Кандидатствай Вход
Кои са най-нежеланите професии за милениалите?

Кои са най-нежеланите професии за милениалите?

  • Бяла Карта
  • 24.05.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1169

Както всички добре знаем, милениалите (или представителите на поколението, появило се на бял свят през 80-те и 90-те години на миналия век) имат собствени, необикновени и модерни разбирания за всички аспекти от живота и ежедневието. Това важи в пълна степен и за професионалното и кариерно развитие. Истината е, че милениалите в по-голямата си част са хора, желаещи да се наслаждават на живота в максимална степен. В този смисъл те обикновено избягват професиите, носещи високи нива на стрес и напрежение, и ограничаващи възможностите за пълноценен личен живот. Нека да видим някои от най-нежеланите професии за милениалите, както и причините, поради които това е така.

1. Строителни работници – създателите на нашите любими кафета и молове, на собствените ни къщи и апартаменти, на обществени и бизнес сгради. Строителните работници определено заслужават голяма благодарност за създаването на инфраструктурата и на сградите, от които всички ние се възползваме. За съжаление обаче те рядко получават тази благодарност. Напротив, налага им се да работят при изключително тежки условия, максимално физическо натоварване и наличие на неблагоприятни климатични фактори (слънце, дъжд, сняг и т.н.). А в замяна вземат заплащане, което в повечето случаи е твърде ниско предвид дотук споменатите неща. Натоварването и ниските доходи правят професията на строителните работници сред най-нежеланите за милениалите. Е, може би част от тях използват работата по строежите през лятото за припечелване на допълнителни доходи по време на своите ученически и студентски години. Но със сигурност за почти всички милениали мисълта да вършат подобна дейност в дългосрочен план е истински кошмар.

2. Бармани – баровете и нощните заведения са доста позната и приятна среда за милениалите. Да консумираш напитки обаче няма нищо общо с това да ги правиш и сервираш. Предизвикателствата пред един барман са наистина много. На първо място, той трябва да научи абсолютно всички видове напитки, както и начините за тяхното правене. Освен това на бармана са му нужни големи дози бързина, издръжливост и внимание. Особено като се има предвид, че е задължен да върши по няколко дейности наведнъж – от записване на поръчките до приготвяне на съответните напитки, сервирането им и последващото събиране на парите. В допълнение, барманите работят през нощта и през уикендите, а в замяна не получават кой знае какво заплащане. Така че повечето милениали, на които им се наложи да работят като бармани, вероятно ще стоят далеч от подобни заведения в свободното си време.

3. Здравни работници – здравните работници изпълняват ролята на свързващо звено между гражданите и системата на здравеопазването. Независимо дали става въпрос за социални асистенти, домашни помощници или болногледачи, те са абсолютно незаменими за нуждаещите се от техните услуги граждани. Удовлетворението от възможността за реализиране на добри каузи и реални приноси за обществото обаче е единственото преимущество на тази професия. Дългите работни часове, непостоянството по отношение на месторабота, както и сравнително ниското заплащане, правят длъжността „здравен работник“ нежелана и обикновено отбягвана от повечето милениали.

4. Търговски представител – стигаме до една професия, която на пръв поглед носи асоциации за престиж и добро материално положение. Това обаче невинаги е така. В работата си търговските представители трябва да се справят с много предизвикателства, проблеми и неприятни ситуации. Започвайки от трудни клиенти с редица изисквания и стигайки до непривлекателни продукти и отрицателни пазарни тенденции. Освен със стресът, който се натрупва от подобни фактори, работата на търговския представител може да бъде свързана и с определена несигурност по отношение на заплащането. Това се дължи на факта, че в редица случаи заплащането на търговските представители зависи от реализираните в резултат на тяхната дейност продажби и съответно приходи. В крайна сметка целият този процес се оказва доста изтощителен и с негативно влияние върху нормалния личен живот на милениалите, които при появяване на други добри опции избират да сменят длъжността си. 

5. Готвач в ресторант – и не на последно място, работата на готвачите в ресторанти също изиска прецизност и отлични умения в съответната сфера, бързина и издръжливост на стрес и напрежение. В повечето случаи тази работа по приготвянето на различни ястия, която може да се сравни с изкуство, е и недостатъчно добре заплатена. За да получава един готвач високи доходи, той трябва да достигне до изключително високо ниво в своята професия. Което не се харесва особено на повечето милениали, предпочитащи професии без толкова високи нива на стрес и с максимални възможности за прогрес.

Разбира се, каквато и професия да избереш, трябва винаги да се стремиш да ставаш все по-добър, да реализираш своите професионални цели и съответно да получаваш по-високи доходи. Това обикновено става чрез допълнителни инвестиции в образованието и квалификацията, както и преминаване през различни курсове и обучения. В случай, че ти трябва малко финансиране за подобни инвестиции, твоята кредитна карта Бяла Карта е насреща да ти помогне. Благодарение на тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще получиш необходимите ти средства в най-подходящия за теб момент. Избери кредитна Бяла Карта и се устреми към своите мечти!    

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш