Кандидатствай Вход
Пускане на служителите във ваканция между Коледа и Нова година – защо това е умел ход за фирмите?

Пускане на служителите във ваканция между Коледа и Нова година – защо това е умел ход за фирмите?

  • Бяла Карта
  • 06.12.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 853

Коледните и новогодишните празници наближават с пълна сила, а с тях и някои промени в стандартното работно ежедневие. Всички добре знаем, че около тези официални празници хората получават по няколко почивни дни, в които могат да релаксират и да прекарат хубави мигове със семейството и близките хора. Обикновено обаче между Коледа и Нова година остава един промеждутък от 3-4 работни дни, през които служителят е принуден временно да изостави забавленията и празничното настроение и отново да влезе в работна кондиция. Дали обаче наистина има полза за служителя и неговия работодател от въпросните работни дни или те са загуба на време за всички? В следващите редове ще изведем няколко основателни причини за това служителите да бъдат пускани във ваканция между Коледа и Нова година.

Това е най-непродуктивният период от годината – факт, който е повече от ясен за работодателите. Истината е, че няма как служителят да притежава висока мотивация и да работи прецизно и ефективно точно в дните между Коледа и Нова година. В крайна сметка неговите мисли са насочени в съвсем друга посока – към домашния уют, празничната атмосфера и събиранията с близки и приятели. Повечето хора, принудени да са в офиса през този период, обикновено чакат с нетърпение работният ден да приключи и да се приберат по домовете. Така че няма никакъв смисъл, нито пък особена полза за фирмата от присъствието им на работното място.

Клиентите и бизнес партньорите няма да са на линия – ако управляваш собствен бизнес, вероятно знаеш за какво става въпрос. В дните между Коледа и Нова година е трудно да се свържеш с който и да било клиент или бизнес партньор. И това е напълно нормално. Много от тях са в почивка или пък се занимават само и единствено с административни и финансови въпроси, засягащи приключването на годината. Когато е налице подобна ситуация, ще бъде доста трудно за теб и твоите служители да си вършите пълноценно работата. И съответно значителна част от времето, прекарано в офиса, ще бъде безвъзвратно загубено.

Възможност за „рефреш“ – повечето служители се чувстват изключително изморени в края на календарната година. Тяхното съзнание определено има нужда от възстановяване и „рефреш“, за да могат да възвърнат нормалната си работоспособност и кондиция. Подобно възстановяване няма как да протече пълноценно, когато почивката е накъсана на по 3-4 дни около Коледа и Нова година. Събирането на цяла почивна седмица по празниците обаче е съвсем друго нещо. Една седмица е напълно достатъчна, за да може всеки да се отпусне и да се освободи напълно от натрупаните дози на стрес и напрежение. И ако работодателят вземе решение да предостави такава почивна седмица на своите служители, те ще му се отблагодарят с по-висока работоспособност и по-ефективни резултати в дългосрочен план.

Избягване на излишните разходи – както вече казахме, периодът между Коледа и Нова Година е доста слаб по отношение на пазарните резултати. Разходите обаче си остават абсолютно същите, както през останалата част от годината. В това число разходи за ток и осветление, за производствени мощности, за отопление на офиса, служебен транспорт и т.н. Така накрая може да се окаже, че през въпросните дни не само не си реализирал никаква печалба, но и си на минус. Ако има риск подобно нещо да се случи, ти препоръчваме да пуснеш служителите си във ваканция. Със съответното действие от една страна ще избегнеш излишните разходи, а от друга – ще оставиш персонала напълно удовлетворен.

Повишаване атрактивността на компанията – и като заговорихме за удовлетвореност на служителите, определено е необходимо тя да бъде налице във всеки един момент. Това ще ти гарантира спокойни и мотивирани служители, носещи на твоя бизнес високи резултати. В допълнение, атрактивността на компанията ти ще се повиши, а положителните отзиви за нея ще достигнат до широк кръг от хора. Изброените неща е напълно възможно да се постигнат (или поне постигането им да бъде значително подпомогнато ) с едно много просто действие, каквото е пускането на служителите във ваканция между Коледа и Нова година. Не забравяй, че доброто име на фирмата е ключово, ако в бъдеще искаш да привличаш талантливи и висококвалифицирани специалисти.

Кредитна карта Бяла Карта е най-подходящата кредитна карта за теб и твоя бизнес. Тази гъвкава и удобна за използване кредитна карта ще ти даде достъп до свежи средства винаги, когато имаш нужда от такива. В допълнение, притежателите на кредитна карта Бяла Карта получават специални намаления при използване на консултантските, финансовите, маркетинговите и др. услуги на компании, принадлежащи към партньорската ни мрежа. Заложи на Бяла Карта и гарантирай финансова сигурност и редица промоционални оферти за твоя бизнес!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш