Кандидатствай Вход
Коледната трапеза - традиции и съвети

Коледната трапеза - традиции и съвети

  • Бяла Карта
  • 23.12.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1273

Всички знаем, че на Бъдни вечер трапезата трябва да е постна. Поверията са наложили в практиката ни в нощта преди Рождество да слагаме на празничната маса 7, 9 или 12 растителни ястия. Дори са се наложили и конкретни ястия, които с времето са придобили собствена символика, допълваща тази на самата Бъдни вечер. Така например храните, съдържащи зърнени продукти (които набъбват при варене) символизират зараждането на новия живот. Подобен е и смисълът на ядките. Сладките храни се слагат за берекет. Хлябът (содена погача) е едно от най-важните ястия на масата. В него домакинята закодира всички свои очаквания, надежди и копнежи за своя дом и семейство през предстоящата година.

Ето и предложение за 7 ястия, които да сложиш на масата си на Бъдни вечер: тиквеник, пълнени чушки с боб, зелеви сарми, варено жито, орехи, ошав и питка.

Всички са добре запознати с традициите на Бъдни вечер, но знаеш ли какво да сервираш на Коледа?

В повечето християнски български домове, домакините приготвят наред с постните ястия и много блажни. Понеже на Бъдни вечер обикновено цялото семейство се събира около масата, а това се случва все по-рядко, българката иска да угоди на всеки вкус. До пълнените с боб чушки се появяват няколко вида пържоли от различно месо, до сармите – кюфтета… Подобна практика, според диетолозите, е много вредна. Причинява стрес на организма и може да доведе до трайни здравословни проблеми.

Причината е, че през последните 40 дни организмът не е приемал животински храни и ензимите, които ги разграждат имат нужда от малко време, за да заработят правилно. Препоръчва се плавно, поетапно захранване, почти като при бебетата.

Препоръчва се да се започне с по-леки храни – като кисело мляко и риба. За закуска в Коледната утрин например може да приготвиш лека баница с айрян. Така хем няма да пренебрегнеш традицията за коледна баница с късмети, хем ще дадеш малко време на тялото си да се адаптира към позабравените видове храни. За обяд изпечи риба, гарнирана с картофено пюре например. Сложи месо, при това по-леко месо, чак на вечеря, или още по-добре – на следващия ден.

Плодовете са винаги полезен помощник за плавно захранване след пости. От една страна, те засищат и ни предпазват от опасността да преяждаме системно от вкусните гозби на мама или баба. От друга, те съдържат много фибри и ще помогнат на стомаха ти да приеме новите по-тежки храни след постите.

За коледната трапеза, българите дават средно между 100 и 200 лева, сочат анализите от последните години. Заедно с разходите по пътуването, за да се събере цялата фамилия, сметката може да набъбне до 400-500 лева. Не лишавай себе си и близките си от удоволствието да празнувате заедно и както подобава. Помогни си с кредитна карта Бяла Карта. С помощта на Бяла Карта можеш да разчиташ на пари при всеки непредвиден разход, които ще възстановиш по-късно. Благодарение на нея, можеш да разсрочиш разходите си във времето и да си помогнеш в трудните откъм финанси празнични дни.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш