Кандидатствай Вход
Уроците на хората, успели късно в живота

Уроците на хората, успели късно в живота

  • Бяла Карта
  • 21.08.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 743

За да успееш финансово, със сигурност ще ти е нужна добра кредитна история - в случая кредитна карта Бяла Карта може да ти помогне в това начинание. Докато разполагаш с пари по всяко време и навсякъде, ще можеш да мислиш за бъдещето си  и стабилните си лични финанси. Междувременно, ще можеш и да планираш целите си и как да ги постигнеш. Дали обаче имаш краен срок за постигане на целите, за сбъдване на мечтите? Този материал ще отговори на този въпрос.

Когато на 50-годишна възраст Джон Фен се присъединява към факултета в Йейл, той е доста по-стар от академичните стандарти. Той е на 35 години, когато получава първото си академично назначение в Принстън, където започва работа с атомни и молекулярни лъчи - изследвания, които той продължава да преследва в Йейл. Въпреки че Фен е трудолюбив и усърден, той е бил предимно учен с ниско въздействие. Кабинетът на катедрата му трябва да е изпитал известно облекчение, когато Фен навършва 70 години и могат да го принудят да поеме задължително пенсиониране.

Но Фен не се интересува от прекъсване на кариерата си. Три години по-рано, на 67-годишна възраст, той вече е полу-пенсионер в Йейл, лишен от лабораторни помещения и техници, когато публикува статия за нова техника, която той нарича „електроспрей йонизация“. Той бързо и точно измерва масите на големи молекули и протеини. Той вижда този свой проект като пробив в науката и е прав.

Нобелова награда

След разочарование в Йейл, той се премества във Вирджинския университет и открива лаборатория. Това, което прави през тези по-късни години, е революционно. Усъвършенствайки първоначалната си идея, той предлага на учените мощен начин за измерване на рибозоми и вируси с невероятна точност, трансформирайки разбирането ни за начина на функциониране на клетките. През 2002 г., в средата на 80-те си години, той получава Нобелова награда за химия.

Историята на Фен въплъщава просто съобщение: Твоят шанс за успех няма много общо с възрастта ти. Той е оформен от желанието ти да опиташ многократно да пробиеш и да се докажеш.

Други примери са Рей Крок, който се присъединява към франчайза на Макдоналдс на 53 години, Нелсън Мандела, който излиза след 27 години от затвора и става президент на страната си е на 76 години.

Ключ към успеха: Q-факторът

Но тези успехи в края на живота имат нещо друго общо помежду си, освен упоритост. Пътищата им към успеха се ръководят от скрит фактор, който се разкрива постепенно. Някои експерти го наричат Q-фактор и той ни помага да отговорим на въпроса: Откъде идват изключително успешните идеи и продукти?

Твоята способност да превърнеш една идея в откритие е също толкова важна, но и варира много от човек до човек. Q-факторът на човек превежда процеса на иновация в уравнение. Всеки от нас взема случайна идея, със стойност r, и използвайки нашето умение, ние го превръщаме в откритие или „успех“ S, който улавя неговото въздействие върху света. Умножи своя Q-фактор със стойността на твоята следваща идея, r, и ще получиш формула, за да предскажеш успеха му. Написана като формула, тя е: S = Qr

С други думи, успехът на даден продукт или сделка или въздействието на едно откритие ще бъде продукт на Q-фактора на създателя и стойността на идеята r.

Дай шанс на твоите работни качества да блестят

Всички започваме кариерата си с даден Q, висок или нисък, и трябва да знаем, че Q-факторът остава с нас до пенсиониране.

Вероятно смяташ, че не си бил толкова добър учител, писател или продавач в твоите 20 години, колкото си сега.

Ключът към дългосрочния успех от гледна точка на създателя е ясен: нека качествата, които ти дава твоя Q-фактор, си вършат работата, давайки им шанс да постигат успех отново и отново. С други думи, успешните хора участват в проект след проект, след проект. Те не само преброяват печалбите си, но и купуват повече лотарийни билети.

Първичен ярък пример е писателката J.K. Роулинг Тя създава успешна мистериозна поредица (под името Робърт Гълбрайт). Всеки път, когато публикува нова книга, нейните нови фенове се връщат и четат и старите книги. Всяка нова книга вдъхва живот в кариерата й.

Високият Q-фактор, съчетан с упоритостта на Фен, е това, което движи двигателя за успех в кариерата. Хора като Шекспир, Остин, Едисон, Кюри и Айнщайн не са запомнени за едно-единствено произведение, което променя всичко. Те се издигат, благодарение на изключителните си Q-фактори - и желанието си да изпробват късмета си многократно.

Упоритата креативност, съчетана с упоритостта на Джон Фен, не само дава на нашия живот съществения им смисъл, но и предоставя истинската тайна на успеха.

Упорито творчество + упоритост = дълъг успех в кариерата

Японският художник Кацушика Хокусай е един съвършен пример за това. „Всичко, което съм произвел преди 70-годишна възраст, не си струва да се вземе предвид. На 73 години научих малко за истинската структура на природата ”, пише той на 75 години. "Когато съм на 80 г. ще направя още по-голям напредък. На 90 г. ще проникна в тайната на нещата. На 100 ще съм достигнал прекрасен етап и когато съм на 110 години, всичко, което правя, било то точка или линия, ще бъде живо.

Хокусай е живял 89 години и създава най-запомнящите се си творби през последните десетилетия от живота си, включително емблематичния печат на дърветата „Голямата вълна на разстояние от Канагава“. Изображението е на огромна вълна с бяла шапка, която бавно се разгъва над наполовина удавен скиф, засенчвайки планината Фуджи във фонов режим. Това е подходящо представяне на това как успехът отива и тече през целия си живот, изграждащ внезапен импулс и трясък над нас, само за да започнем отначало.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш