Кандидатствай Вход
Защо е важно да подготвиш семейния автомобил за предстоящото по-топло време?

Защо е важно да подготвиш семейния автомобил за предстоящото по-топло време?

Зимната приказка си отиде, а с идването на пролетта всеки се подготвя да започне нещо ново и да изживее оптимално идващите топли слънчеви дни. 

Наред с финансовата подготовка за лятната почивка  е време да направиш преглед на щетите, нанесени на колата от месеци сняг, лед, суша, студ и всички препарати, използвани за пътно почистване.

Модерните автомобили са проектирани да издържат на сериозни сурови условия, така че освен ако автомобилът ти не е бил затрупан от лавина, едва ли трябва да правиш твърде много, за да го приготвиш за топлия сезон.

Но все пак ще трябва да направиш няколко неща.

Разбери защо е важно да подготвиш семейния автомобил за предстоящото по топло време и какво да направиш:

1. Измий колата си

Така или иначе трябваше да направиш това няколко пъти през зимните месеци, но сега е наложително да премахнеш пътната сол, пясъка и мръсотията - всички неща, които ще повредят покритието на колата ти в дългосрочен план.

Често е по-добре да заплатиш повече пари, но да осигуриш чистота на автомобила си и външно и вътрешно. Така може, дори да се почувстваш като в чисто нова кола.

2. Замени чистачките си

Зимата убива чистачките. Но те все пак трябва да работят, когато пристигнат пролетни дъждове. Нов комплект няма да ти струва толкова много. Чистачките са лесни за инсталиране, но винаги можеш да спреш в повечето бензиностанции с пълен набор от услуги и да си сложиш нови чистачки.

3. Провери течността за чистачките

Всеки използва повече течност за чистачки през зимата, отколкото през пролетта и лятото. 

Всъщност можеш да запълниш резервоара с обикновена стара вода, но синята течност, които купуваш в магазина за авточасти, ще свърши по-добра работа за поддържане на чистотата на предното стъкло. Купи смес, предвидена за по-високи температури.

4. Провери маслото си

Включи в пролетната профилактика и проверка на това съществено смазочно средство. Ако е на изчерпване, отбий се някъде и досипи.

Провери документите от последната смяна на маслото си. Ако си достигнал съответните километри пробег, организирай час за смяна на маслото и преглед на масления филтър.

5. Почисти постелките

Много собственици на автомобили сега използват синтетични гумени подложки, които са специално проектирани да се справят с тежките условия на гниене.

Лесно е да се игнорира натрупването на мръсотия, когато зимата бушува, но пролетта е точното време да измъкнем тези изтривалки от колата и да ги измием. Ако е необходимо, замени ги с нов комплект.

6. Смени гумите и не забравяй резервните. И провери състоянието и на спирачките

Зимата е тежка и безмилостна за гумите. Сега е моментът да се увериш, че всичките четири гуми са в идеално състояние и може да се използват за следващия сезон. 

При трайна благоприятна прогноза за времето, смени гумите си с летни. Трябва да се увериш, че резервните също са изправни.

7. Поправи драскотините

Не оставяй колата си да изглежда зле поддържана и отвътре, и отвън.

8. Актуализирай технологиите

Ако имаш по-старо превозно средство, можеш да провериш дали няма някакви нови технологии, които можеш да внедриш. Ако твоята кола е по-нова, можеш да се консултираш със специалисти, за да си сигурен, че всички технологии и софтуер в колата са актуализирани.

9. Провери документацията на автомобила

В началото на сезона, в който пътуваме най-много е изключително важно да провериш всички документи на автомобила си.

Кога трябва да минеш технически преглед? Платен ли е данъкът за новата година?

Имаш ли винетка в срок? Имаш ли нужните валидни застраховки? Ако планираш пътуване с колата си в чужбина, провери и документите, които ще са ти нужни за това.

А ако ти е нужна помощ за поддържането на автомобила по време на предстоящите летни месеци, кредитна карта Бяла Карта е пластиката, благодарение на която разполагаш с пари до заплата. А най-хубавото е от това е, че нямаш такси за издаване и обслужване.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш