Кандидатствай Вход
Как да вземеш пари на заем без да изпаднеш във финансово затруднение?

Как да вземеш пари на заем без да изпаднеш във финансово затруднение?

Парите могат да помогнат в много ситуации и понякога има нужда да вземеш на заем. Но – взимането на пари на заем може да ти създаде допълнителни финансови затруднения.

Независимо дали говорим за кредит или пари на заем от приятел – трябва да управляваш заемите си с отговорност и разумно.

Ето защо, в днешната статия в блога на Бяла Карта ще ти дадем няколко съвета, които да спазваш, за да можеш да имаш „добри заеми“. Следвай изброените по-долу правила и вероятността да поддържаш финансите си стабилни, е голяма.

Най-важното:

  • Взимай пари на заем в моментите, в който наистина имаш нужда.
  • Оцени финансовото си състояние преди да пребегнеш към вземане на пари на заем.
  • Избери правилния кредит за нуждите ти.
  • Внимателно се запознай с условията по заема, за да не се изненадаш неприятно от допълнителни такси.

Увери се, че има смисъл да вземеш пари на заем

Първата стъпка към доброто ти финансово здраве е да помислиш добре и да направиш правилна преценка на ситуацията. Наистина ли имаш нужда от пари на заем? Отговори си на този въпрос като оцениш ситуацията спрямо понятията „добър заем“ и „лош заем“.

Каква е разликата? Добрият заем е за нужда или за неща, които имат дългосрочна стойност – тук може да става въпрос да вземеш пари на заем до заплата, за да платиш сметки, хранителни стоки или медицински нужди, или ако става въпрос за по-големи заеми – например – собствено жилище.

От друга страна, „лошият заем“ плаща за желания – почивка, нови дрехи, скъп нов телевизор, нов скъп автомобил или друго. Тези желания няма да ти донесат нищо освен моментно удовлетворение и дългове.

Не взимай пари на заем, ако вече си затънал в дългове

Ако вече имаш няколко кредита, взел си пари от приятели и обмисляш да взимаш още, спри и помисли. Преди да го направиш, оцени финансовите си възможности. Важно е съотношението между заем и доход да е стабилно. Не е препоръчително задълженията по заемите ти да надвишават 30% от месечния ти бюджет.

Когато взимаш кредити, помисли дали фиксираната лихва не е по-добрия вариант

Макар в повечето случаи плаващите лихви да са по-ниски от фиксираните за целия период, при несигурна икономическа ситуация, лихвите има възможност да скочат нагоре.

По този начин – по-ниската лихва в началото може да се повиши значително и да ти създаде финансови затруднения. Положително е да знаеш колко точно лихва по кредит ще плащаш. Разбира се, изборът на кредит е индивидуален и трябва да вземеш много неща предвид.

Ако случайно си изпаднеш в ситуация с растящи вноски и лихви, можеш да помислиш за рефинансиране на заема си.

Избери заем според нуждите си

Когато теглиш кредит е важно да съобразиш типа заем с нуждите и възможностите си. Ако например, имаш нужда от пари на заем до заплата – вариантите за теб може да са бърз кредит, потребителски кредит от банка или пък кредитна карта или друго.

Ако често имаш нужда от пари до заплата, кредитна карта Бяла Карта е добър вариант за теб. Бяла Карта е без годишна такса за обслужване на картата, което означава, че дори може да я вземеш като резервен фонд за спешни ситуации.

Не кандидатствай за пари на заем от първата финансова институция, която ти попадне

На пазара има множество възможности за кредитиране и поради тази причина е важно да направиш собствено проучване. Сравни таксите за кандидатстване, за издаване на картата или отпускане на кредита, годишния процент на заема и т.н.

Независимо дали търсиш онлайн заем, заем от банка или друго – изчисли каква би била месечната ти вноска, за да можеш да прецениш реално каква част от бюджета ти ще отива за кредита.

В случай, че искаш да вземеш кредит, но си с влошена кредитна история или не работиш на постоянен трудов договор потърси кредитни продукти, които дават шанс за одобрение дори в някой от тези случаи.

Чети „дребния шрифт“ преди да вземеш пари на заем

Не се поставяй в неприятна ситуация и преди да подпишеш договора си за кредит, прочети внимателно условията по заема. Следи за допълнителни такси, начисления, възможни наказателни такси и други. Лихвата не е единственият важен параметър по кредита.

Ако не разбираш условията, не подписвай договора си

Договорите за заем може да се окажат трудни за разбиране. Дългите правно издържани текстове, които са пълни с условия и срокове могат да объркат всеки. Ако има нещо в договора ти, което не разбираш, свържи се с кредитора си и поискай подробно да ти бъдат обяснени евентуални неясноти.

Когато имаш пълната информация и си напълно наясно с условията в договора си за заем, ако прецениш, подпиши документите.

Застраховай заема си

Застраховката на кредита може да се окаже твоя спасителен пояс при непредвидени ситуации като безработица, временна неработоспособност и други. В тези случаи застрахователят може да покрие част от заема ти.

Бяла Карта например ти дава възможност да гарантираш сигурността си при непредвидени обстоятелства и кризисни моменти, които могат да се отразят неблагоприятно върху редовното обслужване на твоята кредитната карта.

Възможностите, които предлага са кредитна протекция, която покриваш вноските ти при :

  • загуба на работа
  • злополука
  • намалена трудоспособност

Другата застраховка е за защита на картата, която те защитава при финансови загуби вследствие на кражба на изтеглените средства, откраднати документи, или повреда на загубената стока. Научи повече за застраховките, които ти предлага Бяла Карта тук.

Не пропускай вноска по заема си и не я оставяй за последния момент

Старай се никога да не пропускаш вноска по кредита си. Не оставяй плащанията за последния момент, защото всичко може да се случи. Просрочените вноски е възможно да доведат до начисляване на допълнителни такси и лихви. Това от своя страна ще оскъпи заема ти и ще те тласне към финансово затруднение.

Най-доброто нещо, което можеш да направиш, за да не забравиш или пропуснеш вноска по заема си е да настроиш автоматични плащания или напомняния за предстояща вноска.

Изгради си финансови навици, които отговарят на възможностите и бюджета ти

Да, за да можеш да поддържаш финансовото си състояние във форма, трябва да имаш бюджет и да се стремиш да го спазваш. Искаш да разбереш как да създадеш и спазваш бюджета си? Прочети тази статия в блога ни.

Фокусирай се върху нуждите, а не върху желанията си

Взимай пари на заем в моментите, в които наистина имаш нужда. Постарай се максимално да отрежеш ненужните разходи. Това може да са излизания с приятели, купуване на нова дреха – просто така и други. 

Следвай нашите съвети за това как да вземеш пари на заем без да изпаднеш във финансово затруднение и ще можеш да поддържаш личните си финанси в отлична форма.

 

За да избереш най-добрата оферта за заем, трябва да сравниш лихвените проценти, условията за погасяване и всички допълнителни такси или разходи. Преди да направиш избор, важно е да вземеш предвид финансовото си състояние и възможностите за погасяване. Също така, не пропускай да разгледаш подробните условия на договора за заем.

Независимо откъде заемаш средства, важно е да съобразиш размера на кредита с възможностите си и винаги да изплащаш изцяло задулженията си в уговорените срокове. Също така, прегледай условията на договора си за заем, включително лихвените проценти, погасителния план и евентуалните санкции за просрочени плащания.

За да се предпазиш от измами, винаги проучвай кредиторите и избирай финансови институции с добра репутация. Провери дали имат пълномощия и лицензи.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш