Кандидатствай Вход
Как Уорън Бъфет взима решения за инвестиции?

Как Уорън Бъфет взима решения за инвестиции?

  • Бяла Карта
  • 05.10.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 2706

Уорън Бъфет е един от най-популярните американски бизнес магнати, инвеститори и филантропи. По скорошни данни със своето състояние от 76.2 милиарда долара той се нарежда на трето място по богатство в целия свят. Какво се крие зад успеха на Уорън Бъфет? Отговорът на този въпрос е много прост: правилна бизнес стратегия, подходящи инвестиции и поглед към пазара. В днешната статия ще разгледаме метода, по който Уорън Бъфет взема решение за правене на инвестиции. Ако и ти се занимаваш с инвестиране в акции и ценни книжа, и начините за постигане на финансов успех представляват интерес за теб, то задължително прочети останалата част от текста.

За разлика от повечето инвеститори, Уорън Бъфет не обръща чак толкова голямо внимание на и без това сложните тенденции, свързани с търсенето и предлагането на пазара. Той по-скоро съсредоточава погледа си върху цялостния потенциал на съответната компания, в която смята да инвестира. Целта му е винаги да избира корпорации, способни да се развиват и да реализират печалба. В този смисъл и основното му притеснение не е какви ще са тенденциите на пазара, а колко добре ще се справят неговите компании със задачата да превърнат стоките или услугите си в пари. Ето част от въпросите, които Бъфет си задава, преди да вземе решение за инвестиция в дадена компания.

Последователна ли е компанията в постигането на добри резултати?

Един важен въпрос, който говори много за стабилността на съответната корпорация и нейната надеждност във времето. Бъфет обръща специално внимание на показателя ROE (Return on equity), означаващ възвръщаемост на собствения капитал. Този показател има отношение към приходите, получавани от акционерите във въпросната компания. Трябва да се вземе предвид обаче, че не е достатъчно за инвеститорите да видят показателя за период от една година. Ако сериозно си решил да инвестираш парите си, е добре да потърсиш информация за по-дълъг период, обикновено от 5 до 10 години. Само така ще можеш да проследиш историята на компанията и  да определиш тенденциите в нейното развитие занапред.

Избегнала ли е излишните дългове?

Задлъжнялостта на компанията също играе огромна роля при инвестирането в нея. Бъфет предпочита корпорации с ниски дългове и това е напълно логичен избор. При тях ръстът на приходите и съответно печалбата ще се трансформират в повече дивиденти за акционерите, а няма да отиват за покриване на стари дългове или неизвършени плащания. 

Увеличават ли се маржовете на печалба?

Ето и въпрос, свързан със самата печалба на компанията. Според Бъфет размерът на печалбата не е единственият важен елемент в тази посока, на който трябва да се обърне внимание. Дори с по-голямо значение е коефициентът, известен като марж на печалбата. Той се получава след разделяне нетната печалба на общата сума на приходите за съответния период. Високият марж на печалба говори за добро управление на компанията, ефективно реализиране на стратегическите цели и отличен контрол на разходите. В този смисъл при извършване на инвестиции винаги е препоръчително да се насочваш към компании с висок марж, защото те знаят не само как да постигнат печалба, но и как да я повишават непрекъснато във времето.

От колко време компанията се предлага публично?

Известно е, че Бъфет обръща внимание само и единствено на компании, предлагащи публично своите акции от поне десет години. Такива, които нямат подобна практика назад във времето, едва ли биха предизвикали интереса му. С други думи, един от основните фактори за Уорън Бъфет при избора на подходяща компания за инвестиране, е нейната устойчивост във времето. Защото само за корпорации с богата история може да се установи със сигурност, че издържат теста на времето и успяват да запазят стойността си.

Разчитат ли продуктите на компанията на уникалност?

Може би тази характеристика не ти се струва чак толкова свързана с финансовия аспект на нещата, но за Бъфет тя е от голямо значение. Дори в повечето случаи Бъфет избягва инвестирането в компании, чиито продукти не могат да се различат от тези на конкурентите им. Ако една корпорация не предлага нищо уникално и различно, то тя може да загуби позиции при всяка промяна в условията на пазара. Докато компаниите, притежаващи отличителни предимства по отношение на продукти, технологии или други важни елементи, много по-трудно биха отстъпили от пазарните си позиции за сметка на своите конкуренти.

И така, ето пет въпроса, на които трябва да обърнеш внимание, ако искаш да се превърнеш в успешен инвеститор. Започвайки от финансовите резултати и маржовете на печалба на компанията в исторически аспект и стигайки до уникалността на нейната продуктова гама и технологии на производство. А в случай, че вече си намерил подходящото място за инвестиране, но нямаш необходимите средства, кандидатствай за кредитна карта Бяла Карта. Благодарение на този гъвкав финансов инструмент можеш веднага да стартираш реализацията на своите инвестиционни планове и да направиш първи стъпки към изграждане на по-добро бъдеще.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш