Кандидатствай Вход
Любими хобита: Дървообработка

Любими хобита: Дървообработка

  • Бяла Карта
  • 27.05.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 533

Изкуството на дървообработването е започнало преди много години. Това интересно и необичайно хоби може да доведе до красиви резултати. Освен това, практикуването му носи много ползи със себе си – както финансови, така и психически. Има нещо много хубаво в това да работиш с ръцете си и да можеш да видиш крайния продукт. В следващите редове ще разбереш защо дърводелството може да е  най-подходящата опция и за теб, ако си търсиш приятно и същевременно полезно хоби.

Може да ти спести пари

Почти всеки иска да може да спести пари от някой разход. Дървообработването може да ти помогне да го постигнеш. Когато дома ти има нужда от ремонт, искаш да сложиш мебели за терасата например, дървообработването ще ти помогне. Ако умееш да работиш с дърво, да мериш правилно и знаеш какви лакове и материали са ти необходими, можеш спокойно да спестиш разход за майстор.

Можеш да спечелиш пари

Веднъж щом усвоиш основните умения в дървообработката, можеш да стартираш собствен бизнес. Някои идеи, с които можеш да спечелиш пари от дърводелство са:

  • Създавай продукти и ги продавай онлайн – можеш да изработваш рамки за картини, дъски за сервиране и рязане, дървени чинии, мебели, кутии за бижута и много други. Хората обичат ръчно правените предмети и ще са готови да платят пари за това.
  • Предложи уменията си като домашен майстор – много хора търсят човек, който да свърши работа в дома им бързо и качествено. Можеш да пуснеш обяви в различни групи в социалните мрежи или да се регистрираш в сайтове за работа на свободна практика.

Дървообработването помага да релаксираш

След натоварената седмица на работа, няма нищо по-хубаво да се захванеш с нещо, което ще ти отвлече мислите и вниманието от стресиращото ежедневие. Хобитата са полезни за разтоварване от стреса, а когато видиш и краен резултат от усилията си ще бъде още по-приятно. Дървообработването съчетава креативност, мисъл, творчество и движение, а това са нещата, които ще ти помогнат да предотвратиш т.нар. бърнаут.

В допълнение, движението доказано подпомага производството на ендорфини, което ще те накара да се чувстваш щастлив.

Може да подобри здравето на сърцето ти

Тъй като обработката на дърво намалява нивата на стрес и изисква физическа активност, може да подпомогне здравето на сърдечно-съдовата система. Стресът е една от основните причини за проблеми със сърцето като инфаркт.

Дървообработването развива креативността

В момента, в който усвоиш основите на дървообработката, можеш да започнеш да експериментираш. По този начин ще усвояваш нови знания и ще изразяваш себе си чрез предметите, които създаваш.

Подобрява уменията за изчисляване и държи мозъка „буден“

Дървообработката изисква концентрация, тъй като всяка грешка може да провали целия проект. Изкуството на дървообработването е в точността. Преди и по време на всеки проект ще трябва да правиш много измервания и рязане, за да получиш добър краен резултат.

Трябва да приложиш всичките си математически умения, за да може готовият продукт да изглежда така както си го представиш.  За да създадеш какъвто и да е предмет от дърво, трябва да обмислиш всеки детайл. Колко дълги трябва да са краката на стола, къде трябва да поставиш пантите на кутията или колко ще тежи плотът, за да избереш крака с достатъчна издръжливост – всичко е от значение.

Как да започнеш да практикуваш дървообработка като хоби?

За да се захванеш с обработване на дърво, трябва да си освободиш пространство, в което да сложиш работна маса, машини и инструменти. Можеш да го вършиш на терасата, в гаража или на двора.

Има няколко инструмента, считани за незаменими за всеки дърводелец -  чук, винтоверт, бормашина, пирони, трион, шлайф и други. Не бързай да купуваш всички, защото хобито ти ще излезе много скъпо. Започни с някои от тях, разбери как се използват, създай нещо и тогава можеш да надградиш като вземеш нов инструмент.

Ако изброените по-горе причини са запалили интереса ти по дърводелството, но не можеш да чакаш до заплата, за да започнеш, кандидатствай за кредитна карта Бяла Карта. С Бяла Карта можеш да имаш пари до заплата всеки месец, за да се впускаш в нови приключения. Предимството на кредитна карта Бяла Карта е, че няма годишна такса за обслужване на картата, което означава, че ако не я използваш, няма да ти струва нищо. Другите позитивни страни на тази гъвкава и достъпна кредитна карта са липсата на такси за издаване, както и е без такси при теглене на пари от банкомати в страните от Европейския съюз.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш