Кандидатствай Вход
Съвети за успешна кариера от един предприемач

Съвети за успешна кариера от един предприемач

  • Бяла Карта
  • 08.08.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 376

Всеки мечтае да расте в кариерата си и да постигна успехи на работното си място, дори и то да не е най-идеалното на света. Според бившия изпълнителен директор на Yum Brands, Дейвид Новак, има четири ключови неща, които трябва да направиш, за да постигнеш успех. И колкото повече успех постигаш в работата, толкова повече можеш да инвестираш във финансовото си бъдеще.

„Когато растях, живеех в 23 щата, а най-голямата къща, в която съм живял, беше със смешни размери”, казва Новак, сега основател и изпълнителен директор на oGoLead, платформа за развитие на дигитално лидерство.

Той се пенсионира като изпълнителен директор на Yum Brands, като съосновател, през 2015 г. и като изпълнителен председател през 2016 г. През 2015 г. Новак оглавява списъка на Fortune 500 CEO с най-големите пенсионни приходи. Новак разполага с  богатство на стойност близо 234 милиона долара.

По време на мандата на Новак, компанията, която включва KFC, Pizza Hut и Taco Bell, се удвоява по размер и стига до 41 000 ресторанта. Преди това той е президент в KFC и Pizza Hut и заема висши ръководни позиции в Pepsi.

"Работих здраво", казва той. „Опитах се да науча всичко, което можех, което да ми помогне да бъда по-добър. Опитах се да въздействам върху цялата организация.

"И познай какво? Постигнах неща, които никога не съм мислил, че ще бъдат възможни. "

Той вярва, че можеш да направиш същото. Ето кои са съветите на Новак за успех в кариерата:

Бъди запален ученик

Най-голямото нещо, което можеш да направиш, за да развиеш кариерата си, е да бъдеш пристрастен към това да научаваш ново „ноу-хау“. Това означава да прочетеш всичко, което можеш, и да опознаеш хората, от които можеш да се учиш, обяснява Новак.

“Трябва да бъдеш някой, който иска да научи всичко, което може за сферата, в която е“, каза той.

„Бъдете амбициозен ученик през целия си живот и ти гарантирам, че ще постигнеш успех“, казва Новак.

Някои от най-известните бизнес лидери твърдят, че непрекъснато се учат.

"Без обучение през целия живот, ние, хората няма да се справяме много добре", казва Чарли Мънджър, милиардер и дългогодишен бизнес партньор на изпълнителния директор на Беркшир, Хатауей Уорън Бъфет, „Няма да стигнеш много далеч в живота въз основа на това, което вече знаеш. „Ако вземеш Berkshire Hathaway, която със сигурност е една от най-добре разглежданите корпорации в света и може би има най-добрия дългосрочен инвестиционен рекорд в цялата история на цивилизацията. Уменията, които получи Беркшир в рамките на едно десетилетие, не би било достатъчно за получаване през следващото десетилетие с постигнатите постижения“, добави той.

Дръж се все едно притежаваш мястото

Когато работиш за бизнес, помисли какво би направил собственикът и действай в тази насока. За да успееш в работата си, трябва и компанията, в която работиш да успява - това означава ти да й помагаш да успява. Както се грижиш за твоите собствени интереси, така трябва да се грижиш и за постигане целите на фирмата, те трябва да ти бъдат също водещ приоритет.

„Трябва да знаеш, че когато вършиш работата си и тогава мислиш като собственик, действаш като собственик и съответно допринасяш на цялото предприятие да расте.“

Това е нещо, което мениджърите търсят и ценят. Това доказва, че не просто работиш, за да получаваш заплата, а се бориш за успеха на шефовете си и на фирмата им.

Обичай това, което правиш

Може да е клише, но това, което обичаш, всъщност може да ти помогне да се изкачиш по стълбата на успеха.

Според Новак, ако наистина обичаш работата си, няма да имаш търпение да се сблъскваш с нови ситуации, да научаваш нови неща и да трупаш знания.

Това е нещо, което съоснователят на Microsoft и бивш главен изпълнителен директор, Бил Гейтс взема под внимание в една от речите си: „Подобно на моя приятел Уорън Бъфет, аз се чувствам особено щастлив всеки ден да правя нещо, което обичам да правя.

Според индекса на щастието на работното място на CNBC /SurveyMonkey, повечето американци са доста доволни от работата си. Проучването установи, че 85% от анкетираните са или донякъде или много доволни от работата си.

Остани верен на себе си

Трудовият ти живот не винаги ще бъде лесен. Ще се сблъскаш с много трудни ситуации през цялата си кариера.

Въпреки това, колкото и да ти е трудно, остани верен на себе си, казва Новак.

И докато работиш усърдно, за да получиш заплатата си в края на месеца, не забравяй, че с кредитна карта Бяла Карта можеш да разполагаш с пари по всяко време, дори и да не е ден за заплата.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш