любов към ученето

  • Бяла Карта
  • 11.10.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 3030

Ти си родител на порасналото си дете, което е вече ученик и като отговорен родител трябва да се впишеш в неговия нов свят, защото е много важно да изградите заедно учене с любов. Това е най-важното, за да може детето да постига добри резултати в ученето.

Често методите на обучение в училище се оказват непродуктивни и остарели. Понякога децата получават укори, подценяване или сравняване. Лепенето на различни етикети води до демотивация и нежелание за каквото и да е било участие в учебния процес. Това може да изгради в детето черти на характера, като несигурност, слаба самооценка, лоши резултати и невъзможност да се справя с взискателността и нетърпимостта от страна на родители и учители. В следствие на това детето започва да демонстрира отказ да участва активно в учебните занятия, под каквато и да било форма, и намразва домашната работа.

Затова е важно да си зададеш въпроса кой е по-ефективния начин на възпитание - чрез страх или чрез любов? Всеки родител трябва да намери своя подход, да помогне на своето дете да развива своята уникалност и да вярва в нея. За да може детето да изгради доверие в околния свят и да намери своето истинско отношение към училището, като място на нови знания и възможности, бъди неговия приятел и помощник.

Как да се справиш с рутината и задълженията, които се създават в училище, да накараш домашните да се пишат с удоволствие, да се чете с интерес започнатата книга, без детето да се отегчи и да развива интерес към необятния свят на познанието?

Бяла Карта препоръчва няколко прости стъпки, с които би могъл да постигнеш неочаквано добри резултати в тази насока.

Започни да опознаваш силните и слаби страни на своето дете и не очаквай от него повече отколкото то може да даде. Създай му позитивни навици, от големите задачи прави няколко по-малки, помагай на детето си да не попадне в зоната на стрес от несправяне с някоя от своите задачи.

Осигури му свободно време – Децата също започват да навлизат в забързания ритъм на своите родители. Затова всеки ден имат нужда от време, освен за учене, и за релакс чрез игри и свободни занимания.

Осигури му пространство – Не бъди незаинтересован, ако понякога иска да си подготви домашните в присъствието на цялото семейство. Това може би му създава емоционална сигурност, която не винаги може да намери в училище.

Креативност и талант – Помогни му да започне да развива своите таланти и креативност. По този начин то ще провокира самочувствието си и ще започне да вярва все повече в себе си и във възможностите, които притежава.

Не сравнявай – Сравнението с другите деца нека стане твоята „забранена зона“. В тази зона детето губи мотивация, детронира себе си, от което следват ниската самооценка и лоши резултати.

Наблюдавай и предавай своите впечатления – Само 7% от информацията се предава чрез думите, 38% чрез тона на гласа и 55% чрез езика на тялото. Нека детето забележи, че си любопитен, че четеш, че споделяш с него набелязани и интересни неща. Мотивирай го с по-малко думи и с повече правене на нещата.

Използвай технологиите – Какво може да даде интернет пространството освен компютърни игри? Едно дете, обичащо дигиталния свят, може и трябва чрез теб да разбере, че компютърът може да се използва за програмиране, пеене, рисуване, създаване на конструкции, развиване на креативността в различни аспекти. Може да го научиш да използва онлайн обучителни програми по различните предмети. Бъди до него, не с тревожността, страха и забраните какво да не прави в интернет, а бъди гид и развивай неговия творчески потенциал.

Развивай любов към книгите - Знанието може да се получи по различни пътища и един от тях са книгите. Обгради детето си с книги и му помогни да открие богатия им свят.

Училището и точните обяснения – На въпросите защо трябва да учи и това, което няма да му трябва в живота, намирай правилните отговори. Училището дава освен знания и навици, които стават негова бъдеща успешна матрица – да се довършват започнатите работи по най-бързия и ефективен начин, да не се елиминира рутинната и досадна работа, да се развива упоритост и постоянство, да се приоритизират задачите, като се анализират и адаптират.

Играйте заедно – Намирай всеки ден време за настолни игри, създавай любимо игрово пространство, помагай му да израства чрез игрите си.

Търси ролеви модели - Ролевият модел може да даде невероятен тласък в развитието на детето ти. Наблюдавай потенциала му и търси такива модели отвън. Така ще му направиш най-невероятния подарък, защото у децата е развит модела на подражание и какво по-добро от един добър ментор.

Провокирай интереса на детето - Задавайки интересни въпроси ти можеш и да развиваш неговия потенциал. Децата са майстори на въпроса „Защо?“. Нека пренесе и в училище своята любопитност и да задава въпроси.

Резултати или процес на израстване – Фокусирай се върху процеса! Не развивай в детето желание да ти се хареса с отлични оценки. Често това желание не е истинско и обикновено в света на неговото тийнейджърство то ще бъде захвърлено окончателно.

Приемане и резултати - Приемай детето си с толерантност и с разбиране, че преминавайки през различните учебни процеси и отговорности, то може да изпитва затруднения. Подхождай с разбиране и без авторитарност. Особено в периода на тотално отричане – така отекващата във всички нас тийнейджърска възраст.

Бяла Карта ти пожелава успех в тази така деликатна за децата и родителите тема. И ти напомня, че и ти си бил дете някога и си имал същите емоции и притеснения.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш