Кандидатствай Вход
Как парите могат да ти купят щастие?

Как парите могат да ти купят щастие?

  • Бяла Карта
  • 20.05.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 824

Вероятно всеки е чувал за онази известна фраза: "Парите не могат да ти купят щастие." Но последните изследвания започват да показват, че всъщност парите реално могат да ти купят щастие. Това е истина, при едно условие обаче - ако умееш да харчиш парите си по правилния начин.

Нива на доходите и закон за намаляващата възвръщаемост

Ако печелиш повече пари, ще бъдеш ли по-щастлив, защото ще можеш да си позволиш повече неща? Изследванията показват, че - не. Проучване, проведено от Даниел Канеман и Ангус Дийтън, анализира данни от повече от 450 000 отговора на индекса на благосъстоянието на Gallup-Sharecare. Те изучавали щастието на хората при различни нива на доходи.

На около 75,000 долара годишен доход, нивото на щастие, което човек изпитва спада. След като започнеш да печелиш повече от 75 000 долара годишно, няма значително увеличаване на ежедневното щастие на човека. Това означава, че човек, който прави 1 милион долара годишно, няма да бъде много по-щастлив, отколкото някой, който прави 175 000 долара годишно.

Една интересна теория е, че материалните неща не са това, което ни прави реално щастливи. Дори да увеличаваш способността си да купуваш повече материални неща, това няма измеримо въздействие върху цялостното ти щастие. Колкото по-далеч си под 75 000 долара годишен доход, започваш да виждаш намаляване на щастието и експоненциално покачване на нещастието. Изследователите предполагат, че това е така, защото нивата на стрес се увеличават, когато се тревожиш за неща като подслон, храна, вода и т.н.

Заключението на това проучване е, че повече пари ти позволяват да си позволиш комфортно всичките си основни нужди за оцеляване, минимизирайки тези видове стрес от живота си. След като си постигнал това, ще бъдеш оставен да намериш удовлетворение. Опитът да се намери удовлетворение чрез закупуване на материални неща няма да работи и със сигурност няма да те направи истински щастлив.

И така, как можеш да използваш разходите си, за да увеличиш щастието си? Има два основни начина, по които изследванията показват, че можеш да направиш това. Първият начин е да харчиш парите си за преживявания, а вторият - да ги харчиш за други хора.

Разходите за преживявания

Проучване, проведено от Държавния университет на Сан Франциско, установява, че хората се радват на по-голямо благополучие, постигнато от житейските преживявания и ги смятат за по-добро оползотворяване на парите си. Ползата от изразходването на парите за преживявание е, че те продължават вечно, или по-точно - споменът за тях.

Толкова е забавно да си спомняш със семейството и приятелите си за забавните времена, които сте имали заедно. Със сигурност има редица събития, чиито спомени ти носят усмивки и дори смях, макар да са минали преди години или дори десетилетия. И дори отминали - преживяванията се помнят и имат поучаващ ефект. Колко покупки ще направят същото? На вещите просто ще се порадваш и ще ги забравиш след една година, защото на пазара е излезнало нещо по-ново. Ние те съветваме да харчиш пари за преживявания, като дори кредитна карта Бяла Карта може да ти бъде от полза, да инвестираш във всяко начинание. Защото кредитна карта Бяла Карта има точно тази функция - да бъде модерното средство за разплащане, навсякъде по света и във всеки един момент. Кредитна карта Бяла Карта е международна кредитна карта, което означава, че може да я ползваш в хиляди обекти по света. Освен онлайн, кредитна карта Бяла Карта може да се използва и за теглене на пари в кеш от банкомат. И страхотната новина е, че нямаш допълнителна такса, освен лихвата върху изтеглената сума.

Разходи за други хора

Разходите за другите са друг начин да създадеш щастие за себе си. Когато харчиш пари за другите, е доказано, че създаваш радост, която трае по-дълго, отколкото когато харчиш пари за себе си. Причината да се получава така е, че фокусираш усилията си върху другите хора, което има допълнителна полза за осигуряването на удовлетворение.

Личната стойност на филантропията

Бил и Мелинда Гейтс създадоха фондация, в която инвестират по-голямата част от времето и парите си, за да се опитат да решат проблеми, за да помогнат на милиони хора. Ако те се концентрират върху купуване на  нови коли, самолети или ваканционни жилища, няма да имат тази по-голяма цел в живота. Фокусирането на времето извън материалните неща и помагането на други хора, може да създаде чувство за принадлежност и удовлетворение. Точно то ще ти осигури много по-дълготрайно щастие от всяко закупуване на материални неща. Не е задължително да започнеш благотворителна организация, за да се чувстваш щастлив, но изследванията доказват, че правенето на безвъзмездно добро за другите, повишава твоята емоционална удовлетвореност.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш