Кандидатствай Вход
 Кариерата на бъдещето – какво трябва да знаеш?

Кариерата на бъдещето – какво трябва да знаеш?

  • Бяла Карта
  • 05.01.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 805

Глобализирането на света и технологичното развитие са процеси, които несъмнено оказват своето влияние върху бизнеса и трудовия пазар. Благодарение на тях, динамиката в съвременния бизнес е по-голяма отвсякога и всеки работещ трябва да се съобразява с това. В днешната статия от блога на Бяла Карта ще обърнем внимание върху кариерата на бъдещето и факторите, които са важни за нейното развитие. Целта ни е да ти помогнем да разбереш кои са уменията и способностите, нужни ти, за да постигнеш желания успех и да се сдобиеш с работата, за която винаги си мечтал.   

На първо място трябва да отбележим, че влиянието на интернет мрежата върху трудовия пазар ще става все по-осезаемо. Сайтовете за работа, професионалните мрежи от типа на LinkedIn, както и официалните платформи на компаниите (корпоративен уебсайт, фейсбук, туитър и т.н.) вече се превърнаха в най-използваните инструменти при кандидатстване за работни позиции. Инструменти, през които можеш да изпратиш до работодателя перфектно изпипана автобиография и други документи, представящи те по възможно най-добрия начин. От друга страна, възможностите на LinkedIn съвсем не се изчерпват дотук. Тази платформа ти предоставя шанса да следиш новините и тенденциите в своята професионална сфера, да демонстрираш собствените си знания в сферата, както и да установяваш контакти, които биха могли да ти бъдат полезни в близко или по-далечно бъдеще.

Глобализацията на света и все по-голямата свързаност между бизнесите от различни страни и региони означава, че владеенето на езици се превръща в жизненоважно по отношение на опциите за кариерно израстване и развитие. Няма как да си пълноценен участник в дейността на една компания, ако не си способен да разговаряш  с нейните клиенти, бизнес партньори и т.н. Ако досега не си вземал под внимание фактора „езици“, ти препоръчваме да го направиш в най-скоро време. Възможностите за езиково обучение в днешно време са доста разнообразни – от посещаване на специализирани школи до онлайн курсове и самоучители. А всеки нов език означава и нови опции пред теб да растеш и реализираш мечтите си в професионален план.

В големите интернационални компании се наблюдава също така и все по-значителна свързаност между отделните служители. За да реализираш даден проект, ти трябва да разчиташ не само на собствените си знания и умения, но и на работата и старанието на други хора. Ето защо е важно да умееш да работиш в екип и да поддържаш най-малкото колегиални взаимоотношения с останалите служители. Съветваме те да работиш ежедневно в тази посока – бъди приятелски настроен и се включвай в груповите разговори по време на обяд и другите почивки през деня, участвай в тиймбилдинги и фирмени мероприятия, не отказвай покани за излизания след работа и т.н.

С повишаването на динамиката в бизнес света, стресът и напрежението за работещите понякога могат да придобият доста сериозни размери. Мултитаскинг, струпване на крайни срокове за различни проекти, проблеми с клиенти и бизнес партньори – това са все казуси, с които рано или късно ще ти се наложи да се справяш.  В този смисъл е нужно да подобриш своята психическа устойчивост и да се научиш да се справяш с напрежението по възможно най-добрия начин. За целта трябва тялото и организмът ти да са в перфектна кондиция – отделяй достатъчно време от денонощието за сън и пълноценна почивка, храни се правилно, поемай необходимите количества течности. След края на дългия работен ден можеш да изпробваш различни практики за освобождаване от натрупания стрес, като например интензивна тренировка във фитнеса, разходка на чист въздух в близкия парк или пък медитация чрез йога.

И накрая, в кариерата на бъдещето все по-голямо значение ще има изграждането на успешен персонален бранд. Персонален бранд, който те представя в добра светлина не само в професионален, но и в личен план. Обществената ангажираност и участието в различни социални проекти и инициативи например биха били перфектното допълнение към трудовия опит, отбелязан в твоята автобиография. Имай предвид, че работодателите в днешно време искат да видят служители, които освен безупречни по отношение на своите професионални знания и умения, притежават и личностни качества като способност за поемане и носене на отговорност, чувствителност към заобикалящата ги среда и хора, почтеност и добра етика, и т.н.

Твоята кредитна карта Бяла Карта ще бъде винаги до теб в усилията ти за изграждане на мечтаната кариера. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта е способна от една страна да ти помогне да покриеш текущите си разходи в трудни моменти или преходни периоди (напр. при търсене на нова работа), а от друга – да ти предостави свежи средства за инвестиране в собствен бизнес, курсове и обучения за усъвършенстване на професионалните умения, и т.н. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и поеми смело по пътя към успеха! 

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш