Кандидатствай Вход
Най-необикновените данъци, прилагани някога по света

Най-необикновените данъци, прилагани някога по света

  • Бяла Карта
  • 07.09.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 2485

Да се изброят всички данъци от древността до днес е невъзможно. Всяка епоха се отличава с различни приумици и невероятни данъчни закони. Това прави списъка с данъчнато законодателство твърде дълъг да се изброи, но затова пък избрахме за теб едни от най-интересните и шантави данъци и такси, налагани някога.

С възникването на първите държави в света и увеличаването на разходите за управлението им, постепенно възникват и данъците. Те осигуряват един постоянен приход в държавната хазна и лесен начин държавниците да управлява и контролира своите поданици.

Наред с обикновените и логично налагани данъци обаче, има и такива, които са меко казано абсурдни.

Данък на тютюнопушачите

В Унгария със средствата, събирани от този данък се поддържат противопожарните служби. Данъка съществува и до днес и не само в Унгария.

В България, от акцизи върху тютюневи изделия, през 2015 година, са събрани над 2 милиарда лева. Според данни на Министерство на финансите тази сума покрива издръжката на държавната администрация.

Данък богатство 

Този данък е от наши дни, а не от древността. Въведен е във Франция и е в размер на 75% върху доходи, които надвишават 1 милион евро. Това става причина много френски граждани да сменят своето гражданство. Един от тях е известния актьор Жерард Депардьо, който сменя френското си гражданство с руско поданство.

Данък „Леки печалби

Този данък  е приет в Югославия, чрез закон за облагане на придобитите средства и имоти, по време на управлението на Свободан Милошевич. Според този данък, при имущество над 45 000 долара данъчната ставка е между 30 % до 90 % от придобитите пари и имоти.

Данък „Стихийни бедствия” 

На остров Хаити два пъти в годината, след есенните и пролетни дъждове,  хаитяни и чужденци, живеещи в страната,  дават своите пожертвования за ликвидиране на последствията от наводненията.

Данък „Солидарност“

Този данък е въведен, с цел поданиците на Германия да дадат своя принос за изравняване между източните и западните провинции.

Данъкът "солидарност" е въведен в Германия след обединението на страната, за да финансира напредъка на източните провинции, които са били значително по-изостанали от западните. Инвестициите, които са били необходими, към датата на създаването на данъка, са в размер на 1,2 трилиона марки. Така през 1991 година се ражда данък „Солидарност“ в размер на 5,5 %.

Данък на неразкрити убийства

Това е данъчен закон, съществувал в Средновековието в Германия. Според него, ако има неразкрити убийства в рамките на шест месеца, този данък се плаща от общината.

Данък „Подкупи” 

През 18 век, остров Ява, понастоящем част от Индонезия, е бил колония на Холандия. Колониалната администрация, която е получавала  много големи  доходи, е била много  апетитно мяста за работа. Подкупите, които са били давани с цел определени личности да се впишат в тамошната администрация, също са били в големи размери.

Данък върху сянката 

От 1993 година във Венеция  се начислява данък „сянка“. Този данък се събира от собствениците на многобройните магазини и кафенета, които ползват тенти и чадъри и чиято сянка пада върху земята, общинска собственост.

Данък „Посещение на тоалетна

Отново в Италия, и отново във Венеция. Този данък е въведен пред 1999 година и касае само приходящите туристи.

Местните жители плащат 2 пъти по-малка сума при наличието на пропуск за тоалетната, освен това са облагодетелствани и с това, че ако платят своя пропуск за три години напред, то данъка им се намалява значително.

Данък  бастуни  

Във Великобритания през 18-ти век въвеждат данък за ползващите бастуни, тъй като се считало, че те увреждат пътните настилки.

Данък часовници 

В Англия през 1797 година се въвежда данък за притежателите на часовници. През 1798 година данъкът е отменен.

Данък за мир

В Гвинея и днес съществува този данък. Всяка година без война,  гражданите на Гвинея плащат по 17 евро.

Данък на евнусите

В древна Персия, персийският императон Дарий III  е въвел този данък.

Древен Рим също създава много видове данъци. Сред тях са:

  • данък външен вид на евреите.
  • данъци върху въздуха, като се е считало, че големите къщи лишават другите от правото на въздух. Затова собствениците на по-големи сгради са плащали допълнителни данъци.
  • Император Веспасиан въвежда такса за използване на обществените тоалетни, които по това време са се смятали и за място на срещи.

Данък върху прозорците 

Холандия е страната, където е създаден този уникален закон за данъчно облагане на прозорците. Колкото са повече прозорците в даден дом, толкова по-големи са  били данъците.

Англия също въвежда този данък. При три прозореца данъкът е бил поносим, но при четири или пет данъците са ставали в двоен или троен размер. Заради този закон много от прозорците в Англия са били зазидвани.  Този закон е бил отменен в 1851 година.

С това приключва обиколката на Бяла Карта из дебрите на данъчното облагане. Надяваме се ,че сме те накарали да се усмихнеш. А ако си се сетил, че някои от твоите данъци са все още неплатени, грабвай своята Бяла Kарта и погаси задълженията си.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш