Кандидатствай Вход
Какво означава да рефинансираш кредит?

Какво означава да рефинансираш кредит?

Какво означава да рефинансираш кредит?

Рефинансирането на заем представлява замяна на вече съществуващ кредит с нов. Тази промяна ти дава възможност да предоговориш лихвен процент, плана за изплащане на задължението, както и срока за погасяване.

Решението за рефинансиране на кредити, при правилните обстоятелства, може да е много добър вариант да изплатиш по-бързо дълга си и/или да си спестиш пари в дългосрочен план.

Рефинансирането или обединяването на задължения може да се случи при същия заемодател или при нов кредитор. Най – честата причина за рефинансиране на дългове е желанието за заем с по-нисък лихвен процент.

Преди да вземеш нов заем обаче, важно е да разгледаш плюсовете и минусите на рефинансирането. Най-важният въпрос, който трябва да си зададеш е: „Рефинансирането наистина ли ще ми спести пари?“. 

В тази статия в блога на Бяла Карта ти даваме цялата информация, която може да ти помогне да вземеш решение дали рефинансирането на кредита ти е най-добрият вариант.

Кога е необходимо да рефинансираш на кредит?

Както написахме по-горе, рефинансирането на кредити има смисъл в случаите, в които ще ти спести пари. Сценариите, в които това може да се случи са различни.

Ето някои от тях:

  • Подобрил си кредитния си рейтинг – при теглене на основния кредит, кредитният ти рейтинг не е бил отличен, а както знаеш това може да е причина финансовата институция да е предложила не чак толкова изгодни условия по кредита.
  • Ако си бил изряден кредитополучател обаче, кредитният ти рейтинг може да се е подобрил и да ти предостави нови и по-изгодни условия. 
  • Доходите ти са намалели или разходите ти са се увеличили – това може да се случи в ситуация на промяна на работата, нов член на семейството или друго. Ако размерът а месечната ти вноска по кредита вече не се вписва в бюджета ти, потърси подходящи варианти.
  • В този случай можеш да рефинансираш текущия си заем за по-дълъг срок на погасяване. Това може да не ти спести пари в дългосрочен план, но ще ти помогне да държиш бюджета си под контрол.
  • Лихвите по кредитите са намалели – финансовите институции може да променят лихвите спрямо икономическите ситуации, както и по други причини. Ако си изтеглил кредит в момент, в който лихвите са били високи, а виждаш намаляване с времето, можеш да помислиш да подобриш условията по кредита си.
  • Рефинансирането на стар заем с нов може да ти помогне да намалиш лихвения процент и с времето да спестиш пари.
  • Невъзможността да изплащаш кредит – ако си взел, например, заем до заплата и трябва да върнеш цялата сума в срок до 90 дни, но нямаш тази възможност, помисли за възможност за рефинансиране.
  • Кредит за рефинансиране с фиксирани и по-малки  месечни вноски може да те спаси от това да изпаднеш в ситуация, в която не можеш да обслужиш задълженията си и ще предпази кредитния ти рейтинг.
  • Имаш нужда от повече средства – в този случай можеш да изтеглиш нов по-голям кредит и с него да погасиш остатъка от стария. По този начин има потенциална възможност да  погасява остатъка от стария.

Можеш ли да не получиш рефинансирането, за което си кандидатствал?

Независимо дали кандидатстваш за обикновен кредит, за кредитна карта или искаш кредит за рефинанансиране, кандидатурата ти подлежи на проверка за одобрение на кредит. И в този случай можеш да получиш отказ или одобрение. В зависимост от финансовата институция, която избереш, условията може да са различни. Не пропускай подробно да се запознаеш с тях.

Кредитната ти история и размерът на месечните ти доходи са част от факторите, които финаниращата институция ще вземе предвид.

Условия за рефинансиране на кредит

Преди да рефинансираш кредит, важно е да знаеш, че не винаги това е най-добрият избор. Ако ти остава малка сума до изплащане на дълга например, рефинансирането на кредита може да ти доведе допълнителни такси – като такса за кандидатстване, такса за одобрение и други.

Също така, имай предвид, че по-ниският лихвен процент, не е задължително да ти спести пари. Ако например рефинансираш заема си за по-дълъг срок, това означава, че ще плащаш лихви за по-дълъг период.

Какви кредити можеш да рефинансираш?

На теория, можеш да рефинансираш всеки кредит, стига да бъдеш одобрен за заем за рефинансиране от финансовата институция, в която си заявил.

Имам ли право да рефинансирам кредита си?

Спрямо Закона за потребителския кредит всеки потребител има право по всяко време да погаси изцяло или частично задълженията си по договора за кредит. В тези случаи той има право на намаляване на общите разходи по кредита, като това намаляване се отнася до лихвата и разходите за оставащата част от срока на договора.

За това не се дължат такси и неустойки, а кредиторът няма право да откаже да приеме предсрочно изпълнение по договора за кредит.

Какви други варианти има ?

Ако често ти се налага да теглиш пари на заем до заплата например, можеш да избереш удобството на вече одобрения кредитен лимит, който стои в джоба ти. Това ще ти спести ежемесечно кандидатстване и натрупване на няколко кредита.

Пример за това е кредитната карта. Макар Бяла Карта да не продукт за рефинансиране, можеш да я използваш, за да погасиш по-малки суми – до 200 лева например.

 

Преди да вземеш решението за рефинансиране на кредит, следвай тези стъпки:

  • прецени точно каква сума ти е необходима;
  • сравни условията за рефинансиране на различните заемодатели – не се спирай на първото предложение;
  • обсъди възможностите с текущия си заемодател – понякога може да получиш по-добри или специални условия;

Както вече казахме, преди да вземеш решение дали да рефинансираш кредита си, не забравяй да претеглиш позитивите и негативите. Определи точната причина, поради която искаш да го направиш и избери най-подходящия вариант за себе си.

Рефинансирането на кредита ти може да бъде от полза, ако искаш да си осигуриш  по-нисък лихвен процент, да намалиш месечните си вноски или да обединиш няколко задължения. Чрез рефинансиране може да получиш достъп до допълнителни средства за други цели, като например подобрения в дома или разходи за образование.

Рефинансирането на заем предлага няколко предимства. Можеш да спестиш от лихвени плащания за срока на заема, да имаш по-ниски месечни вноски, да управляваш дълга си по-лесно и други.

Най-добрите условия за рефинансиране на кредит зависят от твоите индивидуални нужди. При всички положения, търси възможност да намалиш лихвата и разходите по задълженията. Важно е да сравниш офертите на различните кредитори, за да намериш най-изгодните условия.

Избери най-добрата оферта за рефинансиране на кредит като вземеш предвид фактори като: лихвен процент, срок на кредита, разходи по закриването, санкции за предсрочно погасяване и всякакви допълнителни такси или разходи, които може да има. Прецени как всяка оферта съответства на твоите финансовите цели и избери тази, която осигурява най-изгодни условия.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш