Кандидатствай Вход
Променящият се свят на работещия човек

Променящият се свят на работещия човек

  • Бяла Карта
  • 07.10.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1307

Жените днес са много по-удовлетворени от работата си, отколкото през 1950г. Мъжете пък се справят по-добре.

„Парите често струват твърде много“ – твърди американският писател Ралф Уолдо Емерсън. Ако за секунда излезем от така наречения rat-race, и се замислим за истинската цена на парите, с които разполагаме, ще се убедим, че е прав. Работейки повече и повече, прекарваме по-малко време с най-близките си, влошаваме социалните си умения и се обричаме на самота и изолация.

В същото време едно ново изследване твърди, че в сравнение с 1950 година, цената на парите, изкарани с труд, е паднала. Грег Каплан от Чикагския университет и Сам Шулхофер-Уол от Чигагския регионален федерален резерв на САЩ проучват различията в начина, по който се чувстват работещи на различни длъжности американци тогава и сега.

Променено е отношението на икономически активните лица към работата изобщо. Днес и мъжете, и жените по-малко искат да се занимават със земеделие например. Жените не искат да се занимават с офис-дейности, а мъжете все повече предпочитат заетост в сферата на услугите. И двата пола се стремят към мениджърски позиции. Освен променените предпочитания към конкретни видове дейности, работниците днес се чувстват по-малко тъжни, уморени или недоволни. В същото време, днешните работещи са подложени на много повече стрес, отколкото тези през 1950-та година.

Докато в последните няколко десетилетия, жените са се насочили към длъжности, на които се чувстват по-добре оценени и по-щастливи, за мъжете се отнася тъкмо обратното. Отчасти този извод от изследването се дължи на факта, че мъжете и жените гледат по различен начин на едни и същи или подобни дейности. И двата пола например по-рядко работят като машинни оператори, инсталатори или инспектори, но това предизвиква повече позитивни емоции у жените, докато мъжете се чувстват по-малко доволни от този факт. 

Проучването има своите ограничения. В рамките на една и съща категория труд, мъжете и жените често заемат различни длъжности или вършат различни дейности. А удовлетвореността от работата може да варира според мястото на служителя в йерархията, заплащането и дори колегите в колектива, като всяко от изброените може да се променя във времето.

В България, оказва се, настроенията на работещите са коренно противоположни. Редица проучвания от последните години ясно показват, че голямата част от българите изпитват носталгия по годините на социализма. 41% от нашенците искат да се върне времето от преди 1989-та година. Вероятно, симпатиите на българите към тоталитарния режим се дължат най-вече на усещането им за сигурност в професионален план, главно заради централно-плановата тогава икономика на пазара на труда. Като аргументи за тезата си, привържениците на онова време казват, че са имали по-висока покупателна способност и повече социални придобивки на работното място.

По-високодоходните българи в общия случай са на противоположно мнение. Всъщност точно 41% от нашенците, колкото са тъгуващите по социализма, са абсолютни противници на тезата, че  тогава се е живеело по-добре. Това са по-младите хора, тези с по-високи доходи, собствен бизнес или работещите в IT сектора. В изброените групи, заетите са добре платени, получават куп социални придобивки като допълнителни осигурителни вноски, храна и напитки в офиса, повече дни отпуск и т.н. Естествено, всичко си има цена и тези българи често са на разположение за служебни задачи 24/7 или с работно време далеч от идеала „от 9 до 5“.

Ако ти си от първата група - на недоволните от доходите и работата си, и парите често не ти стигат в края на месеца, не се колебай да проучиш условията за кандидатстване за Бяла Карта. С нея можеш лесно „да свържеш двата края“, без да се налага да разчиташ на приятели при неясни условия и рискувайки да влошиш отношенията ви. Кандидатства се само с попълване на регистрационната форма на сайта ни, а шанс за одобрение имат дори и хора с лошо кредитно минало. Ако пък си решил да търсиш трайно решение на кариерната си неудовлетвореност, можеш да ползваш Бяла Карта да повишиш професионалните си компетенции или да се обучиш за съвсем друга професия. Кредитна карта е с лимит до 3000 лева, които могат да са старта на новото ти професионално бъдеще.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш