Кандидатствай Вход
Защо магистратурата е важна?

Защо магистратурата е важна?

  • Бяла Карта
  • 04.09.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 3718

Има ли смисъл да следвам магистратура и ще ми донесе ли тя някакви ползи в бъдеще? Този въпрос си задават множество млади хора, които са изправени пред важния избор между продължаването на своето образование с още една или две години и съсредоточаването изцяло върху кариерата и професионалното си развитие. В днешната статия от блога на Бяла Карта ще се опитаме да те убедим в преимуществата на магистратурата, отразяващи се върху много аспекти от твоя живот. Започвайки от чисто професионалния аспект и създаването на полезни контакти и стигайки до личното усъвършенстване, увереност и самочувствие. По-надолу в текста ще разбереш малко повече за тези и други преимущества на магистратурата.

На първо място, следването на магистратура е инвестиция в твоето бъдеще. Избирането на подходящата магистратура, максимално свързана с областта, в която искаш да се развиваш, може да ти предостави наистина множество шансове. Редица хора започват професионалната си кариера именно благодарение на стажове и практики, които са карали в университета. Наличието на диплома за завършена образователно – квалификационна степен „магистър“ само по себе си също не е за подценяване. Вярно е, че все повече и повече хора в днешно време се сдобиват с такива дипломи, което до някаква степен понижава стойността на документа. Oт друга страна, си представи как ще изглеждаш пред потенциалните си работодатели, ако си сред вече намаляващата бройка от кандидати, непритежаващи диплома за магистърска степен.

Магистратурата е много полезна и с това, че буквално те потапя в особеностите и спецификите на сферата, в която искаш да се развиваш. Повечето реномирани университети се стараят да включват в своите магистърски програми по-голямо количество практически упражнения и задачи. В този смисъл магистратурата е доста по-свързана с реалната работа в съответната сфера. Разбира се, по време на обучението в бакалавърска степен също не липсват практически задания. Но като цяло там се губи твърде много време за теоретични въпроси, а специализацията е сравнително по-ниска. Достатъчно е да кажем, че в бакалавърските програми първите две години обикновено са предназначени за изучаване на общи предмети, които не са чак толкова свързани с избраната специалност.   

Друго преимущество на магистратурата е, че ти дава възможност за осъществяване на доста контакти, които могат да са ти полезни в бъдеще. Възможно е това да са контакти с колеги, които впоследствие ще се окажат на високи позиции в престижни компании. В повечето случаи, самите преподаватели, които водят лекциите в магистърските програми, притежават богат опит в практиката като специалисти и консултанти, основатели и собственици на бизнеси. В допълнение, често по време на магистърските програми се организират срещи с изявени имена и личности от съответната област. Тези срещи могат да се превърнат в изключително добра възможност за теб като студент да бъдеш забелязан, да се оценят твоите знания и умения, както и да ти бъде даден шанс да направиш първите важни стъпки в кариерата и професионалното си развитие.  

Отделно от преимуществата, свързани с възможности за работа и полезни контакти, магистратурата ти позволява и да развиеш и усъвършенстваш своите способности в дадената област. Придобитите знания и умения по време на обучението, несъмнено ще ти бъдат от полза, когато попаднеш в реална работна среда. А и целият процес на лично развитие и самоусъвършенстване е свързан с повишаване на увереността и самочувствието на човека. Успешното преодоляване на изискванията на различните предмети, преминаването през изпити и защита на дипломни работи ще премахне значителна част от притесненията и колебанията ти, позволявайки ти да почувстваш, че си наистина достатъчно способен и упорит, за да постигнеш целите, които си си поставил в професионален план.

И накрая, магистратурата е шанс да запазиш в себе си за поне още 1-2 години типичния студентски дух, свързващ се с младостта, жизнеността и положителните емоции. Самото присъствие в академичната среда, ходенето на лекции и общуването с други студенти, дава едно необикновено чувство в душата, което не може да бъде заменено от нищо друго. Чувството, че си млад, че бъдещето е пред теб и че имаш времето и възможността да реализираш всички свои мечти и да живееш живота, който винаги си искал.

Ако вече си се убедил в преимуществата на магистратурата, не е късно да запишеш такава в желаната област, независимо от това колко време е минало от завършването на твоята бакалавърска степен. А в случай, че за целта ти трябва допълнително финансиране, твоята кредитна карта Бяла Карта винаги ще разреши проблема ти. Тази кредитна карта ще те снабди с необходимите средства в най-подходящото за теб време. Кандидатствайки за кредитна Бяла Карта, ти ще застанеш в началото на пътя, отвеждащ те към бъдещи успехи и финансово благополучие.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш