Кандидатствай Вход
Вечеря в ресторант – кои добри маниери трябва да спазваме?

Вечеря в ресторант – кои добри маниери трябва да спазваме?

  • Бяла Карта
  • 17.09.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 843

Вечерята в луксозен и изискан ресторант е събитие, което не се случва всеки ден в живота на повечето от нас. За някои, които съзнателно избягват подобни места, подобна вечеря може дори да се превърне в своеобразно предизвикателство. Независимо дали си на романтична вечеря с партньора си, или пък на бизнес среща с клиенти, трябва да спазваш определени маниери и практики, с които да се впишеш по най-добрия начин в заобикалящата те обстановка. В следващите редове ще ти дадем полезни съвети за това как да не се изложиш пред своите близки и познати, както и пред останалите посетители на ресторанта.

Бъди учтив – учтивостта е първото нещо, на което трябва да обърнеш внимание, когато си в луксозен и изискан ресторант. Поздравявай както своите събеседници на масата и други познати, на които е възможно да се натъкнеш в ресторанта, така и обслужващите те сервитьори. Използвай думички като „Благодаря“, „Моля“ и т.н. Учтивото и любезно държание винаги прави добро впечатление и те представя в доста по-положителна светлина пред околните.

Набележи си ястия преди да задаваш въпроси – нормално е да не си наясно какво точно представляват всички специалитети, приготвяни в кухнята на съответния ресторант. И все пак преди да повикаш сервитьора за помощ при своя избор, си набележи няколко ястия. Доста неудобно за всички ще бъде сервитьорът да застане до масата и ти тепърва да започнеш да разгръщаш цялото меню, обсипвайки го с куп нужни и ненужни въпроси.

Не пренебрегвай сервитьора –  по време на вечерята вероятно сервитьорът ще мине поне веднъж или два пъти, за да провери дали всичко е наред с храната и питиетата. Не бъди пренебрежителен и не се отнасяй към него така, все едно ти досажда, пречи и разваля вечерта. Достатъчно е просто да кимнеш одобрително с глава и той ще разбере, че си доволен от вечерята си и нямаш никакви забележки или оплаквания.

Премести всички неизползваеми прибори и принадлежности към края на масата – когато приключиш с дадено ястие или напитка, би било добре да преместиш чинията или чашата към края на масата. По този начин сервитьорът ще може да ги забележи веднага и съответно да ги прибере. Последното е доста по-добър вариант отколкото впоследствие да се чуди къде да остави съдовете, в които ти носи следващите ястия или десерта.

Заложи на подходящо облекло – добре е да проучиш дрескода на съответния ресторант достатъчно време преди самата вечеря. Така ще можеш да си подготвиш подходящо облекло за случая. Вероятно сам разбираш, че няма да изглеждаш положително в очите на другите, ако се появиш например по джинси и тениска, докато всички останали посетители на ресторанта носят костюми.

Внимавай с разговорите на масата – когато си на масата, трябва да внимаваш на какви теми са разговорите, които подхващаш. Имай предвид, че хората около теб вечерят и съответно невсички теми са позволени. Част от темите, които не са удачни за подобна обстановка, са свързани със стомашни проблеми, обриви и алергии, предизвиквани от храна, сексуален живот и т.н.

Не прекалявай с претенциите – не е особено добра практика да прекаляваш с претенциите при избора на ястия. Колкото и престижен и реномиран да е един ресторант, няма как в своето меню да разполага с всички ястия, които обичаш да консумираш. Така че ти препоръчваме да се концентрираш върху наличните специалитети, а не да се оплакваш за неща, които ги няма в менюто.

Остави бакшиш – ако имаш финансовата възможност, би било много положителна проява да оставиш бакшиш на сервитьора. Разбира се, за целта трябва да си доволен от неговото обслужване и отношение през цялата вечер. По принцип се смята, че бакшишите трябва да се равняват на между 5 и 10% от сметката на съответния клиент на ресторанта. Оставянето на подобен бонус за сервитьора е признак на учтивост и уважение към хората, упражняващи тази професия, чиито заплати обикновено не са кой знае колко големи.

С твоята кредитна карта Бяла Карта в джоба ще ти бъде значително по-лесно и удобно да се разплащаш в ресторанти и ще си спестиш неудобни ситуации, свързани със забравяне на портфейла или недостатъчно налични пари в него. В допълнение, притежателите на кредитна карта Бяла Карта могат да се възползват от специални отстъпки и промоционални цени в определени родни ресторанти и заведения за хранене. Заложи на финансовата сигурност, която ти предлага кредитна карта Бяла Карта, и си гарантирай възможно най-добро представяне при вечери с близки и приятели, клиенти и бизнес партньори!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш