Кандидатствай Вход
От провала към успеха: Историите на известните

От провала към успеха: Историите на известните

  • Бяла Карта
  • 14.06.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 989

„Провалът е просто възможност да започнете отново, но този път по-интелигентно.“ - Хенри Форд

Неуспехите са неизбежна част от живота, но те не бива да те отказват да продължаваш напред и да се бориш. Примерите за волята, упоритостта и силата на човешкия дух са навсякъде около нас. В днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти разказваме за няколко известни личности, които са преодолели провалите в живота си и са постигнали големи успехи. С историите на тези личности се надяваме, че ще ти дадем малко вдъхновение, което може да ти е необходимо в трудните моменти.

1. Джоан Роулинг

Роулинг има една от най-вдъхновяващите истории на успеха. Вероятно знаеш, че тя е авторът на Хари Потър. Популярността, която тя има днес изглежда добре, но малоко хора знаят, че тя е минала през трънливия път на успеха. Животът на Джоан Роулинг не е бил никак лесен.

Идеята за Хари Потър се появява за пръв път в главата на писателката през 1990 във влак от Манчестър до Лондон. Роалинг улавя вдъхновението си и започва да пише веднага. В този миг животът и изглежда подреден, но за съжаление, по-късно същата година майка й почива след дългогодишно боледуване от множествена склероза.

През 1992 година Роулинг се мести в Португалия, за да предподава английкси. Там среща съпруга си и ражда дъщеричка. Само година по-късно, бракът й завършва с развод и Джоан се мести в Единбург, за да е по-близо до своята сестра. По това време вече е има написани 3 глави на Хари Потър.

По това време Роулинг се възприема като провал – самотна майка, безработна, разведена, без пари. Макар да преминава през труден период, писателката продължава да се бори. През 1995 12 издатели отхвърлят Роулинг и първата книга за Хари Потър. Година по-късно малка издателска къща на име Блуумсбъри (Bloomsbury) приема да издаде книгата и дава малък аванс на писателката. През 1997 книгата е издадена в тираж от едва 1000 копия. Същата година Хари Потър печели престижна награда за най-добрата детска книга на годината. От този момент натам животът на Роулинг се преобръща и днес книгите й са продадени в над 400 млн. копия по целия свят. Самата Джоан Роулинг е смятана за най-добрата писателка във Великобритания.

2. Стив Джобс

Малко хората, които не са чували за Apple и iPhone, а компанията е стартирана в гараж от двама приятели. Днес стойността на компанията е над 2 млрд.

В началото, макар да звучи невероятно, Стив Джобс е уволнен от Apple. Уволнението го кара да осъзнае, че страстта към работата му е по-голяма от страха от провала. След няколко неуспешни професионални хода, Джобс се връща на позицията на изпълнителен директор в Apple и превръща компанията в една от най-доходоносните в САЩ.

През 2005 година Джобс казва: „Тогава не съм осъзнавал, но се оказа, че уволнението ми от Apple е най-доброто нещо, което някога можеше да ми се случи“.

Ако наскоро си загубил работата си, продължавай да се бориш и не се отказвай. Винаги имаш шанс за успех.

3. Уолт Дисни

Създателят на Мики Маус - Уолт Дисни отпада рано от училище при неуспешен опит да се приседини към армията. Първото му начинание Laugh-o-Gram Studios фалира, защото на Дисни му липсват умения за управление на собствен бизнес. Вестник в Мисури пък уволнява Дисни, „защото не е достатъчно креативен“.

В онзи момент никой не е искал да наеме изестния аниматор и той започва временна работа при брат си – Рой Дисни. В началото на 1923 година Уолт Дисни създава късометражния филм „Алиса в страната на чудесата“, който се продава за 1500 долара. Същата година Уолт и Рой създават Disney Brother Cartoon Studio.

Всеки би предположил, че подобни събития ще предопределят негативния път на Уолт, но той съумява да постигне голям успех. Днес Дисни е отговорен за безброй детски спомени – от Снежанка, през Мики Маус, до Замръзналото кралство. Уолт Дисни ще продължи да забавлява и следващите поколения.

Как Уолт Дисни постига всичко това, въпреки трудните моменти? Логиката е проста – не гледай в миналото прекалено дълго, продължавай напред и търси нови възможности.

4. Бил Гейтс

Днес Бил Гейтс е един от най-богатите хора на света. И макар да е израснал в богато семейство, Гейтс не е разчитал на родителите си за помощ, а се е трудил и работил, за да постигне успеха, който има днес.

Бил Гейтс отпада от Харвард, за да създаде първия си бизнес Traf-O-Data. Компанията е създадена в партньорство с Пол Гилбърт и Пол Алън и претърпява неуспех.

Въпреки това, Гейтс не се обезсърчава и опитва отново. Умението и страстта му към компютърното програмиране превръщат Гейтс в създателя на най-известната софтуерна компания Microsoft. По това време той е едва на 31-години и се превръща в най-младия милиардер, правейки революция в пазара за персонални компютри.

Както самият Гейтс казва: „Хубаво е да празнуваме успеха, но по-важно е да се поучим от уроците на неуспеха“.

Това не означава, че отпадането от Харвард или друг университет ще те направи милионер, но може би това лъскаво образование не струва толкова, колкото стремежът и страстта към успеха.

5. Майкъл Джордан

Трудно е за вярване, но баскетболната легенда Майкъл Джордан е бил изключен от училищния отбор по баскетбол. Въпреки това, Джордан продължава да тренира усилено и да става все по-добър и се превръща в звездата на отбора на университета си в Северна Каролина. Кариерата му продължава в The Bulls, където печели множество награди.

„Пропуснах повече от 9000 изстрела в кариерата си. Загубих почти 300 мача. 26 пъти са ми се доверявали да направя победния изстрел в играта и съм пропускал. Провалях се отново и отново, и отново в живота си. Ето затова станах успешен.“ казва баскетболната легенда Майкъл Джордан в рекламите на известна спортна марка.

Много погрешно би било да твърдим, че Джордан е постигнал успеха си благодарение на природния си талант. Всъщност той е полагал усилия, за да развие уменията си.

Както Алберт Айнщайн казва, „провалът е просто успех в ход.“ Ако те е страх от провала, със сигурност няма да успееш. Успехът идва след моментите на разочарование. След като преминеш всички горчиви времена, ще станеш по-силен и ще се доближиш до успеха.

Ако в момента си в трудна ситуация и имаш нужда от финансова помощ, Бяла Карта е до теб. Кредитна карта Бяла Карта ти дава шанс за одобрение дори при влошена кредитна история. За да не натоварваш джоба си излишно кредитна карта Бяла Карта е без такси за издаване, преиздаване и без такса за плащане на ПОС, онлайн и при теглене на пари от банкомати в България. Ако не използваш Бяла Карта, не плащаш нищо, а имаш одобрен кредит в джоба си винаги, когато имаш нужда.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш