Кандидатствай Вход
 Международният ден на Земята – как да намалим въглеродния си отпечатък?

Международният ден на Земята – как да намалим въглеродния си отпечатък?

  • Бяла Карта
  • 21.04.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1130

Международният ден на Земята, отбелязван ежегодно на 22 април, е добър повод да се замислим за бъдещето на нашата планета и влиянието, които имаме върху него. Има теории, според които ситуацията с коронавируса, в която се намираме в момента е в следствие на настъплението на хората в територии с различни видове животни, носещи вируси, непознати на човека. Макар това да е само теория, то бурните климатични промени през последните години са ясен знак, че глобалното общество и всеки един член от него трябва да осъзнае ясно своята отговорност пред бъдещите поколения и да направи всичко възможно, за да бъдат преобърнати негативните тенденции. Адаптирането към малко по-екологичен начин на живот съвсем не е толкова трудно и непосилно, колкото си мислиш. В следващите редове ще ти дадем няколко съвсем прости и лесни за реализиране идеи, които биха ти помогнали да намалиш въглеродния си отпечатък:

Намали използването на лични превозни средства – вече месец над 1 млрд. души са затворени вкъщи, голяма част от международните полети са отменени, трафикът в градовете и извън тях е минимизиран и въздухът веднага започна да се изчиства. В тези моменти човек лесно може да види какво е влиянието на начина на живот на хората върху планетата. Не забравяй за този факт, когато всичко се върне към нормалното. Вредните газове, излизащи от автомобилите, са сред най-големите замърсители на околната среда. От усилията на всеки от нас зависи редуцирането на въпросните вредни газове. Какво можеш да направиш по въпроса? Най-малкото е да не ходиш с колата до кварталния магазин и да използваш градски транспорт, за да стигнеш до работа. Така ще подобриш физическата си форма и ще спестиш разходите за гориво. Да, съвременният начин на живот изсиква да бъдем мобилни, но остави автомобила си, когато можеш. И след дългото стоене вкъщи, не забравяй колко много ти липсват разходките на чист въздух в парка или планината.

Потърси начини за повишаване енергийната ефективност на дома си – повишаването на енергийната ефективност в жилищата е ключова мярка в посока опазване на околната среда. Мярка, с която не само ще дадеш своя принос за общото благо, но и ще намалиш месечните си сметки за ток. За да е налице висока енергийна ефективност, съответната къща или апартамент трябва да има добра изолация от външната среда. Най-умелият начин за постигане на такава изолация е посредством инвестиране в качествена дограма на вратите и прозорците. И макар това да е значителна инвестиция, на която не и е сега времето, можеш да намалиш консумацията си на електроенергия, загасяйки лампите в стаите, в които не стоиш - например.

Редуцирай до минимум изхвърляната храна – още една мярка, с която ще помогнеш както на околната среда, така и на личния си бюджет. Все по-често в съвременните домакинства се среща практиката за закупуване на прекалено големи количества храна, които впоследствие се развалят и изхвърлят на боклука. Постарай се да редуцираш до минимум изхвърляната от теб храна. Това може да стане чрез правене на по-разумни покупки и прецизно планиране на хранителните продукти, които са ти нужни за конкретния период от време. Съставянето на предварителни списъци с продукти преди посещение на магазина определено ще бъде стъпка в правилната посока и ще се отрази добре на бюджета ти.

Купувай стоки втора употреба – купуването на стоки втора употреба е чудесен пример за практика, насочена към опазването на околната среда. В магазините и сайтовете за втора употреба може да се открие богата гама от продукти с приложение в ежедневието – започвайки от дрехи, преминавайки през мебели и обзавеждане за дома, и стигайки до разнообразни сувенири и декорации. Изцяло погрешно е схващането, че всички артикули в тези магазини са повредени или с ниско качество. Напротив, възможно е да се натъкнеш на почти нови и напълно съхранени стоки и продукти, които можеш да закупиш на половин цена.

Насочи се към рециклируеми опаковки – рециклирането значително помага да се запази чистотата на околната среда. За да може да протича нормално процесът по рециклиране обаче, е нужно повече потребители при пазаруване да се насочват към опаковки, които са лесно разградими. Избягвай вземането на найлонови торбички при всяко посещение на магазина. Ако си отишъл само за хляб и/или мляко, е възможно без никакъв проблем да носиш тези продукти в ръка, нали? А в случай, че става въпрос за по-голяма покупка, можеш да си вземеш от вкъщи торбичка, вместо да ти се налага да купуваш нова. 

Екологичният начин на живот е инвестиция в бъдещето на децата и на следващите поколения.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш