Кандидатствай Вход
Три етапа от нашия живот, които са критични за кариерното ни развитие

Три етапа от нашия живот, които са критични за кариерното ни развитие

 • Бяла Карта
 • 18.01.2021
 • Лайфстайл
 • Коментари: 0
 • 584

Кариерното развитие на един човек е дълъг процес, който преминава през множество периоди и ситуации, възходи и спадове, трудности и перипетии. За да постига успехи в професионален план, той трябва във всеки един момент да е наясно точно какво иска и кои са необходимите стъпки, за да го реализира. Три са етапите от живота, които могат да се определят като критични и особено решаващи за кариерното развитие. Става въпрос за периодите след дипломирането, около създаването на поколение и навлизането на човек в средна възраст. В следващите редове ще разбереш какви са особеностите на всеки един от споменатите периоди и как да преминеш по най-добрия от гледна точка на професионалните си цели начин през тях.

След дипломирането    

Успешното завършване на образованието е една голяма стъпка в живота на всеки човек. Стъпка, която му дава много нови възможности, но и го изправя пред редица предизвикателства. Въпросните предизвикателства са свързани най-вече с това да открие подходяща работна позиция, на която би се чувствал най-спокоен и същевременно ефективен, както и фирма,способна да му предостави желаните възможности за развитие и израстване. Ето няколко съвета, следването на които би ти помогнало доста в периода след дипломирането:   

 • определи своите силни и слаби страни – важно е да си способен да определиш прецизно своите силни и слаби страни, защото именно те играят решаваща роля за това на кои позиции и в каква работна атмосфера ще постигнеш желаните резултати. Помисли например с какво би могъл да изпъкнеш пред други млади специалисти в съответната сфера, самостоятелната ти работа или тази в екип е по-ефективна, кои фактори на средата те мотивират и кои те разсейват, и т.н.
 • потърси експертна консултация – когато си млад и без достатъчно опит, често можеш да допуснеш грешки, които да имат негативно влияние върху кариерата ти за дълго време занапред. За да избегнеш подобни грешки, е хубаво да потърсиш помощ и консултация от експерти в сферата на кариерното развитие. Освен традиционните кариерни центрове, в днешно време се организират и много форуми, на които младите имат възможност да се срещнат с представители на бизнеса, както и на специализираните сайтове и платформи за работа.

Около създаването на поколение

За жените периодът преди и след раждането също е много значим във връзка с кариерното развитие. Това е така, защото отсъствието от работа поради майчинство продължава поне 1 или дори 2 години. Период, за който е възможно доста неща в професионалната ти сфера да се променят и съответно да изостанеш спрямо другите специалисти по отношение на знания и умения. Съветите, които можем да ти дадем в подобна ситуация, са следните:

 • поддържай контакт с колегите – от огромно значение е по време на майчинството да поддържаш контакт със своите колеги и други добри специалисти в бранша. По този начин ще получаваш информация за всички новости и тенденции, които биха могли да окажат влияние върху кариерните ти възможности.
 • намери оптималния баланс – винаги е трудно да се прецени колко време трябва да останеш вкъщи и да се грижиш за наследника си, и кога точно би било удачно да се завърнеш на работа. Опитай се да намериш оптималния баланс, който ти носи спокойствие в личен план и максимално добри опции в професионално отношение. Можеш да пробваш и почасова или дистанционна работа като временни варианти, позволяващи ти да комбинираш отглеждането на детето с реализирането на професионалните задачи и проекти.

Навлизане в средна възраст

Навлизането в средна възраст крие някои рискове, свързани със загубване на извоюваните дотук кариерни позиции. Тези рискове се дължат най-вече на появата на доста по-млади специалисти с модерно мислене и може би по-голям опит с новите технологии, както и на предразсъдъците на някои работодатели, насочени към служителите на над 40-годишна възраст. Виж как да се справиш с подобни рискове:

 • остави личните проблеми настрана – хората в средна възраст се занимават и с един куп лични проблеми – отношения с партньора и децата, разходи за образованието на последните, покриване на дългове, застраховки, инвестиции и т.н. Старай се при влизане в офиса да оставяш тези проблеми настрана и да се концентрираш само и единствено върху своята работа.
 • продължавай да се развиваш – да, и след 40-годишна възраст можеш да продължиш с пълна сила да развиваш знанията и уменията си. Последното става чрез различни професионални, компютърни и други курсове и обучения, които ще запазят максимално дълго твоята конкурентноспособност и ефективността ти на работното място.

Кредитна карта Бяла Карта ще бъде до теб във всеки един етап от житейското и кариерното ти развитие. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще ти предостави необходимите средства за покриване на текущи разходи, заплащане на професионални курсове и обучения, внасяне на повече сигурност в личен план. Избери кредитна карта Бяла Карта и посрещни с увереност всички очакващи те предизвикателства!    

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш