Кандидатствай Вход
Любими хобита: Готварство

Любими хобита: Готварство

  • Бяла Карта
  • 07.08.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 2132

Замислял ли си се за опцията да превърнеш готвенето в свое любимо хоби? Ако не си, може би е дошло времето да го направиш. За да осъществиш тази цел обаче, вече не трябва да гледаш на готвенето само и единствено като начин за изхранване на теб и членовете на семейството ти, но и като възможност за психическо разтоварване или прекарване на време с близките хора. В следващите редове ще разбереш всички ползи и преимущества, които практикуването на готвенето като хоби е способно да ти донесе.

1. Развива креативността – започваме с едно преимущество на готвенето, за което вероятно не си се сещал досега. Действително редовното му практикуване и особено опитването на разнообразни ястия или десерти развива креативната част от съзнанието на човека. Самият процес на комбиниране на множество хранителни продукти, сред които меса, плодове и зеленчуци, зърнени храни и подправки, изисква проявяване на високи дози креативност. Така че готвенето може да ти помогне доста за развитието на креативни умения, които ще ти бъдат полезни както в професионален, така и в личен план. Стига, разбира се, да не се водиш само и единствено по добре познатите рецепти и да си достатъчно смел, за да правиш експерименти.   

2. Дава възможност да опиташ повече неща – светът на храната е толкова необятен, че можеш да го разглеждаш и изследваш до безкрай. Жалко е, че повечето хора продължават да се ограничават само до познатите и традиционни в своето ежедневие ястия и храни. Това донякъде е свързано и с липсата на достатъчни количества креативност, за която говорихме в предишната точка. Ако такава бъде проявена обаче, е възможно редовно да се приготвят нови и различни ястия, както и да се развива и усъвършенства вкусът. Не ти ли е любопитно например какви са най-популярните ястия в далечни култури като китайската или индийската и как биха изглеждали въпросните ястия в случай, че ги приготвиш самият ти у дома?

3. Освобождава от стреса – готвенето може да се превърне в чудесно средство за освобождаване от натрупаните през работното ежедневие стрес и напрежение. То ти дава възможност да се потопиш  в един съвсем друг свят, както и да насочиш мислите си само и единствено към процеса по прецизно приготвяне на съответното ястие или десерт. Благодарение на готвенето ще забравиш поне за миг за обичайните проблеми и грижи, и отново ще се почувстваш спокоен и безгрижен.

4. Прави човек независим- в какво се изразява тази независимост, която готвенето предоставя на       човека? Отговорът е съвсем прост – във възможността да се сдобиеш с желаното от теб ястие по всяко време. И да не се съобразяваш с нечий друг вкус или с това, което останалите членове на домакинството са решили да готвят. Когато напреднеш в готварството и вече действително си способен да приготвяш широк набор от ястия, ще откриеш колко ценно е въпросното умение. И ще се наслаждаваш само и единствено на ястията, които самият ти си избрал и приготвил със собствените си ръце.

5. Източник на допълнителни приходи – ако наистина готвенето е един от твоите таланти, можеш да се усъвършенстваш толкова, че в един момент да започнеш да си докарваш допълнителни приходи от него. Начините за постигане на последното са много и разнообразни. В случай, че си добър в сладкишите например, е възможно да наемеш пазарен щанд и да продаваш приготвените от теб вкусотии на преминаващите минувачи. Вариант в дългосрочен план би било и отварянето на ресторант. Преди да предприемеш подобна стъпка обаче, се увери, че имаш наистина добри умения в тази сфера и си способен да приготвяш достатъчно широк набор от ястия и храни.

6. Шанс за семейно забавление – правенето на различни неща с твоя партньор и деца ще ви сближи повече като семейство. Така че защо не отделиш няколко часа през уикенда, за да прекараш време с най-близките си хора и да приготвяте заедно вкусотии в кухнята? Достатъчно е два или три пъти да изпробвате тази практика и сме сигурни, че съвсем естествено тя ще се превърне в редовна дейност за всички вас.

Готварството като хоби не изисква особено значителни разходи. Единствената промяна, която трябва да въведеш, е лекото разнообразяване на обичайния списък за пазаруване. Препоръчваме ти да използваш възможностите, които ти предлага кредитна карта Бяла Карта във връзка с реализирането на покупки. Багодарение на тази гъвкава и достъпна кредитна карта всички разплащания ще станат една идея по-бързи, лесни и удобни. В допълнение, кредитна Бяла Карта ще се превърне и в твоята клубна кредитна карта, гарантираща ти постоянни намаления и промоционални оферти в широка мрежа от партньорски обекти.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш